https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lysa-nezrusila-zamer-prodat-pozemky-kraji-pro-svet-zachranaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lysá nezrušila záměr prodat pozemky kraji pro Svět záchranářů

19.6.2020 00:55 | LYSÁ NAD LABEM (ČTK)
Vedení Lysé nad Labem považuje situaci za zpolitizovanou, ohrožuje prý stavbu obchvatu, který má podporu napříč politickým spektrem.
Vedení Lysé nad Labem považuje situaci za zpolitizovanou, ohrožuje prý stavbu obchvatu, který má podporu napříč politickým spektrem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lysá nad Labem na Nymbursku nezrušila záměr prodat téměř devět hektarů pozemků na okraji města za symbolickou korunu Středočeskému kraji, který tu zamýšlel postavit Svět záchranářů. Zrušit prodej se snažila opozice, koalice ale návrh nepodpořila. Město počká na vyjádření kraje, zda má o pozemky zájem, zároveň nechá zpracovat posouzení lokality po ročních obdobích, rozhodli zastupitelé. Opozice hlasovala proti.
 

Prodej pozemků za korunu kraji schválila Lysá nad Labem loni v červenci. Později se ukázalo, že na pozemcích je cenný mokřad, žijí tu vzácní živočichové, mimo jiné ptáci nebo obojživelníci.

Do mokřadu má částečně zasáhnout plánovaná stavba obchvatu, ochranáři jí bránit nebudou, řekl ČTK Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Zastavění téměř devíti hektarů betonem by ale podle něj bylo pro mokřad i zdejší faunu likvidační. Z území zastaveného obchvatem by se podle něj živočichové mohli přesunout na zbylou část mokřadu, je proto nutné ji nechat nezastavěnou. "Jako biokoridor má hodnotu. Je tady řada obojživelníků, v těch mokřadech je spousta žab. Jsou tady některé druhy ptáků, jsou tady skřivani, jsou tady pěnice," řekl Moravec.

Vedení Lysé nad Labem považuje situaci za zpolitizovanou, ohrožuje prý stavbu obchvatu, který má podporu napříč politickým spektrem. "Pro mě je to ohrožení obchvatu a pokud se bude sahat do projektu, tak je to špatně," řekla radní Karolína Stařecká (ČSSD). Podle starosty Karla Otavy (ČSSD) musí být město pro kraj dobrým partnerem, a není proto vhodné rozhodnutí o možném prodeji rušit.

Opoziční zastupitel Karel Marek (Lysá nás baví - KDU-ČSL) uvedl, že ve strategickém plánu města se v této lokalitě počítá s doplněním lokálního biokoridoru a založením soustavy mokřadů, které by sloužily i jako protipovodňové opatření. Lysá by podle plánu mohla spolupracovat se sousedním Stratovem.

Město lokalitu považuje za druhotný mokřad. Za část zničenou stavbou obchvatu chce radnice zajistit náhradní biotopy. Vybudování Světa záchranářů považuje město za celospolečenský přínosné.

Ochranáři městu nabídli odkup pozemků původně určených pro Svět záchranářů. Moravec nechtěl cenu uvést, podle zastupitelstva jde o 1,5 milionu. "Nemáme zatím žádnou reakci od města," řekl Moravec.

Cvičiště Svět záchranářů má školáky i dospělé připravovat na krizové situace. Středočeští zastupitelé projekt pozastavili na začátku června. Kraj bude území, kde měl areál být, zkoumat. Zpráva má být předložena na příštím zasedání zastupitelstva, tedy v srpnu. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) už dříve uvedla, že kvůli pandemii koronaviru není Svět záchranářů pro kraj prioritou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

19.6.2020 06:45
Takže to vypadá, že záleží na kraji, bude-li či nebude mokřad zachován. A zrovna jsou krajské volby.
Ptejte se svých budoucích zástupců, co preferují, a podle toho volte!
Odpovědět
mr

19.6.2020 19:07 Reaguje na Katka Pazderů
Odhaduji vás tak na bloncku okolo 16-i let. Sliby se slibují a blázni se radují.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.6.2020 09:51
V Lysé n/L. jsou ve vedení města janci !
Odpovědět
ig

19.6.2020 10:42
Slyším to poprvé, ale "Svět záchranářů" mi zní jako typický projekt vymyšlený lidmi odtrženými od reality, do kterého se jednorázově nalijí peníze a pak už to nikoho nikdy nebude zajímat :D
Odpovědět
mr

19.6.2020 19:10 Reaguje na
Proč si myslíte, že žádná partaj nechce snížit lidem daně.
Odpovědět
JM

Jan Marján

19.6.2020 14:07
Co brání tomu aby Svět záchranářů byl postaven v nedalekých Milovicích v areálu letiště, zvláště když je tento v majetku Středočeského kraje?
Odpovědět
mr

19.6.2020 19:12 Reaguje na Jan Marján
Protože, až to tam zalijí betonem, budou za další dotace vymýšlet mokřad v místech, kde nikdy nebyl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist