https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lonske-leto-bylo-v-evrope-nejteplejsi-od-zacatku-mereni-uvadi-copernicus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loňské léto bylo v Evropě nejteplejší od začátku měření, uvádí Copernicus

22.4.2022 11:15 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Loňské léto bylo v Evropě nejteplejší od začátku měření, teploty byly o jeden stupeň Celsia vyšší než průměr. Uvádí to zpráva evropské služby Copernicus, která monitoruje stav klimatu. Počasí v letních měsících doprovázely silné kontrasty. Zatímco jihoevropské státy v létě 2021 zaznamenaly rekordní počet extrémně horkých dnů a v Itálii a Španělsku padly dokonce teplotní rekordy, západ Evropy se potýkal se silnými dešti a záplavami.
 

"Rok 2021 byl rokem extrémů, včetně nejteplejšího léta v Evropě, vln veder ve Středomoří, záplav a větrného sucha v západní Evropě," uvedl ředitel služby Copernicus Carlo Buontempo.

Za letní vlny veder ve Středomoří padla řada teplotních rekordů včetně nejvyšší dosud zaznamenané teploty ve Španělsku, kde naměřili 47 stupňů Celsia. Rekordních 48,8 stupňů Celsia ohlásila Itálie. V některých částech Itálie, Řecka a Turecka trvala vlna veder dva až tři týdny. Toto extrémní počasí vedlo v regionu k řadě ničivých požárů, zejména v Itálii, Řecku a v Turecku. Celková vypálená plocha v červenci a srpnu ve Středomoří přesáhla 800 000 hektarů, uvádí zpráva.

Opačný problém trápil loni v létě obyvatele západní Evropy, kde v červenci způsobily zkázu silné záplavy, které si vyžádaly stovky zraněných a mrtvých. Nejvíce zasaženo bylo Německo, extrémní počasí trápilo ale i Nizozemsko či Belgii a další země. V postižené oblasti byly loni 14. července zaznamenány rekordní srážky.

"Evropou se pohyboval pomalý systém nízkého tlaku vzduchu, který nasával vlhký vzduch z neobvykle teplého Baltského moře," vysvětluje původ extrémních srážek zpráva. Povrchová teplota v Baltském moři byla v červnu a červenci vyšší až o pět stupňů Celsia než průměr.

"Vědci z (Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu) IPCC varovali, že nám dochází čas na omezení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia. Tato zpráva zdůrazňuje naléhavou nutnost jednat, protože v Evropě již dochází k extrémním jevům souvisejícím s klimatem," uvedl Mauro Facchini, šéf oddělení pozorování Země v agentuře obranného průmyslu a vesmíru Evropské komise.

Zjištění vědců služby Copernicus podle zprávy dokládají dlouhodobé změny v klimatu naší planety i navzdory krátkodobé proměnlivosti. Globální a evropské teploty se od předindustriální éry výrazně zvýšily, dokazují podle odborníků dlouhodobá pozorování.

"Rok 2021 se sice neřadil mezi rekordně teplé roky ani pro Evropu, ani pro zeměkouli, ale evropský kontinent se od předindustriálního období oteplil přibližně o dva stupně Celsia a zeměkoule o 1,1 až 1,2 stupně Celsia. Celosvětově byl rok 2021 šestým nebo sedmým nejteplejším rokem nejméně od roku 1850," doplňuje zpráva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

22.4.2022 21:37
https://www.geni.sk/diarium-jozefa-gabriena-liptov-19-storocia-2-cast/

Takto asi vyzeral u nás "Klimatický normál" v rokoch 1850 - 1900 s ktorým sa teraz porovnávame. POčasie nikdy nebolo optimálne ani nebude, ale ak by sa ochladilo naspäť k úrovniam 19 storočia tak máme dosť veľký problém.
Odpovědět
va

vaber

24.4.2022 09:16 Reaguje na Vladimir Mertan
když podle odborníků už má ale přicházet doba ledová, jen neví podle kterého Milankovičova cyklu, zdali toho 26 000let ,41 000let nabo 100 000let , nebo nějakého jiného,
Golfský proud prý také slábne ,ale Balt je horký,
laik žasne a odborník se diví,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.4.2022 22:59 Reaguje na vaber
Ty "odborníky" bych chtěl vidět. Možná jen pan Kalenda a jeho nesmyslný "integrál TSI".
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist