https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-den-zeme-ve-spojenych-statech-proti-sobe-postavil-vladu-a-ochrance-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Den Země ve Spojených státech proti sobě postavil vládu a ochránce přírody

23.4.2003 13:56 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Na Den Země se ve Spojených státech rozhořel konflikt mezi státní správou a ochránci přírody. Zatímco Pentagon slavil předváděním ekologicky čisté vojenské techniky, nevládní organizace snesly výtky na Bushův program udržitelného rozvoje.
 

Žádný z problémů životního prostředí, kterým se zabývá vláda Spojených států, neušel kritice ze strany aktivistů, včetně programu podporujícího vývoj automobilů na čistý pohon vodíkovými palivovými články. Kritici se vyslovili kladně ke snaze zavést ekologická vozidla, vadí jim ale příliš dlouhá doba, než začnou opatření platit. Podobně se jim nelíbí nejasnost termínů, kdy se úsporné motory začnou ve velkém montovat do osobních automobilů a nákladních vozů. Přitom zavedení ekologické dopravy je jedním ze tří hlavních témat, které státní správa demonstrovala v rámci Dne Země.

Dalšími dvěma tématy jsou programy snížení znečištění ovzduší a lesů. Zatímco v přístupu k politice dopravy se najdou ještě společné body, v otázce lesů a ovzduší se konflikt rozhořel naplno. Na úterní tiskové konferenci představila koalice jednadvaceti neziskových organizací společnou internetovou stránku bojující proti vládním požadavkům. V čele s Greenpeace protestovali celý den před kancelářemi Úřadu péče o lesy (USFS) po celé zemi. Co prezident Bush nazývá Iniciativou za zdravé lesy pohrdavě překřtili na „Iniciativou za tiché vykácení“. V současnosti Kongres schválil nové kácení jako ochranu před případným nebezpečím lesních požárů.

Co se týče zlepšení kvality ovzduší, zavádí Agentura ochrany přírody (EPA) přísnější pravidla pro provoz dieselových motorů u školních autobusů a pracovních strojů. „Skutečně chceme změnu," řekl šéf EPA Christie Whitman v NBC Today show. „Víme, že to nepůjde hned, ale musíme se snažit najít ta nejlepší řešení,“ dodal Whitman. Aktivisté kontrují tím, že daleko větší nebezpečí pro ovzduší představují továrny a zastaralé tepelné elektrárny. Tímto znečištěním se zabývá iniciativa nazvaná Čistá oblaka, která by měla určit limity emisí oxidu síry, oxidu dusíku a rtuti. Jednotlivé podniky nebudou moci překročit určené limity, ale firmy, které budou hluboce pod touto hranicí, mohou svoji nevyužitou kapacitu prodat.

Cílem programu je plošně regulovat emise produkované průmyslovými podniky, ochránci přírody se obávají, že to bude znamenat naopak prudké zhoršení ovzduší v některých oblastech.

Podle článku Miguela Llanose MSNBC News 22. 04. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist