https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mladat-sycku-letos-ubylo-muze-za-to-ubytek-hrabosu-i-chladne-jaro
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mláďat sýčků letos ubylo, může za to úbytek hrabošů i chladné jaro

27.7.2021 15:23 | PRAHA (ČTK)
Z dlouhodobého hlediska sýčkům, kteří byli v minulosti nejpočetnější tuzemskou sovou, uškodilo intenzivní zemědělství.
Z dlouhodobého hlediska sýčkům, kteří byli v minulosti nejpočetnější tuzemskou sovou, uškodilo intenzivní zemědělství.
Ornitologové letos zatím zaznamenali pouze 48 mláďat sýčka obecného. V loňské vydařené sezoně jich bylo rekordních 95, uvedli zástupci České společnosti ornitologické (ČSO). Podle ornitologů je na vině úbytek hrabošů. Sýčci totiž svá mláďata převážně hraboši živí. Zástupci. Sýček obecný patří v Česku mezi kriticky ohrožené druhy, v zemi žije zhruba stovka párů. Druhu uškodilo i chladné jaro. ČSO proto očekává, že populace sýčků oslabí.
 

Podle ČSO je oproti loňské euforii letošní bilance velmi smutná. "Celkově jsme spočítali 32 hnízdění, což je o jedno méně než loni. Skutečný počet hnízdních párů bude jistě vyšší, ale pravděpodobně nepřesáhne 50 párů v celé oblasti severozápadních Čech, kde se současně nachází největší populace sýčků v České republice. Minulý rok sýčkové průměrně vyvedli 4,7 mláděte na snůšku, letos to bylo jen 2,4 mláděte na snůšku," popsal Martin Šálek, koordinátor ochrany sýčků z ČSO a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. "Za úbytek může přednostně kolaps populace hrabošů. Loni byli hraboši na populačním vrcholu a jejich predátorům – sovám a dravcům – se díky tomu dařilo. Nacházeli jsme budky doslova zaskládané ulovenými hraboši. Jak jsme ale upozorňovali, hraboší populace se po vrcholu rázem zhroutí, což se stalo letos. Hrabošů je nedostatek a tento trend kopírují i sýčci," dodal odborník. Zástupci ČSO uvedli, že v roce 2019 bylo zaznamenáno 66 mláďat, o rok dříve 43 jedinců a v roce 2017 pak 37 mladých sýčků.

Podle dříve zveřejněných údajů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v červnu počty hrabošů v Česku znovu poklesly. Z květnových 117 aktivních východů z nor na hektar na 112. Už v květnu klesly hraboší populace proti dubnu na třetinu.

Podle ornitologů navíc chladné jaro zapříčinilo nedostatek hmyzu, kterým se sýčci také živí. "Chladné jaro vedlo i k tomu, že mnohé snůšky byly neúspěšné, například zastydla vajíčka anebo jeden z rodičů zahynul," poznamenal Šálek. Dodal, že bylo zaznamenáno 68 volajících samečků, což je o šest více než loni. Vzhledem k velmi úspěšnému loňsku jde však o minimální nárůst. Důvod Šálek vidí v zimě bohaté na sníh a také ve studených jarních měsících, které někteří dospělí sýčci nepřežili. Ornitologové se tudíž obávají stagnace i populačního poklesu ohroženého druhu.

Z dlouhodobého hlediska sýčkům, kteří byli v minulosti nejpočetnější tuzemskou sovou, uškodilo intenzivní zemědělství. Sýčkům nevyhovují rozsáhlá nečleněná pole, potřebují krajinné prvky jako travnaté pásy, úhory, meze či ostrůvky keřů a stromů. Ministerstvo životního prostředí loni schválilo pro sýčky záchranný program.

"Abychom sýčky podpořili, chráníme je přímo v terénu. Spolupracujeme se zemědělci, kteří jsou naši hlavní spojenci při ochraně sýčků a jejichž spolupráce si vážíme. Domlouváme šetrnější hospodaření, na louky umisťujeme berličky, ze kterých mohou sýčci lovit, a zároveň odstraňujeme nebezpečné technické pasti, jako jsou napáječky pro dobytek či sudy s vodou, kde se mohou sýčci utopit," sdělil ke konkrétním krokům ochrany Šálek. "Na farmy, kde sýčci žijí, umisťujeme budky, zabezpečené proti kunám a kočkám. Letošní pozitivní zprávou je vysoký počet obsazených budek. Letos sýčci zahnízdili v 18 budkách, které jsme jim připravili, což je stejný počet jako loni," zdůraznil vědec. Ornitologové zkouší i další podpůrné metody. Ve spolupráci se Zoo Plzeň například zkusili podložit oplozená vajíčka ptáků z odchovu do hnízda jednoho dlouhodobě neplodného divokého páru. Pokus byl ale neúspěšný.

V posledních letech také ochranáři kroužkují mláďata sýčků i dospělé ptáky, aby zjistili více o dlouhověkosti, přežívání, stabilitě teritorií a rozptylu mláďat. "Z jednoho hnízda, kde jsme minulý rok kroužkovali rekordních sedm mláďat, máme z letošního jara tři zpětné odchyty – jedno mládě se od místa kroužkování rozptýlilo 16 kilometrů, ale bohužel zahynulo zapadlé v komíně. Další dva odchycení ptáci, oba samečci, si našli teritorium 14 km od místa narození, spárovali se se samičkami a úspěšně zahnízdili. Takové vzdálené rozptyly mláďat ukazují pro sýčky pořád naději, že jednotlivé (sub)populace si stále vyměňují jedince a tím dochází k zamezení příbuzenského křížení," uvedl Šálek. "Bohužel plno jedinců se rozptýlí do oblastí, kde sýčci nežijí a v dalších letech se nezapojí do rozmnožování," uzavřel vědec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.7.2021 15:40
To jsou dobré výsledky, netřeba hořekovat, není pořád posvícení. Příští sezóna bude zase lepší.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.7.2021 18:31
Jde také o to, zda mají kde hnízdit. Těžko to bude v parcích, kde se svítí celou noc. A budky pro ně téměř nikdo nevyrábí.

Zelený se můžou předvést.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.7.2021 19:12 Reaguje na smějící se bestie
Bydlení není problém (dutiny a půdy jsou), je to zejména kvůli 3P: potrava, predace, pasti. Je to na delší stať, ale kdo hledá, najde...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.7.2021 20:23 Reaguje na Karel Zvářal
V městech asi pasti moc nehrozí, zato zateplením baráků přišli sýčci o vhodné bejváky na hnízdění. Než se u nás v Ostravě zateplily paneláky, jenom v Porubě na pátém obvodě hnízdily minimálně dva páry sýčků. Jak už jsem jednou psal, měl jsem dokonce mimino sýčka kdysi nějakou dobu doma. Skončil v útulku v Bartošovicích. Pak se zateplily paneláky a zmizeli sýčci, zmizeli i dříve běžní rorýsi i netopýři. Jediné, co se tady úspěšně množí, jsou straky a sojky. Bohužel na úkor jiných ptáků. Dokonce začínají mizet i dříve běžní holubi. Já jsem klesl tak hluboko že tento týden mi na balkóně jedna holubice vyvádí dvě hezká mláďata a druhá zasedla na vejcích, bohužel zrovna na pytli se substrátem na přesazování. A víte, jaký je problém pozalívat důkladně rajčata, když v nich máte hnízdo s neopeřenými holoubaty? Nezalijete - rajčata uschnou. Zalijete neopatrně - holoubata nastydnou a uhynou. Škoda že se u nás na balkóně nenaučili hnízdit sýčci. Klidně bych je tam vydržel.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.7.2021 20:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vyrobte budku (rozměry vygůglíte), instalujte na balkon či střechu, třeba ji najdou. V Polsce je sýčků mnohem víc, někteří propadávají až k nám...

Když zalijete v poledne, jen je osvěžíte, holub je nezmar.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.7.2021 20:51 Reaguje na Karel Zvářal
V poledne se nedá zalívat, spařily by se kořeny rajčat. Ale už jsme se domluvili. Zalívá se kolem a pokud nějaká kapka padne na mimina, berou to jako sprchu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist