https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-jednani-v-glasgow-budou-zasadni-pro-dohodu-k-pravidlum-parizske-dohody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Jednání v Glasgow budou zásadní pro dohodu k pravidlům Pařížské dohody

29.10.2021 17:31 | PRAHA (ČTK)
Českou delegaci na klimatickou konferenci povede ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ten se také s premiérem Andrejem Babišem (ANO) zúčastní úvodního summitu lídrů.
Českou delegaci na klimatickou konferenci povede ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ten se také s premiérem Andrejem Babišem (ANO) zúčastní úvodního summitu lídrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Úřad vlády ČR
Klimatická konference (COP 26) v Glasgow bude zásadní pro jednání o zatím neschválených pravidlech Pařížské dohody. ČTK to za ministerstvo životního prostředí (MŽP) napsala Dominika Pospíšilová. Českou delegaci povede ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ten se také s premiérem Andrejem Babišem (ANO) zúčastní úvodního summitu lídrů. Ohledně tuzemských potíží v ochraně klimatu Pospíšilová zmínila dopad kůrovcové kalamity na cíle snižování emisí. Podle MŽP je nutné problém zohlednit ve výpočtu emisí. Konference OSN o změně klimatu začne v pondělí, potrvá do 12. listopadu.
 

"Z pohledu ČR představuje COP 26 zásadní jednání pro konečnou dohodu o důležitých, doposud neschválených, prováděcích pravidlech Pařížské dohody, zejména o článku šest Pařížské dohody a rámci pro transparentnost," sdělila Pospíšilová. Článek šest pojednává o budování mezinárodních mechanismů. které mají smluvním stranám pomoci plnit závazky snížení emisí. Úkolem rámce pro transparentnost je podle Pospíšilové zajistit, aby například údaje o emisích, které smluvní strany vykážou, bylo možné porovnat a ověřit. Cíl Pařížské úmluvy OSN o změně klimatu je udržet oteplování pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně, oproti předindustriálnímu období.

Česko podle Pospíšilové bude na konferenci vystupovat v rámci jednotné pozice, kterou přijala Evropská unie. "Tedy například, že EU podpoří časový rámec pro závazky ke snížení emisí zahrnuté do vnitrostátně stanovených příspěvků jednotlivých zemí v pětiletých cyklech, ale akceptovatelný by byl i rámec desetiletý," poznamenala Pospíšilová.

"Kromě vedoucího delegace se za MŽP zúčastní šest delegátů, kteří budou pokrývat všechna hlavní témata vyjednávání. Dále se konference zúčastní delegáti z Českého hydrometeorologického ústavu, ministerstev zemědělství, financí a zahraničních věcí," napsala Pospíšilová. Do Glasgow dorazí i zástupci Prahy. Ekologové z Klimatické koalice už dříve uvedli, že na konferenci budou i členové koalice a neziskových organizací Člověk v tísni a Asociace pro mezinárodní otázky. Vyjednávací tým české delegace povede Pavel Zámyslický, který na MŽP řídí odbor energetiky a ochrany klimatu.

Na dotaz k úspěchům a rezervám Česka v ochraně klimatu Pospíšilová uvedla, že z národních cílů se pro rok 2020 podařil bod snížení emisí o 20 procent oproti roku 2005. "Na aktuální situaci, kdy se emise ČR zvýšily, se zásadně podepsala kůrovcová kalamita. Při snižování emisí nám tradičně výrazně pomáhaly lesy (...) Bohužel v důsledku kalamity se situace obrátila a z lesů se naopak stal zdroj emisí," sdělila Pospíšilová. "To v plnění cílů pro rok 2030, snížení o 30 procent oproti roku 2005, představuje největší problém pro Českou republiku. Požadujeme proto, aby se tato mimořádná situace započítala do českého výpočtu emisí v rámci EU," dodala. Jako pozitiva uvedla třeba růst podílu obnovitelných zdrojů energie, které by během dekády měly obsáhnout 22 procent energetického mixu či to, že se Česku jako první zemi v Evropě podařilo "rozjet" Modernizační fond, který má přispět k dekarbonizaci tuzemského průmyslu.

V souvislosti s konferencí Klimatická koalice tento týden kritizovala, že se Česko dosud nezavázalo ke klimatické neutralitě do roku 2050 a nemá dost ambiciózní klimatické cíle. "Česká republika před summitem v Glasgow nesplnila ani domácí úkoly v oblasti klimatického financování. Na období 2020-2023 zatím Česko nevložilo do Zeleného klimatického fondu ani korunu," uvedla koalice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist