https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidovci-chteji-prosadit-zalohy-na-pet-lahve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidovci chtějí prosadit zálohy na PET lahve

30.4.2020 00:24 | PRAHA (ČTK)
Podle lidovců je odpadová legislativa málo ambiciózní. / Ilustrační foto
Podle lidovců je odpadová legislativa málo ambiciózní. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Lidovci chtějí do novely odpadového zákona zařadit zálohování PET lahví nebo daňové zvýhodnění výrobků z recyklovaného odpadu. Usilují i o to, aby se do množství vytříděného odpadu započítával i bioodpad, který lidé sami zkompostují na svých pozemcích. Představitelé KDU-ČSL to včera řekli na tiskové konferenci. Odpadovou legislativu v současné době projednávají sněmovní výbory.
 

Podle lidovců je odpadová legislativa málo ambiciózní. Navržený termín zákazu skládkování od roku 2030 je podle nich příliš pozdě, novela podle nich také dost nemotivuje k předcházení vzniku odpadu nebo k většímu využívání druhotných surovin.

KDU-ČSL navrhuje zavést zálohy na PET lahve do objemu pět litrů ve výši tří korun. "Experti říkají, že nejsou státy, které by se dostaly přes 80 procent vytříděných PET lahví, pokud tam není motivace ve formě zálohových systémů," řekl předseda strany Marian Jurečka.

Strana také navrhuje daňově zvýhodnit výrobky z druhotných surovin. Podle Jurečky by se tyto materiály měly i víc objevovat v investičních akcích státu, který by měl vyžadovat jejich využití například u protihlukových stěn u silnic a železnic.

Lidovci dále navrhují, aby společnosti, které vydávají letáky platily za jejich zpětný odběr jako odpadu. Podobně tomu je například u obalů, ve kterých e-shopy posílají své zboží, uvedl místopředseda strany Petr Hladík. Mezi dalšími navrženými opatřeními je i zařazení bioodpadu kompostovaného na vlastním pozemku mezi vytříděný odpad nebo využití skládkovacích poplatků na modernizaci linek na třídění odpadu.

Sněmovna na konci ledna novelu odpadové legislativy schválila v prvním čtení. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) má zákon vést ke zvýšení recyklace a opětovného využití komunálního odpadu až na 65 procent v roce 2035.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

30.4.2020 07:41
Ještě, že tento spolek nevládne. Nevím čeho chtějí docílit, snad se dostat do bezvýznamnosti nebo být originální za každou cenu?
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.4.2020 08:21
Máme lepší návratnost plastů než Německo, kde tuto zlodějinu provozují. Celý ten systém je totiž financován tím, že se významnou část lahví nepodaří vrátit. Předpokládám, že normální člověk, nikoli člen německého stáda, nu nevrátitelnou flašku vyhodí někam do rezervace, nebo jinam, kde to bude "ekologii" co nejvíc bolet.

Jinak lidovci škodili od počátků své existence, škodí a škodit budou, dokud nevyhynou.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.4.2020 11:00
To by mohlo být fajn. :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.4.2020 13:38 Reaguje na Petr Eliáš
Okrádání lidí? No, na tom je postavena skoro celá ekologie.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.4.2020 14:08 Reaguje na Jan Šimůnek
Jop, okrádání lidí je super, dobře se na tom vydělává. Zkuste to, je to fakt bomba. :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.5.2020 11:24 Reaguje na Petr Eliáš
Na rozdíl od těchto lidí mám určité morální zábrany, které mi takovéto okrádání lidí znemožňují. Asi mě v dětství špatně vychovávali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist