https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezskemu-kraji-se-osvedcily-pachove-ohradniky-chce-pridat-dalsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pachové ohradníky se v Moravskoslezském kraji osvědčily, chce přidat další

23.4.2021 11:45 | OSTRAVA (ČTK)
Srážkám se zvěří napomáhají například i ploty, podchody nebo nadchody pro zvěř. Jde ale podle náměstka hejtmana Jakuba Unucky o velmi nákladná řešení. Zvěř navíc zastaví jenom na jednom místě.
Srážkám se zvěří napomáhají například i ploty, podchody nebo nadchody pro zvěř. Jde ale podle náměstka hejtmana Jakuba Unucky o velmi nákladná řešení. Zvěř navíc zastaví jenom na jednom místě.
Instalace pachových ohradníků na vybraných silnicích se Moravskoslezskému kraji osvědčila. Správa silnic je nechala umístit na nejrizikovější úseky v regionu a střety s lesní zvěří se v těchto místech snížily o polovinu. Pachové ohradníky se proto postupně objeví i na dalších místech v regionu, uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.
 

"Používáme chytrá řešení a našli jsme ho i tentokrát, jde o pachové ohradníky nové generace. Princip této technologie spočívá v tom, že se kolem rizikových úseků silnic instalují sloupky s pachovou látkou přirozeného predátora zvěře v biologicky rozložitelné pěně. Vytvoří se tak pachový plot, který zvířata nenásilně nasměruje jinam. Každý sloupek má integrovaný čip s GPS pozicí, a tak je pro správce komunikace velmi jednoduché sledovat, zda je pachová látka skutečně aktivní a zda je sloupek na svém místě," uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

🦌🦌🦌Lesní zvěř zastaví před silnicí chytrý pachový plot. 🦌 Bouračka se srnou, jelenem nebo divočákem děsí každého řidiče....

Zveřejnil(a) Moravskoslezský kraj dne Pondělí 19. dubna 2021

Mluvčí připomněla, že u pachových ohradníků existuje několik druhů technologických řešení a kraj se v roce 2019 snažil nalézt nejvhodnější. Ve spolupráci s Policií ČR vytipovala Správa silnic Moravskoslezského kraje (SSMSK) úseky, na kterých se nejčastěji stávaly nehody s lesní zvěří. Na sedmi z nich v celkové délce zhruba sedm kilometrů se pak vloni zvolená technologie zkoušela. Po roce testovacího provozu se počet srážek se zvěří snížil v těchto místech o 54 procent. "Vzhledem k těmto výsledkům, kdy za mnohonásobně nižší náklady a bez zásahů do krajiny chráníme životy lidí i zvířat a zabraňujeme škodám na majetku, budeme pachové ohradníky postupně instalovat i na dalších úsecích silnic, které spravujeme," uvedl ředitel SSMSK Tomáš Böhm.

Vítězná firma podle něj nedodává jen samotné ohradníky, ale také on-line aplikaci, ve které lze v reálném čase vidět účinnost či stav pachové látky v jednotlivých sloupcích. "Samozřejmostí je také instalace, údržba a servis. Firma také každé tři měsíce vymění a oživí pachovou látku, která se navíc střídá tak, aby si zvěř nezvykla na jednu stejnou.Tento typ pachových ohradníků jsme navíc zvolili proto, že jsou maximálně šetrné vůči přírodě. U některých jiných řešení bychom pravděpodobně museli řešit dopady na okolí a pozdější odstraňování ekologické zátěže v podobě karcinogenních látek," doplnil Böhm.

Podle Unucky srážkám se zvěří napomáhají například i ploty, podchody nebo nadchody pro zvěř. Jde ale o velmi nákladná řešení. Zvěř navíc zastaví jenom na jednom místě. "Ve výsledku se tak vynakládají velké peníze na stavby, a nehody se dějí stále, jenom jinde. A to nemluvím o stavebních zásazích do krajiny," dodal Unucka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist