https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mfd-ministerstva-doporucila-ponechani-kalu-v-ostrave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MfD: Ministerstva doporučila ponechání kalů v Ostravě

19.12.2018 00:16 | OSTRAVA (ČTK)
Ministerstva financí a životního prostředí souhlasí s tím, aby kaly z lagun v Ostravě byly ponechány ve městě. / Ilustrační foto
Ministerstva financí a životního prostředí souhlasí s tím, aby kaly z lagun v Ostravě byly ponechány ve městě. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstva financí a životního prostředí souhlasí s tím, aby kaly z lagun v Ostravě byly ponechány ve městě. Zůstat by tak v krajském městě mohly do roku 2020. Vedení státního podniku Diamo už dostalo doporučení připravit dodatek smlouvy k likvidaci kalů z lagun Ostramo. Informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Vedení města ale chce, aby byly kaly z Ostravy odvezeny co nejdříve.
 

"Ropné kaly jsou kompletně vytěženy, zbývá zpracovat zhruba 10.000 tun hlinek," popsal aktuální stav prací Martin Chyba ze společnosti AVE CZ, která má konečnou likvidaci kalů z lagun na starosti.

Podle smlouvy mají být všechny kaly, a to včetně hlinek, do konce tohoto týdne vytěženy a odvezeny z Ostravy ke spálení nebo do meziskladu v Čáslavi. To už ale firma AVE CZ nestihne, v Ostravě zůstává zhruba 70.000 tun z původních 91.000. Další setrvávání tohoto materiálu ve městě kritizuje ostravský magistrát.

Společnost AVE CZ už podle MfD ale pracuje na podpisu doplňku smlouvy, který by firmě dovolil ponechat kaly v Ostravě místo plánovaného převozu do meziskladu v Čáslavi, kde měly podle smlouvy zůstat do doby, než budou spáleny v elektrárně ve Vřesové na Sokolovsku. Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Milana Řepky musí ale navržené řešení schválit ministerstva financí a životního prostředí a Diamo. Ministerstva podle deníku již souhlasila.

"Ministerstvo financí shledalo požadavky na uzavření navrhovaného dodatku jako důvodné a v tomto smyslu v uplynulých dnech informovalo státní podnik Diamo," řekl Zdeněk Vojtěch z tiskového odboru ministerstva financí. Podobně se podle MfD pro Českou televizi už dříve vyjádřilo ministerstvo životního prostředí.

Zda bude dodatek ke smlouvě podepsán, ale není ještě jasné, konečné rozhodnutí je na zástupcích společnosti Diamo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist