https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-souhlasi-s-dalsimi-11-misty-pro-moznou-stavbu-prehrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo souhlasí s dalšími 11 místy pro možnou stavbu přehrad Aktualizováno

30.6.2020 14:11 | PRAHA (ČTK)
Zařazení do generelu neznamená, že v lokalitě přehrada opravdu vznikne. Na hájených územích se nesmějí mimo jiné stavět dopravní koridory nebo průmyslová a energetická zařízení, která by mohla narušit geologické poměry daného místa. Ilustrační foto.
Zařazení do generelu neznamená, že v lokalitě přehrada opravdu vznikne. Na hájených územích se nesmějí mimo jiné stavět dopravní koridory nebo průmyslová a energetická zařízení, která by mohla narušit geologické poměry daného místa. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Kvítek
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) souhlasilo s dalšími 11 chráněnými územími pro možnou výstavbu vodních nádrží. Dohromady tak přijalo 21 z 31 lokalit, které chtělo ministerstvo zemědělství (MZe). MŽP to oznámilo v dnešní tiskové zprávě. Území, na kterých panuje shoda, mají doplnit tzv. generel lokalit pro akumulaci povrchových vod, který dosud čítal 65 míst, nyní jich bude 86.
 

MŽP nově dalo souhlas s lokalitami Batelov, Blazice, Bělkovice, Ostružno, Tuřany, Chlum, Smilov, Albrechtice, Střížov, Hředle II a Chumava. Na sklonku května vyjádřilo souhlas s lokalitami Kačenka, Vosovec, Zaječí, Brodce, Chotěbudice, Skřiváň, Rybník, Stěbořice, Nabdín a Stříbrný potok. V rámci schválených lokalit jich nejvíce - pět - připadá na Vysočinu, následuje Středočeský kraj se třemi schválenými místy.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zdůraznil, že zařazení do generelu neznamená, že v lokalitě přehrada opravdu vznikne. "Rozhodně nejde o vydání stavebního povolení. Lokality v generelu budou nyní chráněny proti případnému jinému strategickému využití území, aby nedošlo ke znehodnocení vynaložených investic v případě budoucí výstavby nádrží," řekl.

Na hájených územích se nesmějí mimo jiné stavět dopravní koridory nebo průmyslová a energetická zařízení, která by mohla narušit geologické poměry daného místa.

Brabec už dříve řekl, že pokud by se rozhodlo o vybudování některé z nádrží, musí být na každou zpracován posudek o vlivu na životní prostředí EIA, plán projde veřejným projednáním a dalšími postupy.

Záměr MZe dlouhodobě kritizují ekologické organizace. Plán na stavbu přehrad nevidí jako efektivní boj se suchem. Jan Skalík z Hnutí Duha dnes ČTK řekl, že uvažovat o stavbě nových přehrad není "otázkou tohoto dne". "My si myslíme, že žádná z těch přehrad by nyní neměla být vážně zvažována, protože to jsou projekty, které v důsledku nemohou moc pomoci proti suchu ani proti povodním," uvedl. Dodal, že podle propočtů organizace by byla účinnější opatření blízká přírodě, včetně zachycení vody v polích. Ekologové dlouhodobě prosazují, že je nutné vytvářet například remízky, průlehy a meze.

Také MŽP dnes zdůraznilo, že resort bude dál podporovat obnovu mokřadů a přirozených koryt řek. "Určitě stojí za to, aby stát investoval velké prostředky do revitalizace vodních toků. Průběh revitalizace toků, ale i rušení meliorací je velmi pomalé, pokrok tam není," řekl Skalík. Dodal, že důvodem je potřeba velkého administrativního zázemí i domluvy s vlastníky. Míní, že stát by na tyto oblasti měl klást větší důraz.

Stát se nyní zabývá stavbou šesti přehrad - Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále Nových Heřminov na Bruntálsku, Vlachovic ve Zlínském kraji a Skaličky na Bečvě, která je na hranici Olomouckého a Zlínského kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

3.7.2020 18:16
U přehrad ani tolik nejde o boj se suchem nebo o sucho jde jen zprostředkovaně.
U přehrad jde hlavně o to, aby byla pitná voda pro stále víc lidí či pro stále se zvyšující spotřebu zadržena u nás a pro nás a neodcházela od nás vodními toky pryč. Zprostředkovaně se podle mne jedná o snížení čerpání podzemních vod jako pitných a tím o zpomalení snižování hladiny podzemních vod.
Teprve až potom je na řadě boj proti suchu, jednak nějakým zavlažováním vodou z těchto přehrad nebo ve zvýšeném zasakování té vody v bezprostředním okolí přehrad.
Potom je tady boj proti velké vodě regulací průtoku vody pod přehradou.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

6.7.2020 12:43
Včera bylo pozdě. Čím dříve ty přehrady a celá infrastruktura bude k dispozici tím lépe. Samozřejmě nechci říci, že jenom přehrady nás zachrání. To ne, je třeba dělat spousty jiných, dalších opatření zejména pak v lesnictví a zemědělství.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist