https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mexicke-pobrezi-v-karibiku-mozna-zaplavi-nejvetsi-masa-chaluh-za-ctyri-roky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mexické pobřeží v Karibiku možná zaplaví největší masa chaluh za čtyři roky

15.5.2022 01:44 | CANCÚN (ČTK)
Někteří vědci přičítají přemnožování chaluh lidské činnosti a klimatickým změnám, které způsobují zvýšení teploty povrchu oceánu či změny oceánských proudů v důsledku tání ledovců. Ilustrační foto
Někteří vědci přičítají přemnožování chaluh lidské činnosti a klimatickým změnám, které způsobují zvýšení teploty povrchu oceánu či změny oceánských proudů v důsledku tání ledovců. Ilustrační foto
Mexické pláže na pobřeží Karibského moře, kde se hoteliéři a obchodníci po dvou letech pandemie covidu-19 připravují na plné obnovení turistické sezony, ohrožují přemnožené hnědé řasy. Místní úřady se s problémem potýkají každoročně, letos ale varovaly, že množství chaluh je alarmující a že k pobřeží by jich mohlo připlout nejvíce za čtyři roky.
 

Mexické námořnictvo už v předchozích týdnech u východního pobřeží Mexika v nejzasaženější oblasti, jíž je část pobřeží Yucatánského poloostrova, zachytilo 9,5 tisíce tun hnědých řas. Pracují na tom týmy s více než třemi desítkami lodí námořnictva i několik leteckých jednotek.

Podle šéfa mexického námořnictva, admirála Rafela Ojedy, experti odhadují, že letos bude příval hnědých řas k pobřeží největší od roku 2018. Námořnictvo se každý rok snaží zachytit co nejvíce hnědých řas na širém moři, než dorazí k pobřeží. Obvykle se jim ale podaří sesbírat jen několik procent, přes 90 procent jich pak odstraňují až u pobřeží.

Podle Mexické autonomní národní univerzity (UNAM) se chaluhy u mexického pobřeží Karibiku téměř nevyskytují od ledna do března, připlouvat začínají od jara a nejvíce jich je tam v létě, na podzim začínají opět ubývat. Pokud se neodstraní z pobřeží zhruba do dvou dnů, začínají se rozkládat a zapáchat jako zkažená vejce. Uvolňují se přitom plyny jako sirovodík či metan.

Někteří vědci přičítají přemnožování chaluh lidské činnosti a klimatickým změnám, které způsobují zvýšení teploty povrchu oceánu či změny oceánských proudů v důsledku tání ledovců. Podle studie UNAM se u pobřeží mexického státu Quintana Roo na Yucatánském poloostrově začaly chaluhy objevovat v roce 2014.

Přívaly chaluh u pobřeží mohou způsobit nejen úbytek turistů, ale mají i negativní vliv na pobřežní ekosystémy, kvůli nedostatku světla a kyslíku pak umírají želvy či ryby. Organizace Greenpeace nicméně upozornila, že plovoucí ostrůvky řas jsou i domovem řady živočichů a mohou poskytnout úkryt a potravu například mláďatům mořských želv.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

15.5.2022 07:49
když je toho tolik, tzak by jsme to mohli sníst ne? :-D
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.5.2022 09:15
Proč jich tolik je ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.5.2022 16:28 Reaguje na smějící se bestie
Bo se urodilo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.5.2022 19:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale proč, co tam chybí, aby se to nestalo ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.5.2022 20:27 Reaguje na smějící se bestie
Spíše co tam přebývá. Trochu Vám napovím - zkuste analogii s českými koupališti, která se uzavírají kvůli "zelenému květu".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist