https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-na-modernizaci-teplaren-je-vyhrazeno-87-mld.kc-z-modernizacniho-fondu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Na modernizaci tepláren je vyhrazeno 87 miliard korun z Modernizačního fondu

26.10.2023 01:14 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Tuzemské teplárny mohou čerpat do roku 2030 z předloni spuštěného dotačního programu HEAT na modernizaci provozu celkem 87 miliard korun z Modernizačního fondu. Dosud stát z těchto peněz rozdělil 15,5 miliardy korun. Teplárny mohou peníze čerpat na změnu využívaného paliva nebo modernizaci rozvodů tepelné energie. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP), jehož zprávu o programu projednala vláda. Kabinet nedávno naopak zrušil jiný dotační program pro teplárny, který měl zákazníkům kompenzovat vysoké ceny tepla v době energetické krize.
 

"Aby bylo teplo pro občany cenově dostupné a současně ekologicky udržitelné, potřebujeme investovat do modernizace a dekarbonizace našeho teplárenství. Jde o klíčovou složku energetické infrastruktury našeho státu, která dodává teplo do domovů více než 3,5 milionu lidí," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Z Modernizačního fondu byly na modernizaci tepláren vyhlášeny tři výzvy, jedna pak na modernizaci rozvodů. Státní fond životního prostředí aktuálně podle MŽP hodnotí 50 přihlášených projektů z těchto výzev. Rozhodnutí o podpoře v celkové výši 15,5 miliardy korun již dostalo 15 projektů, další výzvu by měl úřad vyhlásit na přelomu roku.

"Aktuálně si o dotace z Modernizačního fondu žádá celkem 50 tepláren a pokud všechny projekty uspějí, ušetříme ročně zhruba dva miliony tun hnědého uhlí a také přibližně pět milionů tun oxidu uhličitého. Navíc jednáme o dalších financích a navýšení alokace," uvedl Hladík.

Dotace jsou určené na velké i malé projekty, především na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny s využitím obnovitelných zdrojů energie, případně energetického využití odpadů. Firmy mohou žádat o dotace na rekonstrukci nebo na úplnou výměnu zdroje tepla v soustavách zásobování tepelnou energií. Podporu mohou čerpat i na modernizaci a rekonstrukce zásobování tepelnou energií. Dotace mají podpořit úsporu primární energie z neobnovitelných zdrojů i využití tepla z kombinované výroby elektřiny a tepla nebo odpadního tepla z průmyslové výroby.

Koncem loňského roku obhájil podle MŽP Státní fond životního prostředí i program podpory pro velké teplárenské projekty ve výši 1,2 miliardy eur (asi 29,7 miliardy Kč), jehož cílem je podpora dekarbonizace a modernizace tepelných jednotek. I tento program bude součástí výzev HEAT. Jeho cílem je nahradit stávající zařízení a také modernizovat stávající jednotky pro výrobu tepla tak, aby fungovaly na biomasu místo uhlí. Program umožní poskytovat přímé dotace vlastníkům stávajících tepelných jednotek a soustav dálkového vytápění, aniž by museli své investice individuálně oznamovat u Evropské komise. Program bude otevřený do poloviny ledna 2026.

Vláda před dvěma týdny naopak zrušila jiný dotační program pro teplárenství, jehož cílem bylo kompenzovat zákazníkům vysoké ceny tepla v loňském roce. Původně tento program vláda schválila na konci loňského roku a vyhradila pro něj 17 miliard korun, které měly teplárenských společností následně v plné výši přenést ve formě snížené ceny tepelné energie na zákazníky. Důvodem nedávného zrušení dotací je podle kabinetu "nedostatek finančních prostředků v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů a z toho plynoucích úsporných opatření". Podle tepláren tím utrpěli zejména odběratelé.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist