https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-nabizi-pres-tri-miliardy-korun-na-obnovitelne-zdroje-a-uspory-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP nabízí přes tři miliardy korun na obnovitelné zdroje a úspory energie

24.8.2022 15:18 | PRAHA (ČTK)
Zhruba 1,5 miliardy korun připravuje MŽP na dotace na výstavbu úsporných veřejných budov. Pokud zástupci veřejného sektoru postaví budovy ve vysokém energetickém standardu, mohou získat až sedmdesátiprocentní podporu.
Zhruba 1,5 miliardy korun připravuje MŽP na dotace na výstavbu úsporných veřejných budov. Pokud zástupci veřejného sektoru postaví budovy ve vysokém energetickém standardu, mohou získat až sedmdesátiprocentní podporu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přes tři miliardy korun z evropských fondů pomůžou snížit spotřebu energie ve stravovacích provozech a prádelnách ve školách, sociálních a zdravotnických zařízeních. Peníze půjdou také na výstavbu úsporných veřejných budov a budování obnovitelných zdrojů energie ve veřejných budovách. Zájemci mohou o dotaci požádat ode dneška do konce května příštího roku, informovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP).
 

"Budování nových obnovitelných zdrojů energie musí jít ruku v ruce s úspornými opatřeními v oblasti energetické náročnosti veřejných budov a provozů. Cílem nových výzev je nejen ekologická výroba energie, ale též její efektivní využití," řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Miliardu korun rozdělí ministerstvo na projekty, které se zaměří na snížení spotřeby energie ve stravovacích provozech a prádelnách, které fungují ve školách, sociální a zdravotnických zařízeních. Dotace může žadatelům pokrýt až polovinu výdajů.

Zhruba 1,5 miliardy korun připravuje MŽP na dotace na výstavbu úsporných veřejných budov. Pokud zástupci veřejného sektoru postaví budovy ve vysokém energetickém standardu, mohou získat až sedmdesátiprocentní podporu.

Poslední vypsaná výzva nabídne 825 milionů korun na vybudování a rekonstrukci obnovitelných zdrojů energie ve veřejných budovách. Může se jednat například o výměnu zdroje vytápění za tepelná čerpadla a kotle na biomasu, ale i o instalaci fotovoltaických a solárních systémů.

Žadatelé mohou být z veřejného sektoru z celé ČR, kromě Prahy. Pražští zájemci mohou podle ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana do konce září čerpat peníze z Národního plánu obnovy a fond pro ně připravuje také dotace z modernizačního fondu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

24.8.2022 18:47
"Pokud zástupci veřejného sektoru postaví budovy ve vysokém energetickém standardu"
Co je to vysoký energetický standard? Znám nízkoenergetický, pasivní a plusový, ale vysoký energetický standard, to je novinka.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.8.2022 20:18 Reaguje na Katka Pazderů
Vysoký energetický standard je vysoký podle míry předražení stavby. 70% podpora, to je hodně velké rozkrádání veřejných prostředků! Také to tak cítíte?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.8.2022 20:46
18:41
Vláda schválila návrh takzvaného úsporného tarifu, který má za cíl pomoci domácnostem s vysokými cenami energií. Podle Jiřího Matouška, marketingového ředitele Centropolu, se však letos domácnostem dostane jen velmi mírné pomoci.V praxi totiž může dojít k tomu, že zákazníci sice budou letos moci uhradit ve stanovených zálohách o dva tisíce korun méně, což však čtyřčlenné rodině v drtivé většině nepokryje ani jednu celou měsíční zálohu na elektřinu, jak uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys.
Čtyřčlenná domácnost s roční spotřebou 12,5 MWh platila v roce 2021
36 604 Kč a od roku 2023 bude platit více než 118 tisíc Kč.

K tomu už není co dodat, kde je ta úžasně levná energie z OZE ???

Pan Hanzl nám zajisté opět poradí , jak se s drobným problémem vypořádat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 22:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Samozřejmě. Letos nastalo navýšení řádově o 30% a příspěvek je ty 2000, ovšem v roce 2023 bude navýšení dělat řádově 18 tisíc.
samozřejmě nikdo nekupuje na spotové burze, ČEZ 95% své elektřiny prodává doma na base load a je pod státním dohledem.
Takže nějaký pětinásobek nehrozí, navíc tahle krize nebude mít dlouhého trvání, jakmile se nahradí ruský plyn LNG, ceny spadnou dolů.
Strašení obyvatel a vyvolávání zmatků a zoufalých tahů je typický cíl ruských demagogů, to sám musíte vědět nejlépe.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.8.2022 06:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně lidé vašeho ražení - amatéři a neumětelové - nás dovlekli do těchto zelených zítřků, kde nás doslova svlékají z kůže.
Až budou demonstrace , tak tam vůbec nechoďte, protože byste dostal takovou nakládačku, že i mně by vás bylo líto.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 07:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste mi nějak vysvětlit, jak se neumětelům podařilo zavřít prakticky všechny plynovody, které vedou z Ruska do Evropy. Pořád se ptám a nikdy nic.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.8.2022 08:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
I když pan Hanzl má někdy podivné názory, není to příjemce profitu a asi politickou garnituru systému, co vystavěli soudruzi v Bruselu nepřesvědčoval
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.8.2022 08:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Dojmolog Hanzl v akci :-))).
Zkuste si nejprve něco zjistit, než tu budete blábolit.
Za kolik se prodává base load na příští rok je veřejně známá informace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 13:04 Reaguje na Jaroslav Studnička
Mě EON zvýšil tarif o 30%.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.8.2022 14:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, navýšení ceny nesouvisí s cenami, za které distributoři nakupují na příští rok.

Nevím, co je k tomu neustále k nepochopení?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 14:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
Je to pochopitelné a logické. ČEZ prodává našim lidem 95% elektřiny a zdražil ji minimálně, jako by byla zastropovaná. Těch 5% prodává na burze za spot. Samozřejmě to půjde zase nahoru, ale zbavit se ruského dvydírání, může to jít zas dolů.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.8.2022 15:06 Reaguje na Pavel Hanzl
ČEZ prodává 95% elektřiny našim distributorům za ceny kopírující ceny burzy. Na burze se prodává i base load.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 20:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zese kecáte cypoviny, jka dycky.
Primárně prodává ČEZ elektřinu koncovým zákazníkům a ostatním českým obchodníkům jako je PRE či E.ON přímo bilaterálně nebo přes elektronické obchodní platformu."
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.8.2022 08:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vše je k něčemu dobré neb není vše jen špatně. Pokud si uvědomí, že ta nuda u televize která je leckdy “ obřích” rozměru jejíž provoz stojí tisíce tak to k něčemu bude. Smažení onlinu není zadarmo, takže si to lidi začnou rozmýšlet, kde ucpat díry ale hlavně je to donutí se zamyslet nad sebou a svými hloupými hodnotami konzumu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist