https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-obdrzelo-dokumenty-z-posouzeni-vlivu-tezby-v-polskem-dole-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP obdrželo dokumenty z posouzení vlivů těžby v polském dole Turów

18.10.2022 00:32 (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí obdrželo od polské strany dokumenty týkající se posouzení vlivu další těžby v uhelném dolu Turów. Podle informací z minulého týdne důl získal kladné stanovisko a polské úřady tak mohou povolit těžbu až do roku 2044. České ministerstvo nyní čeká na překlad dokumentů, v horizontu dvou až tří týdnů se s nimi seznámí a sdělí, jaké kroky učiní. ČTK to sdělila Dominika Pospíšilová za tiskového odboru. Jen samotné rozhodnutí čítá 120 stran, doplnila.
 

O vydání stanoviska informovaly expertní organizace Frank Bold a hnutí Greenpeace. Podle Frank Bold rozhodnutí vychází ze špatných dat, kvůli nimž budou lidé na české straně hranice dál přicházet o vodu. Greenpeace se chystá soudit.

Obyvatelé na české straně hranice se obávají nejen hluku a zvýšené prašnosti, ale především ztráty podzemní vody a poklesu půdy. Frank Bold tvrdí, že aktuální polské povolení EIA se opírá o údaje z roku 2015, které mluví o poklesu vody o tři až 15 metrů v roce 2044. Už loni však hladina vody klesla o osm až 34 metrů. Podle organizace z neodpovídajícího starého hydrogeologického modelu vychází i návrh na preventivní opatření.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam plánuje těžit až do roku 2044.

Premiéři Česka a Polska podepsali letos 3. února dohodu o řešení vlivu těžby v dole. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy Kč) a ČR stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU. Organizace Frank Bold i Greenpeace ale tuto dohodu kritizují, podle nich nechrání české občany před úbytkem vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

21.11.2022 14:29
Od 18.10.2022 plus čtrnáct dní a ještě k dnešku dalších 21 navíc. A ticho po pěšině. KDU-ČSL se rozhodla vyfakovat připomínky tím, že s hraje na mrtvého brouka a lidem předstírá, že je vše OK.
A náhle se zjistí, že A) propadly termíny do které doby bylo možné vznést námitky, B) žaloba v této věci vzhledem k tomu že byla předchozí stažena je nyní již právně neuskutečnitelná, C) zhoršení hydrogeologických podmínek a vodních horizontů je nevratné, D) dosavadní opatření jsou neúčinná k nastolení lepšího stavu na území ČR, sledují jen zabránění přítokům do těžební jámy, E) nikdo za nic nenese odpovědnost, F) následně se povolí politicky propagovaná těžba v žitavské pánvi jako energetická nutnost, G) čímž dojde k další devastaci životního prostředí.
Lidovecký had se zakousnul do svého ocasu a začíná se kutálet. Podle plodů poznáme ho.
<rýpal lesní>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist