https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-eu-budou-resit-emise-pro-nakladni-auta-i-cisteni-odpadnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři EU budou řešit emise pro nákladní auta i čištění odpadních vod

16.10.2023 10:33 | LUCEMBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministři životního prostředí zemí Evropské unie budou dnes na svém jednání v Lucemburku hledat shodu ohledně nařízení o emisních normách CO2 pro nová těžká vozidla. Rovněž se pokusí dosáhnout dohody, pokud jde o směrnici o čištění městských odpadních vod. Česko bude zastupovat ministr Petr Hladík. Na část týkající se automobilů dorazí i ministr dopravy Martin Kupka.
 

Silniční doprava je odpovědná za pětinu celkových emisí skleníkových plynů v EU a emise z této dopravy vykazují vzestupný trend. Bez dalších opatření nebude toto odvětví dostatečně přispívat k dosažení cílů v oblasti klimatu. Cílem návrhu je proto dále snižovat emise CO2 v odvětví silniční dopravy. O kolik procent, to zatím není jasné. V návrhu Evropské komise se hovoří o snížení o minimálně 40 procent v porovnání s rokem 1990, státy EU ale hovoří spíše o 25 až 35 procentech.

V návrhu normy se rovněž uvádí, že všechny nové městské autobusy budou muset mít od roku 2030 nulové emise. Některé členské státy, například Francie, ale prosazují dobu delší, až od roku 2035.

Dalším tématem je čištění městských odpadních vod. Norma nastavuje nové hodnoty pro čištění vody, což by znamenalo i modernizaci čističek. Jednotlivé členské státy k tomu zastávají odlišný postoj a na dnešním zasedání se budou snažit najít shodu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

16.10.2023 11:03
sjezd křišťálové koule, který řeší následky místo příčin, který nakonec přeci zaplatí občané.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.10.2023 12:41
Definice boty, křivost okurek a koblihy v igelitu .
Výsledek práce trotlů v EU.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.10.2023 14:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
MM

Milan Milan

16.10.2023 21:46
V tzv.EU místo rozumu stíhá jedna blbina druhou. Takže slovutné spíše "pomatené" hlavy budou nově dumat i o ho..v nech. To je docela typické pro někoho, kdo umí vymyslet akorát tak ho.v.no.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist