https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/more-na-jihovychode-spanelsku-vyplavilo-na-plaze-tisice-uhynulych-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moře na jihovýchodě Španělsku vyplavilo na pláže tisíce uhynulých ryb

20.8.2021 18:05 | MADRID (ČTK)
Podle Reuters dosahuje množství uhynulých ryb asi 20 tun.
Podle Reuters dosahuje množství uhynulých ryb asi 20 tun.
Tisíce mrtvých ryb a dalších mořských tvorů denně od pondělí vyplavuje moře ve Španělsku na břehy jedné z největších lagun se slanou vodou v Evropě. Místní státní zastupitelství už zahájilo vyšetřování příčin jejich úhynu, který vyvolal protesty místních obyvatel proti zhoršujícím se ekologickým podmínkám. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž dosahuje množství uhynulých ryb asi 20 tun.
 

Pobřežní laguna Mar Menor se slanou vodou, která leží nedaleko města Murcia na jihovýchodě Španělska, kdysi bývala magnetem pro turisty a útočištěm pro mořské tvory. Ale v posledních letech počty ryb v laguně prudce poklesly a podobné hromadné úhyny se tu staly i v letech 2016 a 2019.

Místní obyvatelé začali nacházet mrtvé ryby a korýše od pondělí. "Ještě dnes je moře vyplavuje na břeh," řekl José Luis García, ředitel mořských programů Světového fondu na ochranu přírody (WWF) ve Španělsku.

Regionální vláda připisuje vinu za úhyn mořských živočichů nedávným vysokým teplotám. Ale ekologové celé roky varují, že kvalitu vody v laguně zhoršuje voda stékající z okolních zemědělských ploch a znečištění z městské zástavby.

"Lidé tomu říkají 'zelená polévka'," uvedl Ramón Pagan ze skupiny aktivistů Pakt pro Mar Menor. "Způsobuje to nadbytek hnojiv ve vodě, především z intenzivního zemědělství," dodal.

Kvůli vysokému množství fosfátů a nitrátů se ve vodě rychle množí řasy, které se šíří po hladině. Pod vrstvu řas neproniká sluneční světlo a snižuje se množství kyslíku pod hladinou. V důsledku toho se nakonec mořský život udusí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.8.2021 19:32
Nedávno psali, že sardinky a sledi vyhynou... ovšem kdyby toto měli v sítích, tak budou křepčit až do rána.
Odpovědět
va

vaber

23.8.2021 08:52
vždy ,když se objeví taková zpráva ,říkám si ,co to způsobilo?
obvykle se to nezjistí, každý to svádí na něco jiného ,ale pokud je za většinou takových uhynutí člověk, je to opravdová katastrofa a budoucnost nebude vůbec růžová i když množství peněz stále hezky roste
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist