https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-investice-do-dekarbonizace-do-roku-2030-vyjdou-v-cesku-na-3-5-bilionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Investice do dekarbonizace do roku 2030 vyjdou v Česku na 3,5 bilionu korun

22.2.2024 01:02 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Investice do dekarbonizace, tedy snižování uhlíkové stopy tuzemského průmyslu, vyjdou do roku 2030 přibližně na 3,5 bilionu korun. Většinu peněz by měli zajistit soukromí investoři, stát proto musí pro ně rychle zajistit stabilní investiční prostředí. Na odborné debatě o vývoji energetiky v ČR to uvedl vrchní ředitel sekce ochrany klimatu ministerstva životního prostředí (MŽP) Petr Holub. Spolu s dalšími experty se shodl na tom, že dekarbonizace je nevratný proces, který nezastaví ani případné politické změny.
 
S bilionovými investicemi počítají i státní strategické plány v čele s Národním energeticko-klimatickým plánem (NKEP). Zhruba dva biliony korun by podle Holuba měli zajistit soukromí investoři, zbylou část by měla pokrýt veřejná podpora. Holub v této souvislosti zdůraznil potřebu vytvořit pro investory stabilní prostředí. S tím souhlasil i programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. Podle něj nejsou hlavním problémem ani tak peníze, ale právě legislativní bariéry, které brzdí další rozvoj obnovitelných zdrojů energie (OZE).

Jedním z klíčových cílů dekarbonizace je postupné navyšování podílu obnovitelných zdrojů energie. Stát při loňské aktualizaci NKEP stanovil pro rok 2030 navýšení podílu ze současných přibližně 19 procent na 30 procent. Evropská komise následně při vyhodnocování plánu doporučila zvýšení podílu až na 33 procent.

Vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla k tomu řekl, že důležitý je především samotný trend, kdy podíl obnovitelných zdrojů stoupá. Cíl podílu OZE ve výši 30 procent je podle něj minimálním závazkem a neznamená, že se nebude stát snažit dosáhnout vyššího čísla. Navíc připustil, že se se konečná podoba NKEP ještě může změnit.

Podle vedoucího energetického programu Hnutí Duha Jiřího Koželouha je v zájmu ČR podíl OZE navýšit až k 33 procentům. Vedle ekologických benefitů připomněl i posílení energetické soběstačnosti obcí a domácností.

Účastníci panelové debaty se také shodli na tom, že ekologizace tuzemského hospodářství je nezvratný proces, který nezastaví ani případné politické změny po volbách. Neděla v této souvislosti upozornil, že jde o celosvětový trend a Česko nemůže zůstat pozadu.

Hlavním strategickým dokumentem pro další pokračování dekarbonizace v ČR bude Národní energeticko-klimatický plán. Dokument má definovat cestu Česka k dekarbonizované a moderní energetice. Loňský návrh NKEP počítal s tím, že růst podílu obnovitelných zdrojů by měla táhnout zejména solární a větrná energetika. Plán také potvrdil odklon ČR od spalování uhlí do roku 2033. Upravený plán by měl být hotový do léta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

22.2.2024 08:51
Je ale nutne od zakladu prehodnotit pristup, aby ty penize byly investovany maximalne efektivne.

Pokud zustane hlavnim kriteriem mnozstvi utracenych penez vytazenych z kapes tech, kteri s dekarbonizaci nemohou skoro nic udelat, opravdu to neni dobry pristup.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.2.2024 08:59 Reaguje na Jiří Svoboda
Jestli je náklady 4x 10na 12 a počet rodin cca 3,5x 10na6 tak je to 1 milion kč na rodinu. No tě pic.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.2.2024 09:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
vy těm blábolům věříte? to by MŽP muselo vydat 1.75 ročního rozpočtu ČR.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.2.2024 09:28 Reaguje na Jaroslav Řezáč
tedy skoro dva roční rozpočty.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.2.2024 09:09 Reaguje na Slavomil Vinkler
kdyť vše jde do kopru.
Odpovědět
pk

pepa knotek

22.2.2024 09:36 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jo a to ještě rodiny budou muset zaplatit další bilion za stíhačky a vojenský šrot, k tomu další biliony dluhů obyvatelstva a státu, jež kvapem bobtnají - to aby si začaly rodiny shánět nějakou tiskárnu na prachy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.2.2024 09:44 Reaguje na pepa knotek
máte asi rád dramata. Je to docela prozaické. Kde nic není, ani dekarbonizace nebere.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 13:44 Reaguje na Slavomil Vinkler
A čemu se čemu? Dlužena šílená nás zadlužila o BILIÓN za 3 roky, což je 100 tisíc na občana a nepostavila za to VŮBEC NIC!! Vše bylo rozházeno a rozkradeno.
Odpovědět

Radek Čuda

22.2.2024 15:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, tyhle vaše kecy ... že to bylo celé ptákovina a důsledek covidového šílenství je jedna věc. Druhá je ta, že nebýt téhle sekery, tak by půlka firem lehla a půlka lidí chcípala hlady ... a nebo vzala na vládu vidle. Doslova.

Prostě nemůžete zavřít vekou část ekonomiky a těm lidem a firmám to nekompenzovat. A navrhnout někdo model Švédsko, tak vy byste byl první, kdo by ječel jak když ho na nože berou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 15:50 Reaguje na Radek Čuda
To jsem už vysvětloval 100x. Na covid šlo maximálně 180 mld., ovšem těch 820 se neodpařilo. Pořídili jsme si za to obrovskou inflaci a strukturální deficit 250 mld. ročně.
Vysvětlím: když přidáte, důchodcům, státním zaměstnancům, rozjedete kolotoč nesmyslnýc dotací za 400 mld., zafinacujete agrobarony a vůbec oligarchii a nasypete peníze do všemožných černých děr ve velkým, nastane tzv. "rozval státních financí" a rozjede se dluhová spirála, kterou je velký problém zabrzdit.
Odpovědět

Radek Čuda

23.2.2024 13:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste to nevysvětloval. Vy jste to psal a blbě. Jako vždy.

"Hospodaření státu skončilo v roce 2020 s deficitem 367,4 miliardy korun. Jedná se o nejvyšší schodek v dějinách samostatné ČR. S pandemií covid-19 přitom podle pokladního plnění Ministerstva financí souviselo jen 218,1 miliardy korun."

https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/nku-zhodnotil-hospodareni-statu-za-rok-2020:-rekordni-schodek--rychle-zadluzovani-ale-take-nizka-nezamestnanost-a-mensi-propad-ekonomiky-id12035/

Takže jen za 2020 šlo přímo na covid podle NKÚ 218 giga.

Takže opět zase ta věčná otázka, jste opravdu tak mentálně nedostatečný, nebo lžete schválně?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 13:47 Reaguje na Jiří Svoboda
Za 2 roky nejpozději to vezme do ruky zase loupežník a jediné kritérium u něho je, maximálně si nakrást. Zatím si naloupežil asi 170 MILIARD!! osobního zisku. To by mohl postavit celý blok Temelína s názvem "Andrejův dárek lidu ČR, který si ho sám zaplatil"!!
Odpovědět

Radek Čuda

22.2.2024 15:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, mě teda velkouzenáře hájit fakt nebaví, ale zkuste si zjistit, jak velkou část jeho aktivit tvoří firmy v zahraničí a pak nám zkuste vysvětlit, jak si nakradl tam ... když podle vás si nakradl vlastně všechno.

Bo vám už regulérně hrabe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 15:55 Reaguje na Radek Čuda
Kradl u nás už od plyšáka ve velkým a investoval to do zahraničí. Pak pištěl, jak zlí západní kapitalisté odvádí zisky mimo ČR. Samozřejmě ty firmy taky vydělávají, v Německu musel zaplatit sice giga pokutu za podvody, dnes ho stíhají ve Francii.
Ale u nás jede naplno, zdražil nám potraviny o +40%, navíc sdírá své zaměstnance. Prostě normálka babišistán dost ruského typu.
Odpovědět

Radek Čuda

23.2.2024 13:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Boha jeho, vždyť to v podstatě sám píšete, drtivá většina Babišových podnikatelských aktivit je v EU a ačkoli se často pohybuje na hraně, a někdy možná i za ní, tak v tom v rámci EU umí kua dobře chodit. A beru, že to může být důvod mu nepřijít na jméno.

Ale s Ruskem to nesouvisí lautr nijak, na Rusko žádné zvláštní vazby nemá a nějakou podporou Ruska by byl čistě proti sobě. Jeho zajímají eura, ne rubly.

Vy jste fakt nemocnej, co vidí Putina i za svojí stolicí.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.2.2024 09:47
Novodobé zelené šílenství nabírá otáček , místo utrácení za OZE bychom měli prostředky vkládat do adaptace krajiny a sídel , společně s vybudováním robustní jaderné energetiky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.2.2024 10:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
jj
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 13:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
A už jste s tím byl za Andrejem? Ten ovládá naše zemědělství a má majetek za 170 mld. takže kdo to má teda dělat?
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

22.2.2024 11:44
Dle článku to vypadá, že peníze jsou ten poslední problém. Pač cituji "Většinu peněz by měli zajistit soukromí investoři..." Kdo tedy bude tím soukromím investorem co má tiskárnu na prachy na 3,5 bilionu. A komu to pak bude české občanstvo a za jakých podmínek splácet a hlavně komu ta předělaná energetika bude patřit. Předpokládám, že Čechům už ne.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.2.2024 11:59 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Jasne ze to maji byt soukromi investori. Ale jak je k tomu primejete (pokud vubec), aby investovali opravdu ve prospech dekarbonizace a nikoliv do greenwashingu v ramci dotacnich programu?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.2.2024 12:01
Jasne, experti Holub a Sedlak neco nalajnuji a tak to bude!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.2.2024 14:28
A Tolik bloků JE co?
To mi připomíná Parkinsonův zákon o nepřímé úměře mezi schvalovanou částkou a časem potřebným k schválení. Investice 3,5 bilionu si vyžádá 3 minuty času, neb si to nikdo neumí představit, kdežto 3,5 šilinku na hadru pro uklízečku trvá 3 hodiny, protože tomu rozumí každý.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.2.2024 15:22
Investice do dekarbonizace - z velké části peníze vyhozené do žumpy, bez možnosti návratu.
A soukromí investoři - už vidím, jak se staví do fronty na investování v EU, po tom, jak zelení exponenti třeba znejistili a rozkolísali investiční prostředí třeba v energetice.
Směr je dnes spíše opačný, ve světě se od soukromých zelených investic ustupuje, protože vyšlo najevo, že většina toho zeleného investování je jen zelené propagandistické mámení s mizivou ekonomickou návratností. Pokud to není masívně dotováno neboli pokud nejsou na stlučení těch dotací dohromady, aby ty investice byly, masívně okrádáni občané.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.2.2024 16:51 Reaguje na Radim Polášek
https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-tvrde-korekce-zelene-ideologie-rozhodnutim-velkeho-kapitalu-usa-47678?utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#source=hp&seq_no=1&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=
Co k tomu?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.2.2024 17:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ano.
Jinak je lepší odkaz očistit od vložené cesty k té stráńce, ta je tam jen kvůli reklamním statistikám.
https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-tvrde-korekce-zelene-ideologie-rozhodnutim-velkeho-kapitalu-usa-47678
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist