https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/morske-zivocichy-ohrozuje-vlna-veder-u-brehu-spojeneho-kralovstvi-a-irska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mořské živočichy ohrožuje vlna veder u břehů Spojeného království a Irska

19.6.2023 16:43 (ČTK)
Bezprecedentní vlna mořských veder u pobřeží Spojeného království a Irska představuje vážnou hrozbu pro živočišné druhy. Přetrvávající vysoké teploty by v létě mohly vést k masovému úhynu ryb a ústřic, uvedl list The Guardian s odkazem na varování vědců.
 

Teploty moře, zejména u severovýchodního pobřeží Anglie a na západě Irska, jsou o několik stupňů vyšší než normálně a překonávají zaznamenané rekordy.

Globální povrchová teplota moře v dubnu a květnu dosáhla historického maxima pro tyto měsíce od začátku vedení záznamů v roce 1850, uvedla britská meteorologická služba Met Office. V červnu podle předpovědí také padnou rekordní teploty.

Americký národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) zařadil části Severního moře do čtvrté kategorie mořských veder, která je považována za "extrémní", přičemž v oblastech u pobřeží Anglie je teplota až o pět stupňů Celsia vyšší než obvykle. Teploty pravděpodobně zůstanou vysoké kvůli meteorologickému jevu El Niňo, který již začal.

"Extrémní a bezprecedentní teploty ukazují sílu kombinace oteplování způsobeného člověkem a přirozené proměnlivosti klimatu, jako je El Niňo," uvedla Daniela Schmidtová z Bristolské univerzity. "I když se v teplejších mořích, jako je Středozemní moře, vyskytují vlny mořských veder, anomální teploty v této části severního Atlantiku jsou neslýchané," dodala.

"Teplo, stejně jako na pevnině, stresuje mořské organismy. V jiných částech světa jsme byli svědky několika hromadných úhynů mořských rostlin a živočichů způsobených vlnou veder v oceánech. Dokud nezačneme dramaticky snižovat emise, budou tyto vlny nadále ničit naše ekosystémy, protože se tak děje pod hladinou oceánů, a zůstane to bez povšimnutí," dodala.

Mořský biolog Dan Smale z neziskové organizace Marine Biological Association, který se vlnami mořských veder zabývá již přes deset let, uvedl, že jej vysoké teploty překvapily.

"Vždycky jsem si myslel, že v chladných vodách kolem Británie a Irska nikdy nebudou mít ekologický dopad, ale tohle je bezprecedentní a možná i ničivé. Současné teploty jsou příliš vysoké, i když pro většinu druhů ještě nejsou smrtelné, jsou pro ně stresující. Pokud to bude pokračovat i v létě, mohli bychom být svědky masového úhynu chaluh, mořské trávy, ryb a ústřic," řekl.

Od roku 1986 do roku 2016 vzrostl počet dnů, během nichž moře zachvátila vedra, o 50 procent ve srovnání s lety 1925-1954. Vědci tehdy uvedli, že horko zničilo rozsáhlé oblasti plné mořských živočichů "podobně jako lesní požáry spalují obrovské plochy lesa".

Tyto škody mají dopady i na lidstvo, které je na oceánech závislé kvůli kyslíku, potravě, ochraně před bouřemi a odstraňování oxidu uhličitého, který ohřívá klima v atmosféře. Vysoké teploty také přispívají k úbytku mořského ledu, jehož množství je nyní výrazně pod průměrem pro toto roční období.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist