https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/londynsky-hrbitov-highgate-ohrozuje-zmena-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Londýnský hřbitov Highgate, místo odpočinku George Michaela nebo Karla Marxe, ohrožuje změna klimatu

29.12.2020 11:54 | LONDÝN (ČTK)
Na romantickém hřbitově odpočívá na 170 000 lidí, mezi nimiž jsou takové celebrity, jako je romanopisec George Eliot či spisovatel a hudebník Douglas Adams.
Na romantickém hřbitově odpočívá na 170 000 lidí, mezi nimiž jsou takové celebrity, jako je romanopisec George Eliot či spisovatel a hudebník Douglas Adams.
Je to rozsáhlá oáza zeleně s hrobkami slavných osobností, jako byli německý filozof Karel Marx nebo například zpěvák George Michael. Londýnský hřbitov Highgate ale dnes ohrožuje oteplování klimatu a extrémní výkyvy počasí, které je doprovázejí. Hlídači hřbitova, znepokojeni šířením hub kvůli vzestupu teplot, propadáním hrobek vlivem sesuvů půdy a bouřemi, volají o pomoc, aby zachránili toto kouzelné a mysteriózní místo, které si oblíbili turisté, píše agentura AFP.
 

Vypsali tedy konkurz určený krajinářům, jehož cílem je navrhnout plán, který by hřbitov otevřený v roce 1839 zachránil před klimatickou krizí v nadcházejících desetiletích. "Plán by měl zahrnovat příštích 20 let, kdy bude oteplování klimatu pokračovat," říká předseda asociace Přátelé hřbitova Martin Adeney.

Na romantickém hřbitově odpočívá na 170 000 lidí, mezi nimiž jsou takové celebrity, jako je romanopisec George Eliot či spisovatel a hudebník Douglas Adams. Je tam i hrobka beze jména, jak si to přála rodina popové hvězdy George Michaela, jenž skonal v roce 2016.

Autor Kapitálu, německý filozof Karl Marx, je pohřben ve východní části hřbitova, zatímco západní část s křivolakými pěšinkami na zalesněném pahorku, se svými katakombami a egyptskou cestou pochází z viktoriánského období.

Hřbitov ročně navštíví na 100 000 lidí a jejich počet v posledních sedmi letech vzrostl o 30 procent. V době pandemie covidu-19 byly návštěvy hřbitova pozastaveny.

Místo je to krásné, ale náhrobní kameny a katakomby trpí léty zanedbávání a vlivy oteplování klimatu. Některé hrobky jsou obaleny pletivem a jsou na nich cedule varující před rizikem. Náhrobní kameny se povážlivě naklánějí a některé už spadly na zem. Náhrobní kameny ale také nadzvedávají kořeny stromů.

Hlavní hrobník Frank Cano má obavy ohledně hrobky z 19. století, kterou poškozují a naklánějí kořeny jednoho stromu. Náhrobky také posunují pohyby jílovité půdy, konstatuje hrobník, který tam pracuje šest let. "Hřbitov ohrožují stromy, břečťan a ostružiníky. Příroda se snaží toho hřbitova zmocnit," říká.

Také vítr je čím dál tím silnější, vysvětluje Cano. Vyšší teploty vedou k tomu, že se tam množí houby a stromy poškozuje mnohem více škůdců, dodává.

Loni bylo zapotřebí pokácet jeden z nejvýznačnějších stromů hřbitova, velký libanonský cedr, který byl poškozen houbami. Podle plánu mají být vysazeny stromy, které lépe odolávají klimatickým změnám. Cano doufá, že nový plán umožní, aby historie žila vedle přírody, aby hřbitov mohl existovat ještě po staletí.

Starý hřbitov nedostává žádné státní peníze. Není rentabilní, a tak jej majitelé v 70. letech nechali napospas přírodě. Hrobky poškodili vandalové a z hrobů vyčnívaly kostry zesnulých. Obyvatelé čtvrti však přišli na pomoc a založili sdružení.

Obnova hřbitova bude zásadní, říká Martin Adeney. Konečná částka na obnovu není známa, ale "hovoříme tu o milionech", odhaduje předseda asociace Přátelé hřbitova. Doufá, že potřebné finance přinese celostátní loterie. Asociace požádala architekty, aby přišli s návrhy, podle nichž by místo bylo více otevřené návštěvníkům, ale zároveň by se respektoval klid zemřelých. Na hřbitově by tak byly nové toalety, případně i kavárna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

29.12.2020 13:00
Na ty houby bych moc nevěřil (v souvislosti s teplotou) a ty ostatní věci nesouvisejí s klimatem, ale spíš s tím, že nebyla a není prováděna údržba. Možná se ale dají spíš sehnat peníze na imaginární "boj s klimatem" než na potřebnou pravidelnou údržbu.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

29.12.2020 17:59
Když ty dotace navázané na GO jsou tak snadno dostupné a dají se našroubovat na kdejaký investiční záměr.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.12.2020 20:05
Proč nevyužít módní vlny? Na opravu zanedbaného areálu by nikdo nedal ani penny, ale na boj s klimatickou změnou dá každý snob peníze rád a hlavně se s tím pochlubí a tak dají i další.
Odpovědět

Jirka Černý

30.12.2020 12:02
Kavárna na hřbitově, supr nápad. Jinak tyhle problémy má tak 20% českých hřbitovů a s klimatem to nemá nic společného.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.12.2020 14:42
Za socíku by takový hřbitov byl "posledním odpočinkem převážně chudých pilně pracujících lidí, dělníků a rolníků, našich předků překonávajících útlak těch bohatých vykořisťovatelů (kde je jen pár výjimek, hroby těch bohatších)" A socialistický stát by sypal peníze na údržbu proudem.
A to ani nezmiňuji Marxe.
Dnes je v podobné roli globální oteplování. Potencionálně stejný blábol jako ten boj proti bohatým vykořisťovatelům. Ale penízky na opravu neudržovaného zanedbaného hřbitova uvolňuje stejně účinně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist