https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-financi-eu-se-dohodli-na-subvencovani-cen-pohonnych-hmot-pro-domacnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři financí EU se dohodli na subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti aktualizováno

16.3.2022 10:38 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministři financí Evropské unie se dohodli na subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti a na podpoře podniků, které zasáhl růst cen energie v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Uvedl to podle agentury Reuters francouzský ministr financí Bruno Le Maire.
 

"Válka na Ukrajině vede k prudkému růstu cen komodit, zejména plynu a potravin. To si žádá koordinovanou hospodářskou reakci evropských zemí," uvedl Le Maire, který předsedal rozhovorům ministrů financí EU. Dodal, že společná strategie je založena na návrzích Evropské komise zmírnit omezení pro státní pomoc v EU, které mají pomoci při řešení nynější krize.

"Tato strategie je založena na třech klíčových aspektech. Zaprvé na podpoře všech domácností zasažených prudkým nárůstem cen pohonných hmot. To jsme učinili ve Francii a mnohé další evropské země dělají totéž, nebo to zvažují," řekl Le Maire. "Jedná se o určitou slevu u cen na čerpacích stanicích. Mnoho lidí musí do práce jezdit autem. Podporu pro domácnosti považujeme za nezbytnou," dodal.

Druhým podpůrným opatřením je pomoc podnikům, které nejvýrazněji zasáhl nárůst cen plynu. Tato pomoc by měla mít podobu vládních záruk za úvěry nebo grantů pro podniky s vysokou spotřebou energie. Třetím opatřením je diverzifikace zdrojů energie, která má odstranit závislost na Rusku, napsala agentura Reuters.

"Musíme co nejdříve vybudovat svou energetickou nezávislost. Musíme urychlit investice, musíme diverzifikovat zdroje energie, musíme diverzifikovat zdroje dodávek, musíme zvýšit zásoby," uvedl Le Maire. Podle místopředsedy Evropské komise Valdise Dombrovskise by členské státy EU mohly takovéto investice financovat z levných úvěrů dostupných v rámci unijního fondu obnovy.

"Stále je k dispozici 200 miliard eur (zhruba pět bilionů Kč) v úvěrech, o které mohou členské státy požádat do srpna 2023 k financování dalších investic a reforem," řekl Dombrovskis. "To je obrovská částka, kterou lze použít k reakci na problémy plynoucí z tohoto (rusko-ukrajinského) konfliktu, například k urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie," dodal.

Mluvčí českého ministerstva financí Tomáš Weiss ale naopak uvedl, že unijní ministři financí o subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti nejednali. Mluvčí resortu ve čtvrtek na dotaz ČTK odpověděl, že Le Mairova slova se týkala pouze řešení, které hodlá ke zmírnění dopadů vysokých cen využít Francie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

16.3.2022 11:45
Tak na to subvencování pohonných hmot jsem u nás zvědavej.
Naštěstí je slušná šance, že se to do léta zklidní a u pumpy sice bude člověk skřípat zubama, ale nebude si muset rovnou hodit mašli.
Odpovědět
Karel Nakobyl

Karel Nakobyl

16.3.2022 16:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Na subvence se najde ochotný zprostředkovatel, který žadateli ochotně pomůže
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.3.2022 07:13 Reaguje na Svatá Prostoto
Veškeré suvence jsou nesmysly, ceny na pumpách jdou už zase dolů.

Rusko bude i přes sankce vždy dodávat na světový trh ropu, doufejme ale, že stále méně. Taky OZE a elauta budou snad snižovat celosvětovou spotřebu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.3.2022 10:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Já s vámi výjimečně souhlasím. Plně.
Ale já si to nevymyslel, to a vaše milovaná a úžasná EU ... "Ministři financí Evropské unie se dohodli na subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti ..."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 08:21 Reaguje na Svatá Prostoto
To jim dlouho nevydrží....pokud to vůbec zavedou, ceny jdou už dolů...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist