https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/motylu-ubyva-take-kvuli-automobilove-doprave-a-prumyslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Motýlů ubývá také kvůli automobilové dopravě a průmyslu

3.4.2021 10:55 | PRAHA (ČTK)
Zátěž dusíkem částečně způsobuje i chov dobytka a umělá hnojiva. Půda je kvůli dusíku kyselejší a bohatší na živiny, což se projevuje zarůstáním, změnou druhového složení a houstnutím porostů, což hmyzu nesvědčí.
Zátěž dusíkem částečně způsobuje i chov dobytka a umělá hnojiva. Půda je kvůli dusíku kyselejší a bohatší na živiny, což se projevuje zarůstáním, změnou druhového složení a houstnutím porostů, což hmyzu nesvědčí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za úbytkem motýlů lze vidět vliv automobilové dopravy a průmyslu, ale také zemědělství. Spíše než počet zastoupených druhů klesá počet jedinců, tedy kvantita motýlů v krajině, a to často velmi nápadně, uvedla Mendelova univerzita.
 

Úbytek hmyzu v uplynulých dekádách nejvíce postihnul městské a průmyslové aglomerace a intenzivně využívanou zemědělskou krajinu. Například na území Brna činí úbytek nejcitlivějších denních druhů asi 18 procent, všichni motýli jako celek vykazují úbytek asi pět procent.

"Na území celého Jihomoravského kraje vymizelo za posledních sto let asi 14 procent denních a asi tři procenta všech motýlů a v celém Česku představuje úbytek druhů denních motýlů asi deset procent, celkově asi dvě procenta," popsal situaci Zdeněk Laštůvka z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Horší situace je na úrovni počtů jedinců - tam je úbytek často velmi nápadný. Některé dříve běžné druhy se staly vzácnými. "Při analýzách změn ovšem působí problémy skutečnost, že počty jedinců hmyzu meziročně výrazně kolísají, a spíše než dlouhodobý trend jsou často patrné vlivy extrémních výkyvů počasí v posledních letech," konstatoval Laštůvka. Na poklesu počtu jedinců se podepisují například teplé zimy, ale také velmi teplé a suché letní periody nebo delší období deštivého počasí.

Mezi příčinami úbytku hmyzu je jednou z nejvýznamnějších zátěž prostředí dusíkatými látkami. Více než polovina sloučenin dusíku v ovzduší produkovaného lidskou civilizací pochází z automobilové dopravy, následuje průmyslová činnost a po ní další aktivity, při kterých se spalovují paliva. Zátěž dusíkatými látkami částečně způsobuje i chov dobytka a umělá hnojiva. Půda je kvůli sloučeninám dusíku kyselejší a bohatší na živiny, což se projevuje zarůstáním, změnou druhového složení a houstnutím porostů, což hmyzu nesvědčí.

Důležitými příčinami úbytku hmyzu jsou také likvidace a izolace přírodních biotopů a zátěž prostředí jedovatými látkami - zbytky pesticidů. "To se daří alespoň částečně řešit, účinné látky pesticidů jsou stále přísněji posuzovány, řada z nich byla v posledních letech z používání vyloučena. Tyto snahy se v některých kulturách realizují úspěšněji, například ve vinohradnictví nebo sadařství. Jinde je to obtížnější, zvláště se zřetelem na nutnost udržení požadované produkce," zhodnotil Laštůvka.

Šancí na zpomalení negativního trendu je nalezení rozumného kompromisu mezi ochranou biodiverzity, sociálními potřebami a ekonomickými tlaky v pohledu na utváření a využívání krajiny, a to při zajištění udržitelnosti produkce. „Zde je důležitá vůle a působení státu – ekonomické a legislativní, zvláště prostřednictvím velkých podniků. Vědci pro to mohou poskytovat odborné podklady a vědecké i nevládní organizace mohou vytvářet tlaky na realizaci patřičných změn. Samotní drobní zemědělci a jednotlivci, například zahrádkáři, k tomu mohou přispět jen nepatrnou měrou," shrnul Laštůvka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

3.4.2021 11:24
Motýlům jistě škodí skoro všechno. Na příklad to, že zmizely louky plné květů, které znám z dětství, ale ještě i z doby před třiceti léty. A to bylo na těch loukách, třeba kolem Rokytné po celé prázdniny, snad deset dětských táborů na pár kilometrech toku, dnes tam rostou kopřivy a různá buřina.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.4.2021 11:48 Reaguje na Jiří Daneš
Píší o tom dnes i na Lidovkách.cz. Téměř všechno všude, se seká sekačkami/vysavačem, jelikož velká část společnosti je zmasírovaná reklamou, že nejlepší je přece " anglický trávník ".
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

3.4.2021 13:21 Reaguje na smějící se bestie
Neplette si udržovvání zahrady s pastevními loukami. Mimochodem, louky a luka se většinou sekají po odkvětu,a po vyhnízdění a vyvedení mládat. Pokud patříte k měštákům jež vidí jen přírodu z okna auta nebo tv obrazovky je to vaše věc. Nevim komu by se líbilo, užívat věci jako je užívali dědové když ve vyspělém světě používají moderní techniku. Nevracejme se do doby socialismu a dělnickorolnického rozhodování, když dnes má možnost vyššího odborného vzdělání i v ČR každý. A to platí i o ochráncích přírody a ekolozích. Stante se učiteli a profesory zemědělských a lesnických škol. Jakožto zakladateli změny ve využívání přírody k výživě a obživě člověka - i těch jež živí politika a kancelářská židle.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.4.2021 14:18 Reaguje na Krejcar Stanislav
Kolik takových luk je ? Žiji na malém městě v rodinném domku, park mám vedle a jako živnostníček/autodopravce, jezdívám téměř po celé republice. Takže vidím ! Je to tak, jak jsem napsal.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

3.4.2021 21:58 Reaguje na Krejcar Stanislav
Nic proti moderní technice, ale poslouchat na chalupě, kde býval klid v dobách nemoderní techniky selou sobotu a neděli hluk od sekaček, není nic co bych podporoval. Jako důchodce mohu jezdit na chalupu, kvůli tomu hluku jen ve všední dny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2021 12:24
Úbytek nějakých 5 - 18% je celkem velmi dobrý výsledek, Němci psali o úbytku 70% veškerého hmyzu na celé planetě. To je úplně jiné kafe, ale snad to pravda není.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

3.4.2021 14:17
Zase také polopravdy. Tak kvôli kravám miznú motýle. Ono je to práve naopak.Ak by sa kravy pásli vonku, tak to motýľom aj ďaľšiemu hmyzu iba prospeje. Stačí si prečítať čo píše Martin Konvička a zitíme že motýľom nevadia ani tak autá alebo kravy ale hlavne zmeny v krajine a spôsob hospodárenia: https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/bezna-krajina-bez-motylu.html
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.4.2021 14:49
Automobilová doprava a anglické trávníky jsou asi jedním z těch nejmenších zel, která motýlům škodí. Daleko horší jsou pro ně monokultury plodin na velkých lánech, úbytek kvetoucích luk a plošná chemizace v zemědělství.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.4.2021 17:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jó, jó, za všechno můžou sedláci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.4.2021 17:54 Reaguje na smějící se bestie
Ne, průmyslníci podnikající v zemědělství, kteří třískají peníze bez ohledu na dopady jejich podnikání na přírodu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.4.2021 18:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Běž k nim na brigádu, ať máš přehled.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.4.2021 19:44 Reaguje na smějící se bestie
Kamarádův soused takovému zemědělci z Václaváku na deset let pronajal pole. Po deseti létech z toho pole byla totálně mrtvá půda, přesycená chemií. Tak k takovému rozhodně na brigádu nepůjdu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.4.2021 20:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, když kamarád nekontroloval, měl špatnou smlouvu, jeho chyba.
Odpovědět
PE

Petr Eko

4.4.2021 13:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Máte zcela pravdu, nejhorší jsou zemědělské podniky jako akciové společnosti, kdy majitele akcií zajímají jen dividendy.
Další pak samozřejmě dotace na řepku atd. Zcela se přestaly osévat směsky, vojtěška, jetel čili pícniny pro dobytek atd.
A vliv automobilismu - taky spíše vidím ty mrtvolky hmyzu všeho druhu, počínaje čmeláky, přes motýly, včely až po obyčejné mouchy a komáry, co zabíjíme čelními skly nebo kapotami.
Zkuste si spočítat, kolik jich za pěkného počasí zabijete na pár km. !! Tady taky mizí miliardy hmyzu a o tom se taktně mlčí - modla automobilismu nás zcela ovládla.
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.4.2021 16:16
Zabij rehka zachraníš babočku
Odpovědět

Daniel Štefka

3.4.2021 16:50
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fekolist.cz%2Fcz%2Fpublicistika%2Fpriroda%2Fubytek-hmyzu.spatne-zdokumentovana-katastrofa%3Ffbclid%3DIwAR0XrVwdTm2y-5pztd2ik0fgr1bDWrUUhMjdXhHtbez2ST40_nFCzxir0-g&h=AT1Y0fWdv6m9zhuh2BY-TEf687yhy7W-sQ5MLoborMUjujzKtoog-jy2e0OqtMOOPeOLH2THwIeHYCKoHTauCTN8PKgHLGkXk8p39lDXtdKtu1Mqb0nCLxICbBeOFubDOQk&__tn__=-UK-R&c[0]=AT1Ps37vMTgt9__CL9A7xMCLAKnqAi20ksmB_5ow-mBDIsw5QiXz4EUrtaeVpiEUGTuKkxhmZSIyyVcGa3SuBZHYHT4CFWckxhHvWV05MJgGLz4KPKCyMm2W_ntrSgFBLKZ_K6W36SeT1x0DGgOlU_QW35wXnpEC_ay62xXyk57HCAWF8VxEjGeis_ldRq6yEEWu4Ohvalp18pX8
Odpovědět

Daniel Štefka

3.4.2021 16:54
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/ubytek-hmyzu.spatne-zdokumentovana-katastrofa?fbclid=IwAR0XrVwdTm2y-5pztd2ik0fgr1bDWrUUhMjdXhHtbez2ST40_nFCzxir0-g
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist