https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mestske-autobusy-v-mlade-boleslavi-letos-vyjedou-na-plyn-z-bioplynove-stanice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Městské autobusy v Mladé Boleslavi letos vyjedou na plyn z bioplynové stanice

1.1.2023 00:05 | MLADÁ BOLESLAV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Městské autobusy v Mladé Boleslavi by mohly začít tankovat v čerpací stanici nové bioplynové stanice bioplyn zhruba v polovině tohoto roku. Stanici, která má ročně zpracovat 25 000 tun biologicky rozložitelného odpadu, buduje město od předloňského listopadu.
 

Do května počítá město s postupným náběhem, ostrý provoz předpokládá v listopadu. "V této první etapě již dokážeme zpracovat veškeré biologicky rozložitelné odpady s dalším užitkem a především nebudeme závislí minimálně v dopravě na plynu z Ruska pro autobusy MHD," řekl primátor Raduan Nwelati (ODS).

Na stlačený plyn by mělo jezdit v budoucnu 55 autobusů městské dopravy, nyní jich má město 21. Přebytky biometanu by se měly v budoucnu dodávat do plynárenské soustavy, kde nahradí zemní plyn. Část bioplynu spotřebuje kogenerační jednotka, která pro stanici vyrábí plyn a elektřinu, areál je tak soběstačný.

V areálu jsou dva fermentory, kde se směs upravená z odpadu rozkládá na bioplyn, největší má kapacitu 4000 kubíků. Produktem bude nejen biometan respektive bioCNG jako palivo pro městské autobusy, ale i biologické hnojivo pro použití v zemědělství. Areál vyprodukuje 17 000 megawatthodin energie ročně, z toho 40 procent využije pro vlastní spotřebu. Součástí areálu jsou i podzemní zásobníky na dešťovou vodu.

Investice do stanice na okraji průmyslové zóny Plazy přesáhne 363 milionů korun, s plánovanou technologií na čištění bioplynu, výrobu biometanu a čerpací stanici půjde o téměř 420 milionů korun. Bioplynovou stanici staví společnost Syner. Investorem stavby je společnost Compag Mladá Boleslav, v níž má 51 procent rakouský koncern Brantner a zbytek město. Projekt je financován z úvěru i dotací z operačních programů Životní prostředí a Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jaroslav Bobr

2.1.2023 19:24
S tím biologickým hnojivem odborníci nesouhlasí "Digestát není hnojivo organické, protože proces anaerobní digesce zanechal v surovině jen stabilní organické látky. Znakem organického hnojiva je schopnost rychlého rozkladu, aby hnojivo mohlo poskytnout energii půdním mikroorganismům. Je to jen slabé hnojivo minerální, protože obsahuje jen málo minerálních živin (dusík a draslík), a to v přebytku vody.

Praxe je mystifikována údaji o obsahu dusíku v sušině, a považuje tento údaj za obsah v reálném odpadu. V jeho pevné části (separátu) je organický dusík, rostlinám nepřístupný. Jestliže se separát v půdě hydrolyzuje velmi pomalu, může i tento dusík mineralizovat jen pomalu a v zimě se zpravidla vyplaví." Zdroj - https://biom.cz/cz/odborne-clanky/vyuziti-odpadu-z-bioplynovych-stanic " Produkce je 17GWh ročně 40% se spotřebuje na provoz takže ven jde 10,2GWh.Pokud ten bioodpad nelze využít lépe tak je to dobré řešení.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.1.2023 08:01
Je to z dotací, takže z cizích peněz, ale i tak snad budou sledovat, jak bioplyn zvýší náklady na opravu motorů.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

3.1.2023 09:55 Reaguje na Richard Vacek
To máte pravdu.Namontoval jsem WiFi anténu pro přenos technologických dat z čističky odpadů(menší pivovar + cca 3000 obyvatel), jejíž součástí byl i generátor bioplynu.Bioplyn se pálil v kotli, kterým se vytápěly provozní místnosti a technologie.Anténa byla cca 10m od komínu a po roce byla totálně zkorodovaná, i při provozu kotle byly cítit zplodiny síry.Nevím jak to u bioplynek funguje ale pokud se zpracovává komunální bioodpad tak se asi musí sloučeniny síry nějak oddělit.Znáte to, když chceme šetřit, tak se nebudeme zabývat takovou malicherností jako je cena.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist