https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-ropa-je-pro-sachalin-nadeji-i-hrozbou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Ropa je pro Sachalin nadějí i hrozbou

22.10.2003 15:10 | PRAHA/SACHALIN (EcoMonitor)
Obyvatele ostrova Sachalin na ruském Dálném východě trápí protichůdné pocity. Bohaté zásoby ropy a zemního plynu lákají do země investory ze západu, kteří sice na jedné straně nabízejí množství pracovních příležitostí, na druhé straně sebou nesou nebezpečí zničení přírodních podmínek ostrova.
 

V podmračeném a deštivém nedělním odpoledni vyrážejí ruské rodiny na pobřeží, aby ulovili gorbušku, rybu, která se na stole v této oblasti objevuje častěji než brambory. Nikolaj Jabločkin, který prodává povolení k rybolovu, má strach zda i v příštích letech bude moci provozovat svou živnost. Jeho obavy vycházejí ze zájmu zahraničních firem, včetně ExxonMobil z Texasu, díky nimž na pobřeží vyrůstají těžební zařízení čerpající ropu a zemní plyn. Nikolaj se bojí toho, že průmysl zničí původní přírodní podmínky ostrova i s možností rybolovu, který je zdrojem životní síly pro mnoho zdejších lidí. "Lidé loví ryby, aby měli co jíst přes zimu," říká Jabločkin. Nedaleko jeho obydlí, na místě kde dnes rybáři nahazují pruty, vyrůstá průmyslový komplex na zpracování zemního plynu.

Sachalin je se svými bohatými zásobami ropy atraktivní pro miliardy dolarů zahraničních investorů. Jenže místní obyvatelé i ekologové se silně obávají dopadu ekonomického rozvoje. Projekt nazvaný Sachalin-1, který ze třetiny platí ExxonMobil, odhaduje podzemní zásoby ropy na 2,3 miliardy barelů a ložiska zemního plynu na 481 miliard metrů krychlových. "Je to jedna z největších investic ExxonMobil na světě," říká Michael Allen, který má na starosti dobré jméno projektu před vládou i veřejností. Druhá investice finacovaná částečně společností Shell/Royal Dutch a nazvaná Sachalin-II, předpokládá těžbu 660 miliónů tun ropy a 680 miliard metrů krychlových zemního plynu. Celková investice by měla dosáhnou výše 22 miliard dolarů, což není špatné na ostrově, kde průměrná mzda dosahuje 268 dolarů (necelých 7 000 Kč).

Podle Natálie Barannikové z místní ekologické organizace Sledování životního prostředí ostrova Sachalin, však ekonomický zisk nevyváží ekologické škody. Největší obavy panují z možných úniků ropy. Podle těžařů povede potrubí s ropou ze severovýchodních polí na pevninu do přístavu De-Kastri. Zde se ropa se přečerpá do tankerů, které budou proplouvat Tartarským průlivem, v zimě za použití ledoborců. "Celá pobřežní oblast se využívá k rybolovu. Až tisíc plavidel najednou vyplouvá každé léto nachytat ryby do Tartarského průlivu," říká Baranniková. Zástupci investora tvrdí, že jsou dostatečně vybaveni. Dvoutrupé tankery a především neustálý monitoring by měly zajistit zcela bezpečný provoz.

Druhým problémem je vedení čerpacího potrubí ze severovýchodní oblasti těžby na pobřeží v oblasti Prigorodnoje. Ekologové se nemohou shodnout s energetiky, zda je bezpečné vést potrubí v celé jeho délce nad zemí. Přitom potrubí vedou nad více než tisícem řek, jezer a potoků, jež jsou všechny živými rybářskými lokalitami. Nedotknutelnost přírodních podmínek vodních ploch je v zemi, kde se 8 % obyvatelstva živí rybolovem, velice důležitá. Firma Sachalin Energy oponuje tím, že zapuštěné potrubí se nedá dobře sledovat kvůli případnému unikání ropy a že její stavby nebudou nikde přerušovat vodní tok a v místech lososích tahů vybuduje speciální zařízení.

Mezinárodní pozornost přitahuje i třetí velký problém. Tím je stohlavé stádo plejtvákovců šedých. Vědci i ochránci životního prostředí se shodují, že kriticky ohrožený kytovec nebude dobře snášet sousedství průmyslové těžby ropy a zemního plynu. Oblast, kam každé léto velryby připlouvají kvůli potravě, totiž leží přesně mezi ropnými poli Sachalin Energy na severu a ExxonMobil na jihu.

Podle článku Rebeccy Santana, MSNBC 13. 10. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist