https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/londynska-oxford-street-by-se-mela-stat-pesi-zonou-planuje-starosta-khan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Londýnská Oxford Street by se měla stát pěší zónou, plánuje starosta Khan

22.9.2024 01:17 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | elenaburn / Depositphotos
Londýnská Oxford Street, jedna z nejznámějších ulic britské metropole, by se do budoucna měla stát pěší zónou, plánuje starosta mnohamilionového města Sadiq Khan. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž se v případě prosazení návrhu Oxford Street zařádí po bok newyorského Times Square či barcelonského bulváru La Rambla, kde byla doprava zásadně omezena.
 
Khan chtěl už dříve zakázat dopravu, a to včetně té cyklistické, na 1,9 kilometru dlouhém úseku Oxford Street, která patří k nejslavnějším obchodním třídám Londýna. Místní městská rada části Westminster však jeho plány zablokovala.

Nyní se ale situace změnila, protože návrh starosty podpořila vicepremiérka nové labouristické vlády Angela Raynerová, podle níž pomůže hospodářskému růstu i tvorbě nových pracovních míst. "Tentokrát je rozdíl v tom, že mám podporu ústřední vlády, a to znamená, že kdyby přišel nesouhlas městské rady, měli bychom pravomoci pokračovat v (naplňování) dobrých plánů," řekl Khan Reuters.

Do Oxford Street podle londýnské radnice každý den zavítá kolem půl milionu návštěvníků. Stejně jako v jiných metropolích světa se ale i v této části Londýna řada kamenných obchodů snaží dostat na úroveň návštěvnosti a prodejů před celosvětovou pandemií nemoci covid-19 a některé musely v posledních letech zavřít.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist