https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medvedice-marta-a-misa-obyvaji-zahradu-kladenskeho-zamku-uz-20-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvědice Marta a Míša obývají zahradu kladenského zámku už 20 let

25.12.2021 01:10 | KLADNO (ČTK)
Město se medvědic ujalo poté, kdy je v roce 2001 zanechal ukrajinský cirkus na parkovišti u Moravských Budějovic.
Město se medvědic ujalo poté, kdy je v roce 2001 zanechal ukrajinský cirkus na parkovišti u Moravských Budějovic.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Medvědice Marta a Míša obývají zahradu kladenského zámku už 20 let. K zimnímu spánku úplně neulehly, ale pelíšek v zázemí už využívají. ČTK to řekl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno), který medvědice pravidelně navštěvuje a výjimečně jim dopřeje i trochu oblíbeného medu.
 

"Já jsem tam byl, je to 14 dní, krmil jsem je medem, mazlily se, ještě u toho seděly," popsal primátor. Ven nyní medvědice nechodí, měly by mít klid. Pelíšek si částečně vytvořily samy z listí. "Mají tam hromady sena, do to se jakoby 'zaparkují' a mají takovou zimní dovolenou," dodal Volf.

Martě už je 31 let, Míše o několik let méně. Město se medvědic ujalo poté, kdy je v roce 2001 zanechal ukrajinský cirkus na parkovišti u Moravských Budějovic. Strávily tam řadu dní v těsných klecích. V Kladně mají k dispozici výběh v zámecké zahradě a zázemí ve sklepeních pod zahradou, kde tráví i zimu.

Medvědi také žijí v Berouně, který má medvěda i v městském znaku. Vojta, Kuba a Matěj z večerníčkového seriálu Méďové se do medvědária přesunuli v roce 2000, o 16 let později náhle zemřel Vojta, jeho sourozenci jsou zde dodnes. Medvědi se obvykle dožívají přibližně 20 až 30 let, výjimečně i více. Medvěda také tradičně chová konopišťské zámecké medvědárium.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist