https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-potvrdilo-na-karvinsku-vyskyt-zlate-rasy-ktera-muze-zpusobovat-uhyn-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP potvrdilo na Karvinsku výskyt zlaté řasy, která může způsobovat úhyn ryb

14.12.2023 16:59 | PRAHA (ČTK)
Řasa prymnesium parvum je původem mořský druh, který se přirozeně vyskytuje v poloslaných vodách. Ve vnitrozemí se přirozeně nevyskytuje, nicméně vhodné podmínky pro ni mohou nastat, pokud se zvýší slanost vody. To se může stát například kvůli vypouštění zasolených důlních vod.
Řasa prymnesium parvum je původem mořský druh, který se přirozeně vyskytuje v poloslaných vodách. Ve vnitrozemí se přirozeně nevyskytuje, nicméně vhodné podmínky pro ni mohou nastat, pokud se zvýší slanost vody. To se může stát například kvůli vypouštění zasolených důlních vod.
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) potvrdilo v jezeře Kozinec na Karvinsku výskyt takzvané zlaté řasy. Řasa sama o sobě není pro vodní organismy škodlivá, negativní vliv na ně ale může mít toxin, který řasa produkuje. Rozbory prokázaly výskyt řasy i toxinu, byly to však bezpečné hodnoty, informovalo v tiskové zprávě. O rozbor vody za účelem hledání zlaté řasy požádalo v září Polsko po nálezu uhynulých ryb v polských vodách. V Polsku se řasa objevuje například v Baltském moři, do kterého ústí řeka Odra.
 

Impulz na zjištění přítomnosti zlaté řasy v českých vodách přišel z Polska poté, co loni v létě ve velkém hynuly ryby v polské části Odry. Experti v Polsku a Německu tehdy dospěli k závěru, že za to nejspíš mohlo rozšíření zmíněné řasy. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) byl ale příčinou úhynu zhruba tuny ryb v Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku nedostatek kyslíku, který způsobily extrémní hydrometeorologické podmínky.

Řasa prymnesium parvum je původem mořský druh, který se přirozeně vyskytuje v poloslaných vodách. Ve vnitrozemí se přirozeně nevyskytuje, nicméně vhodné podmínky pro ni mohou nastat, pokud se zvýší slanost vody. To se může stát například kvůli vypouštění zasolených důlních vod. Právě vodní nádrž Kozinec je jedním takovým případem, jde totiž o část zatopeného dolu.

Hodnoty výskytu zlaté řasy v jezeře Kozinec jsou podle MŽP srovnatelné se zastoupením jiných běžných druhů fytoplanktonu, tedy jednobuněčných fotosyntetizujících mikroorganismů. Toxin prymnesin, produkovaný zlatou řasou, pak vykazuje desetkrát nižší hodnoty než referenční. S ohledem na zjištěné hodnoty by tak podle ministerstva neměly být ohroženy ryby ani životní prostředí.

Podle dohody z expertního jednání nyní vznikne expertní česko-polská skupina, která se bude zabývat nastavením monitoringu tak, aby byly hodnoty v Kozinci nadále sledovány a nevznikly žádné škody na životním prostředí.

Rozbory a analýzu vody z Kozince na přítomnost zlaté řasy provedli odborníci ze státního podniku Povodí Odry a vídeňské univerzity veterinární medicíny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist