https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zena-ustknuta-mambou-nemela-pripadny-chov-schvaleny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žena uštknutá mambou neměla případný chov schválený

4.10.2018 00:26 (ČTK)
Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, žije v západní Africe. Její jed je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva. / Ilustrační foto
Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, žije v západní Africe. Její jed je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Žena, kterou v pondělí uštkla smrtelně jedovatá mamba zelená, jež v úterý večer unikla v Hlubočepích, podle pražské Městské veterinární správy (MěVS) neměla případný chov schválený. MěVS proto podá podnět příslušné obci s rozšířenou působností pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Sdělil to Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy.
 

Jedovatí plazi patří z hlediska platných předpisů mezi takzvaná zvířata vyžadující zvláštní péči, kam náleží dále například většina šelem nebo primáti. Jejich chov podléhá schválení krajskou veterinární správou, výjimkou jsou chovy zvířat v zoologických zahradách, záchranných stanicích či chovy loveckých dravců držených podle zákona o myslivosti.

"Povolení k chovu jedovatých hadů má v Česku k dnešnímu dni 66 chovatelů, a to celkem na 2735 zvířat," uvedl Majer. Dvanáct chovatelů mamby má povolení na 48 těchto hadů. "Nemusí to znamenat, a často to neznamená, že těch hadů tolik mají. Je to maximální počet, který mají schválený. Skutečně zjištěný fyzický počet bývá většinou nižší. V Praze aktuálně žádný povolený chov mamby neevidujeme," dodal.

Žádný zvířecí druh není podle Majera považován za tak nadměrně nebezpečný, aby byl jeho chov zcela zakázán. "Při splnění podmínek může chovatelem druhu zvířete vyžadujícího zvláštní péči být fyzická osoba starší 18 let nebo právnická osoba," doplnil. Každý chovatel je povinen zabezpečit zvířeti přiměřené podmínky, aby nemělo bolesti, netrpělo a nehrozilo mu poškození zdraví. Chovatel musí také učinit opatření proti úniku zvířete.

U chovatelů se následně uskutečňují pravidelné kontroly. "Správa, která povolení vydala, je povinna alespoň jednou za rok provádět dozor nad dodržováním podmínek chovu. Záznamy o provedené kontrole uchová po dobu pěti let," uvedl Majer.

Jedovatá mamba zelená unikla v úterý večer v Hlubočepích v ulici V Bokách I. Hada se zatím nepodařilo odchytit, policie nabádá k obezřetnosti, informace o výskytu plaza mají lidé volat na linku 158. Mamba v pondělí uštkla třicetiletou ženu, zřejmě její majitelku, po podání antiséra je v umělém spánku.

Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, žije v západní Africe. Její přirozenou potravou jsou především ptáci a drobní savci včetně hlodavců, kořist loví v korunách stromů i na zemi. Její jed je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist