https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-vydalo-navrh-opatreni-ke-snizeni-emisi-do-roku-2030
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí vydalo návrh opatření ke snížení emisí do roku 2030

4.7.2019 00:30 (ČTK)
Zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie (OZE) pro výrobu elektřiny a tepla, zlepšení kvality palivového dřeva nebo snížení emisí z dopravy navrhuje MŽP v aktualizaci Národního programu snižování emisí (NPSE) České republiky. / Ilustrační foto
Zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie (OZE) pro výrobu elektřiny a tepla, zlepšení kvality palivového dřeva nebo snížení emisí z dopravy navrhuje MŽP v aktualizaci Národního programu snižování emisí (NPSE) České republiky. / Ilustrační foto
Foto | ZV / / Ekolist.cz
Zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie (OZE) pro výrobu elektřiny a tepla, zlepšení kvality palivového dřeva nebo snížení emisí z dopravy navrhuje ministerstvo životního prostředí (MŽP) v aktualizaci Národního programu snižování emisí (NPSE) České republiky. Vyplývá to z návrhu materiálu, ke kterému může veřejnost od včerejška do 19. července zasílat připomínky. Návrh obsahuje 20 opatření, která pomohou Česku splnit závazky stanovené Evropskou unií pro snížení emisí do roku 2030.
 

Podle prognózy MŽP Česko nemůže své závazky vůči kvalitnějšímu ovzduší splnit bez zavedení dalších opatření po roce 2020. Aktualizace NPSE obsahuje šest prioritních a 14 podpůrných opatření. Mezi ty patří například kodex správné zemědělské praxe, podpora výstavby čerpací a dobíjejí infrastruktury pro alternativní pohony v dopravě nebo zefektivnění legislativy v ochraně ovzduší.

Zásadní pro plnění národních závazků bude podle MŽP také snížení emisí z lokálního vytápění domácností. Pokračovat by měly takzvané kotlíkové dotace na výměnu nevyhovujících kotlů.

K návrhu se už vyjádřili ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha, podle kterých chybí popis financování kotlíkových dotací po vyčerpání aktuálních evropských fondů. Vítají plánované zvyšování podílu OZE, ale v návrhu postrádají kroky k odstavení uhelných elektráren, což je podle ekologické organizace potřebné.

NPSE obsahuje analýzu stavu a vývoje ovzduší v Česku, příčiny a scénáře znečištění. Letos v lednu MŽP vyzvalo poprvé veřejnost ke spolupráci při aktualizace programu, ministerstvo poté obdrželo přes 40 připomínek a námětů od devíti subjektů, které zastupovaly zejména profesní a hospodářská sdružení a nevládní organizace. Návrh i formulář pro zaslání připomínek najdou zájemci na stránkách MŽP.

Letos v lednu uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), že Česku se nedaří plnit opatření pro zlepšení kvality ovzduší a hrozí nesplnění stanovených limitů škodlivin ve vzduchu do roku 2020. Stát také podle kontrolorů nesleduje, zda projekty zlepšení ovzduší dotované ze státních peněz skutečně pomohly ke zvýšení kvality vzduchu. Ze 23 opatření pro zlepšení ovzduší, která má stát ve svých prioritách, nebylo do konce prověrky NKÚ v září 2018 splněno sedm, uvedl úřad. MŽP závěry kontroly odmítlo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Peter Banas

8.7.2019 00:15
Tlak na tzv. obnovitelné zdroje je totální nesmysl.
Radí nám aby se tráva nesekala na krátký pažit s ohledem na skutečnost že pak se půda vlivem slunečního záření rozpálí a může vyzářit teplo v hodnotě 100W na m2 a zapomněli nám říct že černé fotovoltaické panely se rozpálí dvojnásobně proti tomuto pažitu.
To co se za tyhle a jiné blbosti utratí by mělo být investováno do čerpadel a potrubní které dokáže odvést slanou oceánskou vodu do vnitrozemí kde se voda odpaří a zůstane po ní sůl která když ubyde v oceánu vrátí se mu původní vlastnosti rychleji zamrzne a vytvoří silnější vrstvu ledu která, později rozmrzne a tímto se ochladí planeta ochlazením se nám vrátí také srážky do původních hodnot.
Dojde k poklesu CO2 jelikož se vrátí podmínky pro přirozený růst biomasy.
Nic nemusíme sázet příroda vše udělá za nás.
Jen jí musíme pomoci ona i toto zvládne sama, ale je to běh na dlouhou trať kde současná civilizace zanikne a vznikne jiná.kolem jižního pólu.
Kde v období pliocénu byla vegetace 2,5-5 mil let zpětně to není nikterak dlouho z geologického pohledu a v této etapě bylo v ovzduší stejné množství co2 i bez naší průmyslové revoluce stejně by k tomu došlo jen o něco pomaleji.
Na rozdíl od tehdejší doby tu jsme žijeme a umíme máme technologie ropovody plynovody udělat vybudovat několik oceánovodů pro nás bude hračka.
Mrkněte na odkazy o Salten City o Bajkalu o něm se tvrdí že Sověti jej vysušili bavlníkovými plantážemi to je nesmysl jen klesají srážky a prodlužuje se teplé období.
Zvýšená koncentrace CO2 je důsledek vyšší sanility oceánů ke kterému i lidstvo značnou měrou přispívá solením komunikací petrochemické výrobní procesy uvedou do pohybu obrovská množství soli která jako většina končí v oceánu.
Musíme přestat těžit sůl z úložišť na pevnině
Jsou zde státy které berou vodu z moře a slaný zbytek pouštějí zpět do moře.
S tím se musí přestat pokud si chceme udržet globální počasí tam kde je nyní nebo udělat pár malých krůčku zpět.
Napište mi co si o tomto tvrzení myslíte jak se na to díváte.
I když nesouhlasíte napište co vám na tom nesedí.
Nebo pokud máte nápad jak toto realizovat
60833462@seznam.cz
Jmenuji se Peter Báňas

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist