https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mark-zuckerberg-podle-americkych-senatoru-vydelava-na-prodeji-reklamy-zabijakum-slonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mark Zuckerberg podle amerických senátorů vydělává na prodeji reklamy zabijákům slonů

4.5.2018 07:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
„V současnosti plánujeme přijmout dalších 20.000 zaměstnanců, kteří by se postarali o zvýšení bezpečnosti a revizi obsahu publikovaného na Facebooku,“ říká Mark Zuckerberg.
„V současnosti plánujeme přijmout dalších 20.000 zaměstnanců, kteří by se postarali o zvýšení bezpečnosti a revizi obsahu publikovaného na Facebooku,“ říká Mark Zuckerberg.
Zprávy o tom, že se zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg musel zpovídat před americkým Kongresem, jste nejspíš zahlédli. I to, že mu z některých dotazů týkajících se narušování soukromí uživatelů bylo pořádně horko. V mediální smršti ale zapadly informace o tom, že platforma Facebook byla senátory obviněna z přímé podpory zločinů proti přírodě. Referuje o tom Whistleblowersblog.
 

Dosavadní popularita zmíněné sociální sítě není zadarmo. Zdánlivé svobody projevu a soukromí si tu užívají téměř dvě miliardy uživatelů, kteří jsou společně schopni debatovat nad nejrůznějšími tématy. Včetně toho, jak zprostředkovat prodej slonoviny z Afriky, zorganizovat nájezd pytláků na rezervaci nebo důmyslně provést pašeráckou operaci. Pochopitelně, že takových uživatelů je na síti menšina a platforma Facebook jim slouží jen jako nástroj komunikace. Přesto podle amerických kongresmanů za jejich počínání nese Zuckerberg jistou odpovědnost. Poskytuje totiž celému nelegálnímu byznysu prostor pro mezinárodní reklamu.

Kontrolovat a mazat není Pomáhat a chránit

„V současnosti plánujeme přijmout dalších 20.000 zaměstnanců, kteří by se postarali o zvýšení bezpečnosti a revizi obsahu publikovaného na Facebooku,“ odpověděl před senátním výborem Zuckerberg na dotaz senátora Chrise Coonse. Tomu toto ujištění zjevně nestačilo, a proto upozornil, že tato sociální síť vlastně od svého počátku vytrvale propaguje nelegální obchod s částmi zvířecích těl. „Facebook tu není nevinným přihlížejícím,“ dodal ještě. „Přímo totiž zprostředkovává placenou reklamu stránkám, na kterých je slonovina a výrobky z ní k dostání.“

Ještě dál šel republikánský člen sněmovny reprezentantů Buddy Carter. „Aktuálně je na Facebooku k prodeji tolik slonoviny, že vaše sociální síť vyloženě přispívá k vyhubení slonů a nosorožců,“ zaútočil na Zuckerberga. A upozornil jej, že jen pouhé mazání stránek a příspěvků se závadným obsahem nebude stačit.

Upytlačený slon.
Upytlačený slon.

Sociální síť, která rozděluje svět

Zuckerberg se ale nenechal vyvést z rovnováhy a zopakoval jen, že si dosud nebyl vědom závažnosti podílu své sociální sítě na vybíjení slonů a že pracuje na zvýšení kontroly obsahu příspěvků. O tom, kolik financí mu plyne z reklamy stránek nabízející produkty ze slonoviny (potažmo z jiné formy devastace životního prostředí), nehovořil. Pokud Kongres očekával nějaké pevné ujištění, že Facebook přestane přispívat k plundrování životního prostředí, nedočkal se ho.

„Což není právě šťastné,“ říká Stephen M. Kohn, výkonný ředitel National Whistleblower Center. „Povolit na svém pozemku provozování kriminální aktivity je trestné. A Zuckerberg zatím bohužel dává své svolení k tomu, aby na jeho majetku probíhala trestná činnost.“

Jak se k tomu Facebook postaví, zůstává zatím nejisté. „Když nic jiného, může to velmi ovlivnit hodnotu jeho akcií,“ doplňuje Kohn. „Investoři se nechtějí přímo podílet nebo být spojováni s vybíjením ohrožených druhů zvířat, slonů, nosorožců nebo tygrů.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist