https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/majitel-liberty-ostrava-podle-odboru-vyvedl-z-huti-podstatnou-cast-emisnich-povolenek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Majitel Liberty Ostrava podle odborů vyvedl z huti podstatnou část emisních povolenek

30.4.2021 14:52 | OSTRAVA (ČTK)
Povolenky pro továrnu v rumunském Galati potřebovala společnost do konce dubna. Rumunský podnik své povolenky loni prodal. Bez nich by nemohl vyrábět, a tak by povolenky musel kupovat, přičemž jejich aktuální cena je 46 eur za tunu. Ostravská huť vlastnila povolenky dohromady za téměř šest miliard korun. V minulých letech si je šetřila a chce je využít k financování nezbytné modernizace huti.
Povolenky pro továrnu v rumunském Galati potřebovala společnost do konce dubna. Rumunský podnik své povolenky loni prodal. Bez nich by nemohl vyrábět, a tak by povolenky musel kupovat, přičemž jejich aktuální cena je 46 eur za tunu. Ostravská huť vlastnila povolenky dohromady za téměř šest miliard korun. V minulých letech si je šetřila a chce je využít k financování nezbytné modernizace huti.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Britský podnikatel Sanjeev Gupta, do jehož globálního koncernu GFG Alliance patří hutě Liberty Ostrava (LO), vyvedl podle odborářů podstatnou část emisních povolenek z ostravské huti do sesterské firmy v Rumunsku. ČTK to sdělil předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina, podle kterého odbory chystají trestněprávní kroky. Informace o vyvedení povolenek získaly od ministerstva životního prostředí. Vyjádření vedení firmy ČTK shání.
 

Odboráři jsou už několik týdnů ve stávkové pohotovosti, situace ve firmě podle nich ohrožuje chod podniku. S vedením LO jednal v polovině dubna v Ostravě i premiér Andrej Babiš (ANO), který pak řekl, že vedení podniku slíbilo, že povolenky rumunské firmě nepůjčí. Babišovo vyjádření ČTK zjišťuje. Sama GFG pak ve svém vyjádření uvedla, že povolenky, které patří Ostravě, budou nadále užívány jenom v Liberty Ostrava.

"Sanjeev Gupta a někteří členové představenstva dali jasně najevo, co si myslí o zákonech, dohodách a zvyklostech v naší zemi," komentovali to Slanina a předsedkyně Odborové organizace Ostravská huť Alena Sobolová. Uvedli, že Gupta několikrát zopakoval, že povolenky nepoužije nikde jinde než v Ostravě. Neprojednal to ani s dozorčí radou firmy.

"Sanjeev Gupta ví, že pokud udělá transakci se spřízněnou firmou v takovém rozsahu, pak mu zákon ukládá povinnost toto projednat na dozorčí radě," uvedli odboráři.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na twitteru uvedla, že chce, aby o situaci v Liberty Ostrava v pondělí jednala vláda.

GFG Alliance, třetí největší výrobce oceli v Británi, je v poslední době v problémech. V insolvenci totiž skončila společnost Greensill Capital, která koncern donedávna financovala. Gupta se snaží najít zdroj financování na zajištění běžného provozu, neúspěšně žádal britskou vládu o podporu 170 milionů liber (5,2 miliardy Kč).

Povolenky pro továrnu v rumunském Galati potřeboval do konce dubna. Rumunský podnik své povolenky loni prodal. Bez nich by nemohl vyrábět, a tak by povolenky musel kupovat, přičemž jejich aktuální cena je 46 eur za tunu.

Ostravská huť vlastnila povolenky dohromady za téměř šest miliard korun. V minulých letech si je šetřila a chce je využít k financování nezbytné modernizace huti, především k výstavbě hybridních pecí v ocelárně a k pořízení modernějších technologií pro válcovny.

"Využití emisních povolenek pro modernizaci huti je navíc součástí dohody skupiny Liberty s naší organizací uzavřené v době koupě," uvedli odboráři.

Ostravskou huť zatěžují jen problémy kolem skupiny, jinak se firmě podle výsledků hospodaření daří. Za první čtvrtletí společnosti vzrostla výroba meziročně o 20 procent. V lednu i březnu přesáhl objem výroby oceli 200 000 tun, což byla nejvyšší měsíční výroba od roku 2016. Ocelářství je ale od roku 2019 kvůli koronavirové pandemii v hlubokém propadu.

Předseda Asociace pro anglické právo Jakub Honzík uvedl, že situaci kolem GFG by nejlépe uklidnilo, kdyby vláda v Londýně vyslyšela Guptovu žádost o finanční injekci. "Loni a předloni ostatně podpořila jiné ocelářské firmy - Celsa Steel a British Steel. A po lednovém odchodu z EU může Británie pomáhat domácím podnikům snadněji a bez schválení z Bruselu," uvedl Honzík.

Součástí Liberty Steel Group z koncernu GFG je Liberty Ostrava od roku 2019. Ostravská huť vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist