https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsky-kraj-zastavi-prijem-zadosti-o-dotace-na-kotle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezský kraj zastaví příjem žádostí o dotace na kotle

22.3.2016 19:51 | FULNEK (ČTK)
Moravskoslezský kraj od středy zastaví příjem žádostí o dotaci na ekologický kotel. Rozhodli o tom krajští radní. Kraj eviduje už více než 4570 žádostí, v nichž obyvatelé regionu požadují dotace v celkové výši 598 milionů korun. Je to o 108 milionů korun více, než měl kraj pro první výzvu k dispozici.
 

Radní zároveň pověřili hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD), aby jednal s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) o okamžitém zvýšení dotačních prostředků. Kraj už s ministerstvem jednal, ale zatím se obě strany na zvýšení dotace nedohodly. Kraj by chtěl nyní vyčleněnou částku zvýšit o 250 milionů korun. Tato částka by byla použita z celkové 1,5 miliardy korun, která je pro kraj až do roku 2020 připravena.

"Máme připraveny dvě varianty, jak situaci řešit. Ministru Brabcovi je znovu předložím ve středu, věřím, že i ministerstvo udělá vše pro to, aby byli uspokojeni všichni zájemci o příspěvek na ekologický kotel a nemuseli čekat na vypsání další výzvy," řekl Novák.

Pokud by ministerstvo kraji vyhovělo, chtěl by ze čtvrtmiliardového navýšení uspokojit 842 žadatelů, pro něž zatím z původně připravené částky pro první výzvu (490 milionů korun) chybějí peníze. Zbytek prostředků, tedy 142 milionů, by kraj použil na vyhlášení další výzvy. V případě, že se s ministerstvem nedohodne, chce kraj chybějících 108 milionů korun dočasně uvolnit ze svého rozpočtu. Potřebuje k tomu ale garanci vlády.

"Jde o variantu, kdy bychom z krajského rozpočtu proplatili 842 žádostí nad rámec původní alokace a po schválení druhého grantového schématu by si kraj tyto prostředky refundoval zpět. K tomu je ale nutná garance vlády, ministerstva životního prostředí," uvedl Novák.

Kraj předpokládal, že bude žádosti o dotace přijímat až do 29. dubna. Lidé o příspěvek mohli žádat od 1. února, zájem byl ale velký a kraj vyčleněnou sumu vyčerpal už za deset dnů.

Pro celou Českou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů k dispozici z evropských peněz devět miliard korun. Domácnost může na výměnu kotle získat 70 až 80 procent nákladů z maximální částky 150.000 korun. Výše dotace je odstupňovaná podle typu kotle. Dalších pět procent je zvýhodnění pro obce s překročenými imisními limity, kterých je v kraji většina. Pětiprocentní příspěvek přislíbil i kraj a další podporu slíbily desítky měst a obcí v regionu.


reklama

 
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist