Tomáš Tožička "> Ministerstvo průmyslu a obchodu navádí firmy k daňovým únikům - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-prumyslu-a-obchodu-navadi-firmy-k-danovym-unikum?sel_ids=1&ids%5Bx26c9c28ffec9c03252ee0efa5aad4e06%5D=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Educon: Ministerstvo průmyslu a obchodu navádí firmy k daňovým únikům

21. března 2012 | Educon
Autor: Tomáš Tožička, tel: +420603866054
Do daňových rájů uniká z České republiky na 120 miliard korun ročně, čímž se velké společnosti a jejich manažeři vyhýbají placení daní. Ministerstvo
průmyslu a obchodu tyto praktiky navíc podporuje, i to přes rostoucí zadluženost země.

Na 120 miliard korun ročně uniká z České republiky do daňových rájů. Firmy a jejich vrcholní manažeři se tak vyhýbají placení daní. Ministerstvo průmyslu a obchodu tyto daňové úniky navíc podporuje a na svém serveru Businessinfo.cz poskytuje informace, jak se vyhnout placení daní a to i pomocí daňových rájů. Tím v době drastických škrtů v sociální oblasti připravuje státní rozpočet o další prostředky.

Je to jako kdyby Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejňovalo pro své klienty ‚kreativní způsoby‘ ke zvýšení výběru sociálních dávek. Podle propočtů, které Jens Martens a Wolfgang Obenland zveřejnili v minulém roce ve studii Um Steurn, uniká z České republiky přes 7 miliard USD do daňových rájů. Naše země tak patří mezi státy s největšími daňovými úniky na světě a v absolutních hodnotách předstihuje i mnohem větší ekonomiky Egypta či Íránu.

„Už několikrát jsme si stěžovali, že v době, kdy se náš rozpočet potýká s těžkostmi, inzerují webové stránky spravované ministerstvem průmyslu a obchodu, jak se mohou velké firmy a bohatí jednotlivci vyhýbat daním. Nějakou dobu se pak tyto reklamy neobjevovaly. Že podobné aktivity ministerstvo podporuje v době rostoucí zadluženosti, je pro nás zarážející,“ komentuje situaci Ivona Remundová z kampaně Česko proti chudobě.

Podle zpráv serveru cekia.cz ze 14. února 2012 počet českých firem, které přenesly své sídlo do destinací považovaných za daňové ráje, ke konci roku 2011 přesáhl 11 750 a meziročně se zvýšil o 2,87 % (328). V roce 2010 do daňového ráje přesídlilo 281 tuzemských společností, tedy o 14 % méně než v roce 2011.

Největší dopad ale mají tyto nelegální praktiky na rozvojové země. Podle Světové banky bylo v roce 2006 v zemích třetího světa legálně investováno, včetně mezinárodní pomoci, přibližně 640 miliard dolarů. Podle konzervativních odhadů organizace Tax Justice Network ale bylo ve stejném roce z těchto zemí do daňových rájů ilegálně vyvedeno 640–979 miliard dolarů.

„Odliv kapitálu do daňových rájů a off-shore center neznamená jen ztrátu na daních – v případě ČR přes 20 miliard. Znamená to také odliv financí, které pak chybí na trhu. Kdyby se alespoň s třetinou těchto peněz ještě jednou obchodovalo u nás, znamenalo by to nejen další přínos na daních, ale především vytvoření dalších hodnot i pracovních míst,“ říká Tomáš Tožička ze Social Watch.

Kontakt pro média: Tomáš Tožička – Educon, Tax Justice Network
E: tomas.tozicka@educon.cz T: +420603866054
Tomáš Tožička, tel: 420603866054
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist