https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mynar-ulovil-v-lanske-obore-11-kusu-trofejni-zvere-podle-nku-neopravnene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mynář ulovil v Lánské oboře 11 kusů trofejní zvěře, podle NKÚ neoprávněně Aktualizováno

2.3.2023 12:45 | PRAHA (ČTK)
Mynář podle záznamů ulovil dva jeleny evropské, čtyři siky japonské, dva daňky skvrnité, dva muflony a jednoho srnce. Ilustrační foto
Mynář podle záznamů ulovil dva jeleny evropské, čtyři siky japonské, dva daňky skvrnité, dva muflony a jednoho srnce. Ilustrační foto
Hradní kancléř Vratislav Mynář lovil v lánské oboře trofejní zvěř, podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) to ale bylo v rozporu s tehdejšími pravidly. Na lovy ho totiž nezval prezident, ale tehdejší šéf Lesní správy Lány Miloš Balák. Mynář v období od října 2019 do října 2021 ulovil 11 kusů zvěře dohromady za více než čtvrt milionu korun. Vyplývá to z dosud nezveřejněného nálezu NKÚ, o kterém informují Seznam Zprávy. Server zároveň uvádí, že Mynář v oboře lovil zřejmě i dříve, tedy v letech, které NKÚ neprověřoval. Hospodaření hradní kanceláře v Mynářově éře prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), píše server.
 

Podle zřizovací listiny je hlavní činností Lesní správy Lány zabezpečování služeb spojených s provozováním myslivosti, rybolovu a rekreace pro prezidenta a jeho hosty, případně ostatní ústavní činitele. Mynáře ale na lovy podle NKÚ nezval Miloš Zeman. "Bezpoplatkové lovy nebyly uskutečněny na základě pozvání prezidenta republiky ani kancléře, ale uskutečnily se na základě pozvánek ředitele Lesní správy Lány," uvedl podle Seznam Zpráv kontrolní úřad. "Účast na bezpoplatkových lovech je umožněna pouze prezidentu republiky, jeho hostům, případně ostatním ústavním činitelům," dodal.

V průběhu dvou kontrolovaných let pozval Balák na lovy Mynáře a u příležitosti odchodu do důchodu také jednoho ze zaměstnanců obory. Mynář podle záznamů ulovil dva jeleny evropské, čtyři siky japonské, dva daňky skvrnité, dva muflony a jednoho srnce. Celkem jde o zvěř za téměř 258 000 korun. "Hodnota lovu zahrnuje zpravidla hodnotu druhu zvěře, cenu loveckého doprovodu, organizační poplatek a cenu za preparaci trofejí," uvedli kontroloři.

Mynář zjištění serveru nekomentoval. "V tuto chvíli mohu sdělit pouze to, že lov i povinný odstřel v oborách honebního hospodářství Lesní správy Lány se odehrává striktně podle zákona o myslivosti a právních předpisů, upravujících nakládání s majetkem státu, což potvrdily i veškeré kontrolní mechanismy vnější i vnitřní," uvedl jeho mluvčí Vít Novák. Současný ředitel lánské správy Pavel Rus se nechce vyjadřovat do té doby, než NKÚ zveřejní svou zprávu. Balák tvrdí, že jeho kroky byly v souladu se zákonem.

Seznam Zprávy upozornily na to, že Mynář zřejmě v lánské oboře lovil zvěř i před říjnem 2019. Ve svém srubu u sjezdovky v Osvětimanech ne Uherskohradišťsku totiž dříve měl desítky vypreparovaných trofejí. U některých byly i popisky, například "Lánská obora" nebo "Lány 2018". Srub ale loni v březnu vyhořel.

"Nás požádaly o součinnost orgány činné v trestním řízení. A zde zase podle zákona o NKÚ my jsme vázáni mlčenlivostí," řekla k Mynářovým lovům v Lánské oboře televizi Prima mluvčí NKÚ Hana Kadečková. Podle serveru Seznam Zprávy impulzem pro policejní prověřování hospodaření hradní kanceláře za Mynáře byl nález NKÚ. Mluvčí policejního prezidia pak serveru potvrdil, že kriminalisté se zabývají také tím, jakým způsobem Mynář využíval na své sjezdovce party stan patřící Pražskému hradu, a prověřují také dopravu sazenic stromků na Mynářovy pozemky hradním vozidlem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

3.3.2023 08:19
Že by konečně sklaplo?
Odpovědět
DA

DAG

3.3.2023 08:30
No jelikož se tady propaguje co největší odstřel zvěře, tak nevím jestli ho brát jako padoucha nebo hrdinu :)))
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.3.2023 08:33 Reaguje na DAG
Podle toho, jak se to komu hodí:-)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.3.2023 10:50 Reaguje na DAG
Takže si taky můžu pořídit flintu a chodit si za dáčo plnit mražák někam do obory? Hmm?
Odpovědět
DA

DAG

3.3.2023 13:55 Reaguje na Jakub Graňák
Ale no tak. To byl vtip. Je to naprostý klientelismus a něco co bylo na hradě doteď, tak doufám, že už nikdy nebude.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.3.2023 17:31 Reaguje na DAG
Nic proti, taky mám rád hořko-černý humor, ale není to tak dávno, co jsme se tu bavili o pověsti myslivosti...
Odpovědět
DA

DAG

4.3.2023 13:20 Reaguje na Jakub Graňák
To je pravda. Však jsem si myslel, že se diskuse vrhne tímto směrem. Nicméně si toto individuum nějak nedokážu přiřadit k lidové myslivosti, ale asi ani ne k podnikatelům nebo k majitelům pozemků.
Proto asi se tu nikdo o myslivost neotírá. Je to tak atypický případ, že se nehodí žádné straně jako argument :)))
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

3.3.2023 18:39
Oni toto někteří úředníci chápou jako naturálie v JZD..., pokud jim je nedají, tak si je vezmou sami.
Nevěřím, že se něco změní. Jsem myslivec a podívejte se kolik, kde a co uloví úředníci (všech stupňů státní správy) a kam jsou zváni (samozřejmě v pracovní době). Je to jak ve filmu u Svěráka - Úplatek protislužbou nebrat... Proč se vydávají výjimky ze zakázaných způsobů lovu atd..? Co si nechají od eráru koupit pro osobní potřebu od oblečení (oblečení s Gore-Text prvky pro kancelářskou práci) až po termovizní přístroje.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.3.2023 12:30 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Souhlas. Pokud to neodstřelí myslivec ve své pravomoci, pak je vpodstatě jedno kterej bafuňář to bude. To by s
etotiž muselo patřičně dát do zákona. Pochopitelně že dnes je vše o penězích a o moci, což je špatně...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist