https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/menzy-nekolika-berlinskych-univerzit-zacnou-nabizet-temer-vyhradne-bezmasa-jidla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Menzy několika berlínských univerzit začnou nabízet téměř výhradně bezmasá jídla

1.9.2021 01:39 | BERLÍN (ČTK)
Důvodem je podle něj snížení uhlíkové stopy univerzit německé metropole. Zástupkyně studentského sdružení tamních vysokých škol Daniela Kummleová také BBC řekla, že mezi studenty roste poptávka po bezmasých jídlech.
Důvodem je podle něj snížení uhlíkové stopy univerzit německé metropole. Zástupkyně studentského sdružení tamních vysokých škol Daniela Kummleová také BBC řekla, že mezi studenty roste poptávka po bezmasých jídlech.
Foto | Alesia Kozik / Pexels
Menzy několika berlínských univerzit budou od nového školního roku nabízet téměř výhradně vegetariánská a veganská jídla, maso a ryby budou tvořit pouze čtyři procenta nabídky pokrmů, informoval server BBC. Důvodem je podle něj snížení uhlíkové stopy univerzit německé metropole. Zástupkyně studentského sdružení tamních vysokých škol Daniela Kummleová také BBC řekla, že mezi studenty roste poptávka po bezmasých jídlech.
 

Podle sdružení studierendenWerk Berlín bude od října jídelníček asi tří desítek menz a kaváren čtyř berlínských univerzit složen ze 68 procent z veganských jídel, 28 procent budou pokrmy vegetariánské, dvě procenta budou jídla z ryb a dvě z jiného masa. V nabídce bude například zeleninový guláš s kokosovým mlékem a červenou čočkou nebo cizrna s quinoou a chia semínky. V masovém menu bude mimo jiné segedínský vepřový guláš či hovězí stroganoff s okurkou, červenou řepou a houbami.

Server BBC v této souvislosti připomněl, že k německým tradičním jídlům patří řízek, klobásky bratwurst či vepřové koleno.

Kummleová BBC řekla, že ohlasy na nový jídelníček jsou na sociálních sítích vesměs kladné. Citovala také průzkum mezi studenty z roku 2019, podle něhož je mezi posluchači berlínských vysokých škol 14 procent veganů a 33 procent vegetariánů.

Ke snížení spotřeby masa vyzval už dříve například Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC). Ve své zprávě v roce 2019, na níž se podílela stovka expertů z několika desítek zemí včetně České republiky, IPCC doporučil zaměřit se ve stravování více na luštěniny, ovoce a zeleninu. Snížení spotřeby masa má přispět k omezení množství metanu, který při trávení produkují hospodářská zvířata a který se rovněž podílí na skleníkovém efektu a přispívá tak ke změně klimatu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.9.2021 05:03
Lidská blbost je nekonečná, ta německá obzvláště.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.9.2021 07:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jo, Němci když se do něčeho dají, vydrží u toho do konce.
Ti, co v posledních dubnových dnech bránili Vůdcův bunkr a doufali v zázračnou zbraň a konečné vítězství bohužel asi všichni nepadli a jejich potomci teď bojují proti CO2.

Mám obavy, že důsledky budou mnohem horší.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.9.2021 11:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
To není jenom německá blbost. V Rakousku přestali v některých školních jídelnách podávat vepřové maso kvůli muslimům. Nějak jim nedošlo, že to dítě si může vybrat, jestli si vezme jídlo s vepřovým masem nebo něco jiného.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

1.9.2021 19:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Že Vás to tak žere? :D Pravdou je, že poptávka po mase je driverem např. onoho kácení (z části) v amazonii a že masa jíme víc, než je zdrávo.
Taky bych předpokládal, že tam proběhl nějaký rozhodovací proces se zapojením strávníků .. minimálně v tom článku píšou, že je to mj. reakce na zvyšující se poptávku studentů. Z cca 510 receptů v nabídce zůstavá 24 ne-vegetariánských.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

1.9.2021 19:33 Reaguje na Petr Dvořák
Ještě bych dodal, že třeba v českých restauracích (nevím jak aktuálně v menzách), je problém se jako vegetarián vůbec najíst (vegetarián nejsem, ale že bezmasá jídla jakoby neexistovala, si snad všimne každý - nabídka se zpravidla omezuje na smažený sýr).
Myslím, že něco mezi oběma extrémy by vůbec nebylo na škodu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.9.2021 15:33 Reaguje na Petr Dvořák
V Praze tedy problém není, veg restaurací je tu celkem dost ... min v centru.

Restaurace bude vždy o konkrétním majiteli/provozovateli. Fakt ale je, že pokud to má být opravdu kvalitní, tak to nemůže být úplná láce a v řadě míst pro to nebude prostě odbyt.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.9.2021 07:27
Doufejme, že něco takového se neujme v ČR ! Že bude vždy na výběr mezi oběma druhy jídel.
Odpovědět
DA

DAG

1.9.2021 07:40 Reaguje na smějící se bestie
To víte, že ujme. To co je na západě vždycky dorazí k nám. Já myslím, že je to módní vlna. Klasická revolta mládeže, kdy se chtějí odlišit od rodičů. Další generace dětí bude zase maso baštit jako frajeřinu.
V devadesátkách jaká byla móda zachraňovat pralesy a oceány. A vidíte výsledek? Děcka vybili svoji revoltu na pseudopomoci a kola se točili dál a je to ještě víc v prrr.
Odpovědět
va

vaber

1.9.2021 07:57
už někdo počítal kolik metanu vyrobí 10 miliard lidí?
já jsem spočítal, že když jeden člověk vyprodukuje 1 l moči za den, 10miliard lidí naplní močí kanál 1x1m dlouhý 10 000km a to každý den,
co s tím budeme dělat?
Odpovědět

Jirka Černý

1.9.2021 08:38 Reaguje na vaber
Američané už na tom pilně pracují, pro začátek nechali teroristům v Afghánistánu zbraně za 85 miliard.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

1.9.2021 19:15 Reaguje na Jirka Černý
:-))
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.9.2021 20:16 Reaguje na Jirka Černý
Ty zbraně jim amíci prodali.
Odpovědět
VK

Václav Kain

1.9.2021 08:42
Takový řízek z červené řepy smažený na olivovém oleji,to musí být pochoutka až z toho mám husí kůži.
Odpovědět
ig

1.9.2021 10:53
Furt lepší když se kvůli revolucionářům pár lidí poblije a ..., než knockoutovat celou ekonomiku :-) Kdyby se jejich pozornost přelila od bourání jaderných elektráren k pojídání smažených kedluben, budu s tím úplně v pohodě :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.9.2021 11:21 Reaguje na
Já ne. Smažená kedlubna je možná fajn, ale řízek z vepřové krkovičky to nenahradí.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

1.9.2021 12:02
Nezbývá, než držet studentům palce, aby se ty obědy aspoň daly jíst. Protože to, co pod pojmem bezmasá jídla předvádí jídelna ve škole mých potomků, je spíš materiál rovnou určený ke kompostování. Bohužel není pravidlem, že si děti můžou vybrat mezi masitým a bezmasým jídlem. Ale prý se tam vaří "zdravě".
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2021 13:27 Reaguje na Marcela Jezberová
no nevím, myslím, že jsem to, čemu se říká flexitarián a rozhodně nějaký diktátorský pokusy, jako se píše v Německu nepodporuju.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.9.2021 13:10
Ze mne se vegetariánka nestane, maso mi chutná, ale pod vlivem informací o dopadech velké spotřeby masa na životní prostředí se snažím jíst ho méně často, což v mém případě znamená ne úplně každý den. Dnešek je v tomto směru přímo vzorový – pochutnala jsem si v jídelně na čočkovém ragů s cizrnou, kterému jsem dala přednost před vepřovým masem s rýží a kuřecím prsem s brokolicovou omáčkou a těstovinami! Bohužel zejména v chladném počasí často upřednostním chuť umami před pokrmy ohleduplnějšími k planetě; o to víc si cením těch, kteří dokáží být ve svém předsevzetí důslednější, jedno jestli z etických, zdravotních nebo náboženských důvodů. Etické důvody jsou mi ale nejsympatičtější.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

1.9.2021 19:25 Reaguje na Majka Kletečková
No paní Kletečková, to je ovšem vrchol. Jeden by čekal, že při tom zapečeťování jaderných elektráren a míchání řepkového oleje do nafty žvýkáte výhradně raw tuříny:-)
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.9.2021 21:32 Reaguje na Jakub Graňák
Vaše očekávání mne překvapilo. Na základě čeho usuzujete, že zapečeťuji jaderné elektrárny a míchám řepkový olej do nafty?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.9.2021 13:13
Pokud je pravda, že bezmasé stravování v lidské přemnožené populaci zatěžuje planetu méně než konzumace masa, pak je namístě podporovat snižování spotřeby masa a jedná se o žádoucí trend. Mladí lidé jsou obvykle pružnější v přijímání změn než ti starší, kteří většinou nejsou ochotni měnit své dlouhodobé zvyklosti. A tak mne nepřekvapuje, že se snaha o stravování ohleduplnější k matičce Zemi nebo nepodporující stávající průmyslové chovy zvířat prosazuje mezi mladými, zatímco staříci proti novotám mrmlají.

Některé žádoucí změny bolí a potřebují určitý čas. Ještě před třiceti lety by mne nenapadlo, že se jednou podaří účinně omezit kouření. Doufám, že budoucí generace se k masivnímu kouření, tak běžnému za mého mládí, nevrátí. (Vzpomínám, jak během prvního týdne rybářského tábora na Lipně se i benjamínek a můj oblíbenec Pišta ze čtvrté třídy naučil od svých kamarádů kouřit a já s kuchařkou jsme pak na celém táboře zbyly jediné, co nekouřily.)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2021 13:23
nemyslím, že by jsme se měli přecpávat masem, ale diktovat to unblok je šílené.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.9.2021 15:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Asi tak.

V těchto hromadných zařízeních je navíc stejně vždy zásadní, jak je to jídlo uvařené. Bezmasé může být fajn a to s masem hnus a samozřejmě i naopak.
Odpovědět

Milan Šmid

2.9.2021 11:16
STUDENTI BY SI MĚLI PLATIT VEŠKERÉ VYSOKÉ ŠKOLY !§ TI CO MATURUJI S PROSPĚCHE DO 2 BY TO MĚLI MÍT ZDARMA !!! PRŮMĚRNÝCHA PPODPRŮMĚRNÝCH NESCHOPNÝCH STUDENTŮ TU MÁME ASI POLOVINU ZE VĚECH !!https://rumble.com/…tml ZELENÉ ŠILENCI BY MĚLI PLATIT 100 % DAŇ ZA VŠE CO MÁ ZA SEBOU UHLIKOVOU STOPU ??NEBO JIM ZABAVIME VŠE CO MÁ ZA SEBOU UHLIKOVOU STOPU ??? https://rumble.com/…tml
Odpovědět
DA

DAG

2.9.2021 14:07
No nevím. Zdravá strava prodlužuje život a tím zvětšuje uhlíkovou stopu.
Takže, v zájmu boje za klima navrhuji jíst bezmasé potraviny a při oslavě šedesátky povinná eutanazie;)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.9.2021 15:38 Reaguje na DAG
Hmmm ... koukám, že Kulhánek to Stroncium možná až tak jako srandu nemyslel:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist