https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravsti-ornitologove-se-pustili-do-plosneho-mapovani-hnizdicich-labuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravští ornitologové se pustili do plošného mapování hnízdících labutí

4.6.2021 16:14 | PŘEROV (ČTK)
Zájemci o mapování zjistí ve vybraných lokalitách, zda tam jsou, nebo nejsou přítomny labutě, případně spočítají mláďata, a pokud to bude možné, rozliší je podle barev na šedé a bílé.
Zájemci o mapování zjistí ve vybraných lokalitách, zda tam jsou, nebo nejsou přítomny labutě, případně spočítají mláďata, a pokud to bude možné, rozliší je podle barev na šedé a bílé.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Moravští ornitologové se v těchto dnech pustili do plošného mapování hnízdících labutí, na pomoc k tomu vyzvali i ostatní milovníky přírody. Mapování se mělo původně uskutečnit loni červnu, ale akce byla tehdy kvůli pandemii koronaviru odložena na letošní rok. Naposledy se plošné sčítání podle odborníků uskutečnilo na Moravě před čtvrt stoletím, informoval místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

"Podobné sčítání organizoval v 80. letech minulého století Jan Hora na území celého Československa, podrobnější údaje o hnízdění na území bývalého Severomoravského kraje pocházejí ještě z roku 1996. Nastal tedy ideální čas celou akci po čtvrt století zopakovat a zjistit, jak jsou na tom labutě nyní," uvedl Šafránek. "Do akce se plánují zapojit všechny moravské pobočky ČSO, záleží tedy na nás všech, zda se podaří zmapovat celou Moravu," doplnil.

Zájemci si mohou na mapě či v tabulce vybrat volné místo, které by chtěli zkontrolovat, a informovat o tom koordinátory sčítání prostřednictvím e-mailu info@mos-cso.cz. V nabídce je zhruba stovka míst, některé z nich stále ještě nejsou obsazená. Vybrané lokality poté zájemci zmapují nejlépe v termínu do konce tohoto týdne, odborníci však ocení i údaje získané v jiných dnech. V lokalitách zjistí, zda jsou, nebo nejsou přítomny labutě, případně spočítají mláďata, a pokud to bude možné, rozliší je podle barev na šedé a bílé.

Ornitologové ocení i doplňující informace, jako je například umístění hnízda, počet vajec, případně příčinu neúspěšného hnízdění, zbarvení nohou samce a samice nebo přítomnost husice nilské. Výsledky poté zájemci pošlou na stejnou e-mailovou adresu, zapsat je mohou i do databáze birds.cz, pokud možno do konce července, dodal Šafránek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist