https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medved-bezcilne-bloumajici-v-kleci-na-vystavisti-propagoval-firmu-vyrabejici-esv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvěd bezcílně bloumající v kleci na Výstavišti propagoval firmu vyrábějící EŠV

1.12.2003 17:39 | PRAHA (EkoList)
Firma Protherm si kvůli přilákání zájemců o své výrobky nechala přivézt na pražské Výstaviště medvěda. Ten tam přešlapoval ze strany na stranu v přibližně pět metrů dlouhé kleci. Podle veterinářů k žádnému pochybení nedošlo.
 

Medvěd v kleci.
Foto: Martin Mach/EkoList

Klec byla tak malá, že se v ní medvěd nemohl ani napřímit. Takhle na Výstavišti trávil minulý týden od úterý do soboty, na noc byl odvážen pryč. Jeho podmínky ovšem nebyly výjimečné. V podobně malých prostorech jsou zvířata běžně držena v cirkusech.

Protherm vyrábí čtyři kotle, které získaly značku Ekologicky šetrný výrobek. Jeden z nich nese název Grizzly. Firma vyrábí velké množství kotlů, které pojmenovává podle zvířat. Výrobky tak nesou názvy jako leopard, panther, rejnok, rys, tiger, grizzly, lev a podobně. Na Výstavišti bylo u stánku Prothermu k vidění také malé lvíče a opička, nejspíš makak.

Protherm tvrdí, že se u něj zvířata mají dobře a nijak nestrádají. Firma na ně finančně přispívá majiteli, kterým je Zoo park Berousek. Protherm sponzoruje i zvířata v pražské zoologické zahradě. Ze zoo by zvířata ale firmě na výstavu nikdy nepůjčili, tak museli požádat cirkus. Návštěvníci reagovali různě. Některým se to líbilo, jiným bylo zvířete líto.

Medvěda sledovali zaměstnanci z Městské veterinární správy v Praze. Oficiálně se na něj byli podívat v pátek. Veterinář Karel Dvořák EkoListu řekl, že o medvěda bylo dobře postaráno a pojízdná klec byla dokonce dvakrát větší, než jakou nařizují předpisy Ústřední komise na ochranu zvířat. Žádné pochybení ze strany chovatele nezjistili. Jediným problémem podle veterinářů mohly být děti, které medvěda rušily. Když se však po medvědovi snažil někdo něco hodit, ošetřovatel zasáhl.

Medvěd na Výstavišti se ale vůbec nelíbil Romanovi Rögnerovi ze sdružení Bratr medvěd. "Jde o typický příklad zneužití zvířete k obchodním účelům a o porušování práv zvířete," řekl EkoListu. Podobně se vyjádřil i Karel Kerouš, zoolog a inspektor České inspekce životního prostředí. "K reklamě by se neměla zneužívat zvířata. Takové zvíře je v obrovském stresu, ruch na výstavě jeho stres umocňuje. Považuji to za velice nevhodné," řekl EkoListu.

Atrakce na Výstavišti byla labutí písní podobných akcí. Poslanecká sněmovna totiž ve středu při projednávání novely zákona na ochranu zvířat proti týrání zakázala používat mobilní zvěřince a akvária (nejde-li o cirkusy).

Zákonodárci zároveň zakázali začínat s drezurou nově narozených primátů, ploutvonožců, kytovců (u těch ovšem s výjimkou delfínů), nosorožců, hrochů a žiraf. Ve hře byl také návrh zemědělského výboru sněmovny, jenž měl znemožnit i drezuru medvědů, a návrh poslankyně Táni Fischerové (nezávislá poslankyně v klubu US-DEU), která chtěla zákaz rozšířit vedle medvědů i na slony a kočkovité šelmy. Leč uspěl návrh Pavla Bratského z ODS a nový zákon se tedy na medvědy, kočkovité šelmy a slony nevztahuje.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist