https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidri-zemi-eu-se-shodli-na-opatrenich-proti-vysokym-cenam-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídři zemí EU se shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií

21.10.2022 08:51 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes nad ránem shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií. Po zhruba desetihodinovém jednání to oznámil předseda Evropské rady Charles Michel. Série dohodnutých kroků má podle něj snížit ceny energií, zajistit bezpečnost dodávek a omezit spotřebu. Lídři podpořili dobrovolné společné nákupy plynu či mechanismus cenové korekce v případě mimořádného zdražení. Případné zastropování ceny plynu, na něž mají členské země stále různé názory, spojil summit se splněním několika podmínek.
 

"Pevně věřím, že výsledky této dohody pocítíme velmi brzy," prohlásil Michel po jednání.

Debata šéfů členských zemí vycházela z úterního návrhu Evropské komise, která s cílem zmírnit současnou energetickou krizi navrhla mimo jiné zahájit společné nákupy plynu, vytvořit mechanismus nouzového omezení ceny plynu nebo přijmout pravidla solidarity mezi členskými zeměmi. Lídři se shodli na podpoře všech tří bodů a vyzvali komisi, aby urychleně přišla s konkrétními řešeními všech tří bodů. Kolektivní nákupy plynu mají být podle nich dobrovolné s výjimkou plnění 15 procent objemu plynových zásobníků, jehož se mají týkat povinně.

Dohodu komplikoval zejména spor o stanovení maximálních cen plynu, které požaduje většina unijních států, mají však o něm často různé představy. Zejména Německo pak cenový strop stále odmítá. Lídři nakonec jeho případné zavedení podmínili předcházející analýzou finančních dopadů a tím, že nepovede ke zvýšení spotřeby plynu. Splnění těchto a dalších stanovených podmínek může podle odhadů unijních činitelů jeho uvedení do praxe výrazně oddálit.

Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové lídři během summitu hovořili o dvou různých variantách cenového stropu. Jeden by se týkal plynu využívaného k výrobě elektřiny, druhý virtuálního uzlu Title Transfer Facility (TTF), který je pro ceny plynu v EU rozhodující.

Lídři také chtějí, aby EU zkraje příštího roku stanovila nový referenční cenový index plynu, který by lépe odpovídal současné situaci na trhu než právě TTF. Ten je podle nich reprezentativní pro plyn proudící potrubím, v současnosti však již v Evropě převládá zkapalněný plyn LNG.

"Nyní máme velmi dobrá vodítka, abychom dále pracovali na otázce cen energií," prohlásila von der Leyenová. Komise podle ní představí své návrhy ministrům energetiky příští úterý.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 10:57
„Získali jsme výjimku z cenového stropu na plyn, bezpečnost dodávek plynu do Maďarska tak není ohrožena,“ napsal maďarský premiér na facebooku.

Úžasný Orbán vydupal s celou EU, takže si zajistil právo kupovat ruský plyn za x násobek, co zbytek Evropy. On je fakt čím dál lepší.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.10.2022 12:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste úžasně selektivní,fakt. Vyjímku na dodávky ruského plynu si zajistily Madarsko a Rakousko.Proč by ho měl kupovat za "x násobek co zbytek Evropy"?Víte co znamená zastropování cen plynu pro spotřebitele nebo elektrárny?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 13:55 Reaguje na Jarda Bobr
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-madarsko-taji-ceny-za-ktere-kupuje-rusky-plyn-zrejme-nejsou-az-tak-nizke-40410203
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.10.2022 14:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže ceny jsou tajné a vy z toho vyvozujete, že jsou vysoké. Přitom domácnosti tam platí dle ceníku 6 Kč/m3. Kdyby takovou cenu zavedla naše vláda, která nakupuje "výhodně" za 35 Kč/m3, tak to rozpočet neutáhne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 14:39 Reaguje na Richard Vacek
Já nic neusuzuji. Je to napsané v článku, tam usuzují.
Taky to v Maďarsku neutáhnou, nebojte.
https://ekonomickydenik.cz/pohadky-o-uspesnem-madarsku-jsou-mimo-realitu-madarsko-ma-stejne-drahy-plyn-a-navic-i-rozvraceny-rozpocet/
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.10.2022 15:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Napište taky něco o Rakousku, to přece také financuje Putina.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 15:55 Reaguje na Jarda Bobr
O tom nikde nic nepíšou. Každopádně Rakušáci šlapou brázdu, nepodráží, nesabotují a chovají se jako Evropská země. A jestli jim zrůda něco ještě posílá, tak počítají s tím, že to stejně stopne. Nedávno ještě doufali cha cha, že dodrží smlouvy a něco jim pošle, ale nevím, jak to dopadlo.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.10.2022 16:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepodráží a nesabotují jádro?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 17:03 Reaguje na Jarda Bobr
Ne. Žádné společné řešení jádra v EU není, takže nemají co sabotovat. Maďaři sabotují sankce, na kterých se musí domluvit všechny státy. Chtěli sabotovat i přijmutí Finska a Švédska do NATO.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 17:43 Reaguje na Pavel Hanzl
A to prohlášení Rakouska, že bude vetovat podporu výroby vodíku pomocí SMR není sabotáž?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 18:02 Reaguje na Jaroslav Studnička
Není. To je nějaký mediální výkřik o tom co bude až bude. Význam nula.
SMR je ve hvězdách a kdo z té šaliny bude co dělat, skutečně Rakušáci nešéfujou.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.10.2022 13:38
Shoda na opatřeních proti vysokým cenám energií....
Prosímvás jak může někdo v tržním a kapitálovémn prostředí dělat nějaká opatření, v něčem co nevlastní, čím nedisponuje A co jen kupuje a dováží? Vždyť si to protiřečí. Nakonec proto i USA se snaží o vlastnictví a kontrolu (byť své zásoby ještě má) stejně jako dnešní Rusko (to je dost velkým vlastníkem) či Čína, co se o totéž snaží v Africe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 15:28 Reaguje na Zan K.
Je to složitější. Ale uvedu příklad:
Plynové elektrárny jsou ty závěrné, které určují cenuelektřiny, i když dodávají jen 10% výkonu.
Když vyletí cena plynu, zdraží se i elektřina.
To "opatření " spočívá třeba v tom, že se nadotuje plyn pouze pro tyhle elektrárny a tím spadne cena elektřiny pro všechny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 15:30 Reaguje na Zan K.
Taky proto, že Evropa je na tom s uhlíkovými energiemi bídně, tak se snaží maximálně rozvíjet OZE.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist