https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/masivni-uhyn-racku-u-rybnika-u-mutenic-na-hodoninsku-zpusobila-ptaci-chripka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Masivní úhyn racků u rybníka u Mutěnic na Hodonínsku způsobila ptačí chřipka

5.4.2023 01:22 (ČTK)
Racek chechtavý
Racek chechtavý
Licence | Všechna práva vyhrazena
Foto | Jiří Šafránek / Moravský ornitologický spolek
Masivní úhyn stovky racků chechtavých u rybníka Třetí Zbrod u Mutěnic na Hodonínsku způsobila ptačí chřipka. Potvrdilo to vyšetření Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Pro zjištění konkrétního subtypu onemocnění bude nutná další analýza, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Vzhledem k tomu, že byla nákaza zjištěna u volně žijících ptáků, nebude SVS přijímat žádná opatření.
 

"Zatím bylo potvrzeno, že se jednalo o ptačí chřipku, detailnější vyšetření se dělá v Národní referenční laboratoři v Praze. Výsledky by pravděpodobně mohly být do konce týdne," uvedl Vorlíček.

Doplnil, že SVS dostala informaci od kolegů z Francie a Nizozemska, že také v těchto zemích zaznamenali v poslední době hromadné úhyny racků nakažených ptačí chřipkou, což dřív nebylo obvyklé. "Dosud hynuly jiné druhy vodního ptactva, u racků to nebylo obvyklé," doplnil mluvčí.

Vzhledem k tomu, že šlo o volně žijící ptáky, nebude SVS přijímat v okolí rybníka žádná opatření. "Budeme pouze informovat chovatele v této oblasti, že se u volně žijícího ptactva nákaza objevila, a varovat je, aby zamezili kontaktu chované drůbeže s volně žijícími ptáky," řekl Vorlíček.

Ke konkrétním omezením a opatřením by SVS přistoupila až v případě, že by se nákaza objevila v některém z chovů.

Asi stovka racků chechtavých uhynula u mutěnického rybníka v sobotu. Jde o jednu z největších kolonií těchto ptáků v Česku. U soustavy rybníků mezi Mutěnicemi, Dubňany a Hodonínem hnízdí zhruba 3000 párů racků chechtavých.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

5.4.2023 07:05
V mainstreamových médiích už psali, že za to může stufox. A tak to u nás chodí ...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.4.2023 09:11 Reaguje na Michal Uhrovič
Odklon je nutný, aby to nebylo na zelený !
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

5.4.2023 08:26
Ptačí chřipka není politický výmysl, jak si spousta lidí myslí, ale skutečně nebezpečná nemoc. Třeba se pár lidí přestane divit, proč se při jejím výskytu musejí zavřít slepice.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.4.2023 09:12 Reaguje na Marcela Jezberová
1*
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist