https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/luskouni-prileteli-do-prahy-nyni-budou-v-karantene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Luskouni přiletěli do Prahy, nyní budou v karanténě Aktualizováno

15.4.2022 01:46 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | Zoo Praha
Dvojice luskounů, které bude chovat pražská zoologická zahrada, včera odpoledne přiletěla do české metropole. Na twitteru to uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Samec a samice luskouna krátkoocasého do Prahy dorazili ze zoologické zahrady v tchajwanské metropoli Tchaj-pej. Dar luskounů je podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) součástí spolupráce mezi Prahou a jejím partnerským městem Tchaj-pej. Zoo v Praze je teprve druhým chovatelem těchto savců v Evropě.
 
Chovný pár šupinatých savců bude v zoologické zahradě v pražské Troji obývat expozici Indonéská džungle. Veřejnost bude moci tyto zástupce v přírodě ohroženého druhu pozorovat předběžně od 15. května. Do té doby budou zvířata v karanténě. V prvních dnech po příletu do Prahy budou na luskouny dohlížet kurátor a veterinární lékař ze zoo v Tchaj-peji. Kvůli luskounům bude také v následujících dnech pro návštěvníky zoo zčásti uzavřen pavilon Indonéská džungle, informovala zoo v tiskové zprávě. Důvodem je to, aby zvířata měla klid na aklimatizaci v novém prostředí.

Pražané budou moci samici Run Hou Tang a samci se jménem Guo Bao vymyslet české přezdívky. Od konce dubna bude možné o nových přezdívkách hlasovat on-line prostřednictvím Portálu Pražana, avizoval dnes primátor.

Zástupci Prahy a Tchaj-peje podepsali partnerskou smlouvu v roce 2020. Minulá pražská garnitura v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) usilovala o zapůjčení pandy z Číny, v roce 2016 také město uzavřelo sesterskou smlouvu s Pekingem. Smlouva obsahovala klauzuli, že Praha uznává jednotu Číny. Nynější vedení města v čele s Hřibem chtělo ze smlouvy s Čínou tento článek odstranit, což Peking odmítl. Než Praha stačila smlouvu vypovědět, učinila tak druhá strana.

Luskoun je šupinatý savec, který se živí mravenci a termity. Nyní je na pokraji vyhynutí a patří mezi nejčastěji pašovaná zvířata. Nejvíce se s luskouny obchoduje v Číně, Malajsii, Hongkongu a ve Vietnamu. Mezinárodní svaz ochrany přírody (International Union for Conservation of Nature - IUCN) řadí mezi ohrožené druhy všech osm asijských a afrických druhů luskounů. Za posledních deset let byl odhadem uloven více než milion jedinců tohoto druhu. Důvodem je to, že příslušníci některých tradičních asijských a afrických kultur připisují šupinám luskounů léčivé účinky. Šupiny mají pomáhat například s kožními problémy, s artritidou i astmatem. Tito savci vzhledem připomínající šišku se ale loví i kvůli masu. Někteří Asiaté ho považují za luxusní delikatesu a symbol bohatství a vyššího společenského postavení.

Pražská zoologická zahrada spolu se zoo v Olomouci a Ostravě patří mezi hlavní partnery programu Trenggiling Conservation Program (TCP). Má mimo jiné za cíl snížit ilegální obchod s luskouny ostrovními skrze vzdělávání obyvatel Sumatry a vybudovat záchranné a rehabilitační centrum pro luskouny. Program na záchranu luskounů zaštiťuje indonéská nadace PASAL Foundation, kterou v roce 2017 založili čeští ochránci přírody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist