https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mamba-zelena-se-do-nastrah-nechytila-hledani-pokracuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mamba zelená se do nástrah nechytila, hledání pokračuje Aktualizováno

4.10.2018 00:42 | PRAHA (ČTK)
Třicetiletá pacientka, kterou v pondělí večer v pražských Hlubočepích uštkla mamba zelená, je stále v umělém spánku, její stav zůstává vážný. / Ilustrační foto
Třicetiletá pacientka, kterou v pondělí večer v pražských Hlubočepích uštkla mamba zelená, je stále v umělém spánku, její stav zůstává vážný. / Ilustrační foto
Smrtelně jedovatá mamba zelená, která unikla v úterý večer v pražských Hlupočepích v ulici V Bokách I, se do nástrah nechytila. Dnes to řekl policejní mluvčí Jan Rybanský. Kriminalisté se specialisty na odchyt hadů pokračují v pátrání, podle nich je had stále v domě, dodal. Jeho obyvatele policie evakuovala. Třicetiletá žena, pravděpodobně majitelka mamby, kterou had uštkl, je dosud v umělém spánku, její stav zůstává vážný, řekl dnes mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Filip Brož.
 

Policie po mambě pátrá od úterního večera. Ve středu byla podle Rybanského přijata určitá opatření s tím, že je předpoklad, že by na ně had mohl zareagovat a mohl by se chytit. Zatím se ale do nástrah nechytil, ani nebyl nalezen, řekl Rybanský dnes po 10:30. "V hledání budeme pokračovat," dodal.

Zopakoval, že v objektu se nikdo nenachází, z domu bylo evakuováno pět lidí, včetně jednoho dítěte. Policie nabádá k obezřetnosti, informace o výskytu plaza mají lidé volat na linku 158. Podle specialisty, který je na místě, ale není pravděpodobné, že by plaz s ohledem na nízké venkovní teploty unikl ven. Předpokládá, že je stále v domě.

Okolnosti úniku smrtelně jedovatého hada policisté vyšetřují, ženu vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu zatím nevyslechli. Podle Státní veterinární správy případný chov mamby nebyl schválený. Podle mluvčího Všeobecné fakultní nemocnice v Praze zůstává stav ženy, které bylo podáno antisérum, vážný. "Musíme počkat další dny, abychom věděli, jak to pokračuje," uvedl.

Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, žije v západní Africe. Její přirozenou potravou jsou především ptáci a drobní savci včetně hlodavců, kořist loví v korunách stromů i na zemi. Její jed je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist