https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mmf-globalizace-nepomaha-resit-chudobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MMF: Globalizace nepomáhá řešit chudobu

21.3.2003 16:48 | PRAHA (EkoList)
Není možné nalézt jasný důkaz, že globalizace pomáhá rozvojovým zemím v boji s chudobou. Takový závěr vyplývá ze studie, kterou tento týden zveřejnil Mezinárodní měnový fond (MMF). Právě MMF je přitom symbolem globalizace, neboť donedávna finanční integraci chudých zemí a otevírání jejich ekonomik zahraničním investorům jednoznačně podporoval.
 

Snímek z protestů proti MMF v září 2000 v Praze
Foto: Tomáš Kramár/EkoList

"Je velmi těžké najít jasný důkaz, že finační integrace pomáhá rozvojovým zemím v ekonomickém růstu a v omezování makroekonomické nerovnováhy," stojí ve studii, kterou vypracovali Eswar Prasad, Kenneth Rogoff, Shang-Jin Wei a M. Ayhan Kose. Ekonomická integrace podle nich naopak ještě může zvýšit rizika finančních krizí v rozvojových zemích.

Chudé země by se podle zprávy měly zaměřit spíš na potírání korupce a vytvoření silného právního a institucionálního rámce pro dohled nad svým finančním trhem a obchodem. Fond i Světová banka přitom podporují projekty, z nichž velká část výnosu končí právě v rukou místních zkorumpovaných vládců. Autoři zprávy také tvrdí, že většina půjček fondu je určena jen úzké skupině chudých zemí.

Mezinárodní měnový fond je za svou finanční politiku roky silně kritizován, rozsáhlé protesty proběhly i při jeho zasedání před dvěma a půl lety v Praze. Odpůrci fondu poukazují i na skutečnost, že fond nehledí na sociální a ekonomické dopady svých rozhodnutí.

"MMF desítky let po zemích, kterým půjčoval finanční prostředky, vyžadoval omezování veřejných výdajů a otevírání ekonomik zahraničnímu zboží a kapitálu. To ve výsledku vedlo k dalšímu chudnutí lidí v rozvojových zemích," řekl k závěrům studie Pavel Přibyl z Hnutí DUHA.

Představitelé fondu jako kolovrátek neustále opakují, že v boji s chudobou jsou úspěšní. "Členové MMF od nás žádají, abychom pokračovali v procesu reforem a abychom nadále pracovali pro chudé země. Došlo k obrovskému pokroku," řekl například výkonný ředitel fondu Horst Köhler po pražském zasedání fondu. Ze studie ale vyplývá, že se fond ve svých krocích nejednou zmýlil.

Členy MMF je 184 zemí, patří mezi ně i Česká republika.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist