https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/morsky-konik-sice-patri-mezi-nejpomalejsi-plavce-korist-ale-umi-chytit-neskutecne-rychle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mořský koník sice patří mezi nejpomalejší plavce, kořist ale umí chytit neskutečně rychle

9.10.2021 07:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mořský koník je spíš pomalý plavec, kořist ale uloví bleskurychle. Ilustrační snímek.
Mořský koník je spíš pomalý plavec, kořist ale uloví bleskurychle. Ilustrační snímek.
Vědcům se podařilo rozluštit způsob, jakým mořský koník loví. Ve světě mořských živočichů patří tato ryba sice k nejpomalejším plavcům, vyniká ale tím, že je schopna vymrštit hlavu směrem ke kořisti za 0,002 sekundy. Vytvoří tím takový proud vody, že kořist dostane přímo ke svému rypci, kterým ji nasaje. O studii z Tel Aviv University informuje Journal of Experimental Biology.
 
Mořský koník je poměrně unikátní nejen svým vzhledem, ale také například tím, že jeho ocas tvoří páteř obklopená kostěnými hranoly, nebo tím, že samice klade do samčího břišního vaku vajíčka. “Těhotenství” je tak plně na samcích. Většinu času mořští koníci tráví přichyceni svým ocasem v mořských řasách nebo korálech s hlavou směřující dolů k tělu. Jakmile ale zaregistrují kořist, umí se velmi rychle vymrštit a chytit ji.

Při studii tohoto pohybu vědci využívali fotoaparát schopný zachytit 4000 snímků za sekundu a speciální laser, který sledoval pohyb proudu vody. “Celý pohyb koníka připomíná výstřel z kuše - využívá při něm zádové svaly a krční kosti, které umí v mžiku propnout tak, že vytvoří velký proud vody. Pro srovnání, tento proud je asi 10x silnější než proud, který vytvoří ryby podobné velikosti. Kořist, většinou drobní korýši nebo plankton, se tak dostane do těsné blízkosti jeho rypce, kterým ji nasaje,” vysvětluje vedoucí studie profesor Roi Holzman.

S tímto mechanismem podle studie souvisí také délka rypce různých druhů mořského koníka. "Z evolučního hlediska si mořský koník musel vybrat mezi krátkým rypcem, díky němuž může dobře sát kořist, ale nedovoluje mu tak rychle zdvihnout hlavu, a dlouhým rypcem, který mu umožňuje rychle zdvihnout hlavu, ale omezuje nasátí kořisti. Druhy s dlouhým rypcem chytají menší a rychlejší kořist, zatímco druhy s krátkým rypcem se živí těžšími a pomalejšími živočichy," uzavírá profesor Holzman.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist