https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mostecka-teplarna-united-energy-prestavela-uhelny-kotel-ted-spaluje-stepku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mostecká teplárna United Energy přestavěla uhelný kotel, teď spaluje štěpku

1.3.2022 00:31 | MOST (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mostecká teplárna United Energy přestavěla jeden z původních uhelných kotlů. Teď spaluje dřevní štěpku, která vzniká jako odpad při těžbě dřeva. Nakupuje ji hlavně v Krušných horách. Celková investice činila 85 milionů korun, informovala mluvčí společnosti Miloslava Kučerová.
 

Nový biokotel spustila teplárna v polovině loňského roku a v prosinci celý bioblok. "Přestavbou prošla i turbína, která může být svázána s tímto kotlem. Nyní je dokážeme provozovat společně tak, abychom skutečně vyráběli zelenou energii, a to jak tepelnou, tak elektrickou," uvedl Radek Polián, který přestavbu řídil.

Kotel spotřebuje od 17 do 35 tun biomasy za hodinu, podle výkonu kotle a vlhkosti paliva. Ročně se v něm může spálit 100 000 až 150 000 tun biomasy. Práce začaly loni v lednu a skončily v červnu, poté se konaly zkoušky s novým palivem. Změnit se musela technologie dopravy paliva do kotle. "Palivové cesty byly postaveny pro uhlí ze sousední úpravny, ale biomasa má jiné mechanické vlastnosti," uvedl Polián. Uhelná skládka se přizpůsobila pro skladování, úpravu a dopravu štěpky. "Palivo se třídí a drtí na správné rozměry," uvedl Polián.

Hlavní výhodou spalování štěpky jsou podle mluvčí podstatně nižší emise než při spalování hnědého uhlí. "To se projevuje i na ekonomice provozu, protože není nutné nakupovat dnes tolik drahé emisní povolenky, které výrazně ovlivňují cenu tepla i elektrické energie," uvedla Kučerová. Biokotel nahradil jeden z deseti kotlů, které vyrábějí tepelnou energii spalováním hnědého uhlí. Společnost si stanovila vizi Teplo pro rok 2050, podle níž uhlí postupně nahradí ekologické zdroje.

United Energy provozuje elektrárnu s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla v Komořanech u Mostu. Její sesterskou společností je Severočeská teplárenská, která zásobuje teplem 35.000 domácností v Mostě a Litvínově a řadu nebytových prostor, průmyslových podniků, škol. Obě společnosti jsou součástí Energetického a průmyslového holdingu .


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.3.2022 05:47
A je to kotel s předsoušením nebo bez? Protože mokrá štěpka (přirozeně okolo 55 -60 % vlhkosti) má jen 2000kWh v tuně, kdežto suchá (20 % vlhkosti) výtěžnost energie vzroste na 4000 kWh.
Obecně ale štěpky v lesích ČR není dost. Abychom si ty lesy nevykáceli, zejména po kůrovci, kdy se budou 20 let obnovovat.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.3.2022 06:38 Reaguje na Katka Pazderů
je to možné ale zároveň bych byl rád, kdyby to nebylo jako vzorem pro další...ono ty lesy nejsou jen proto, aby jsme je cpali do kotlů...ale jinak je zajímavé, že se bruselští ignoranti nechali slyšet, že by chtěli omezit i spalování dřeva
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.3.2022 06:41 Reaguje na Katka Pazderů
to je právě to, že štěpky nemusí být pořád stejné množství a tedy jako zdroj může být velmi problematický a tak se to leckdy řeší dovozem a to i třeba v případě Dánska i Amazonských pralesů. Jestli není na místě etika ekologie podpořená morálkou, tak tyhle výmysli můžou škodit úplně stejně jako uhelné doly
Odpovědět
Pe

Petr

1.3.2022 07:22
"dřevní štěpku, která vzniká jako odpad při těžbě dřeva."

Když to stojí, je to strom a důležitá součást přírody, když to uřízneme, najednou je to odpad?
Při těžbě dřeva žádný odpad nevzniká, pořád je to příroda. Příroda žádný odpad nevytváří.
Odpad máme v hlavě.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.3.2022 08:44 Reaguje na Petr
souhlas
Odpovědět
va

vaber

1.3.2022 09:18
a kolik tun CO2 vyrobila teplárna z uhlí a kolik tun CO2 vyrobí ze štěpky ,za rok?
pro skleníkový efekt je jedno jaký CO2 v atmosféře lítá,
jen se zlikviduje organická hmota která mohla sloužit jako hnojivo pro nové stromy které ,když rostou, skutečně odebírají CO2 ,
ale protože novým stromům budou chybět živiny, špatně porostou a budou likvidovat málo CO2 a to není jisté, jestli vůbec nové narostou
kde je prospěch z takového procesu ,nevím
Odpovědět
MD

Milan Dostál

1.3.2022 12:11 Reaguje na vaber
S tím mohu jen souhlasit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist