https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-bezce-na-okraji-plzne-opet-utoci-kane-lesni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na běžce na okraji Plzně opět útočí káně lesní

29.3.2021 11:53 | PLZEŇ (ČTK)
Po konzultacích s biology a sokolníky zvířecí záchranáři dospěli k závěru, že na běžce útočí lidmi odchovaný dravec, který se s nimi v době jarního toku nejspíš snaží navázat partnerský vztah. Ilustrační foto
Po konzultacích s biology a sokolníky zvířecí záchranáři dospěli k závěru, že na běžce útočí lidmi odchovaný dravec, který se s nimi v době jarního toku nejspíš snaží navázat partnerský vztah. Ilustrační foto
Běžci v lesnaté okrajové části Plzně nedaleko psího útulku se opět musí mít na pozoru. Už třetí jaro je tam totiž při běhání napadá káně lesní. Na výskyt dravce s přezdívkou Fantom upozornil Karla Makoně z plzeňské Záchranné stanice živočichů jeden z lidí, kteří se s dravcem setkali. Podle ornitologů na běžce nalétává s největší pravděpodobností samec káně odchovaný lidmi, řekl Makoň ČTK. Požádal lidi o shovívavost a toleranci.
 

"Středně velký dravec útočí zezadu, tichým letem a bez varování se pak nejčastěji pařáty odrazí od hlavy běžce. Běžíte-li bez čepice se sluchátky na uších, myslím, že uděláte v běhu kotrmelec," popsal Makoň. Zvířecí záchranáři se o útocích tehdy ještě neznámého Fantoma dozvěděli v roce 2019, většina místních běžců o něm prý věděla už o rok dříve. "Zajímavé však je to, že ne na každého běžce dravec útočil a že si vybíral vždy pouze lidi určitého typu. Nedělal rozdíl mezi mužem či ženou," konstatoval Makoň.

Po konzultacích s biology a sokolníky zvířecí záchranáři dospěli k závěru, že na běžce útočí lidmi odchovaný dravec, který se s nimi v době jarního toku nejspíš snaží navázat partnerský vztah. Je také možné, že dravec si chrání teritorium a snaží se z něj vyhnat vetřelce. V tomto případě si ale chybně myslí, že buď on je člověk, nebo že člověk je káně, vysvětlil Makoň. "V žádném případě se nejedná o divokého ptáka a jeho chování je důsledek skutečnosti, že ho již od malého mláděte piplal člověk, na kterého je káně fixována. Proto také neútočí na každého, a proto také své útoky opakuje pouze z jara v období toku, námluv, páření a hnízdění. Počítáme, že za dva měsíce bude po všem úplně stejně, jako tomu bylo loni a předloni," řekl.

Útočící káně není jediné zvíře, na které si musí na jaře dát lidé v Plzni pozor. Na řece Radbuze po dvouleté pauze opět prohání trénující rychlostní kanoisty mohutný labuťák. Vysloužil si přezdívku Trenér. "Skoro to vypadá jako zvířecí vzpoura, ale ve skutečnosti je to pouze hra hormonů s blížící se hnízdní sezonou. Nemusíte se bát, jelikož v obou případech se jedná o výjimečné, zcela nestandardní chování pravděpodobně samců," vzkázal Makoň.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

29.3.2021 14:38
Zabij káně,zachraníš pleš
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.3.2021 18:16 Reaguje na karel krasensky
Zabij člověka aby se káně nemusela rozčilovat. -)))
Odpovědět
JS

Josef Střítecký

29.3.2021 16:56
S tvrzením, že se není čeho bát úplně nesouhlasím. Pamatuji si, že v Holešově labuťák křídlem zlomil vojákovi, který šel okolo hnízda, stehenní kost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.3.2021 17:27 Reaguje na Josef Střítecký
Zřejmě toho simulanta uschopnil MUDr. Grunstein...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.3.2021 18:19 Reaguje na Karel Zvářal
Na labuťáka mi stačila velká nákupní taška, kterou jsem se kryl. Doběhl k ní, pak nevěděl, z které strany by ji oběhl, aby napadl toho parchanta za ní, chvilku to zkoušel a pak šel radši za paní labuťovou
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.3.2021 21:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kdysi se nám s kamarádem jeden odrostlý labuťák
při žebrání potravy zapletl do vlasců. Nezbývalo
než ho překrýt kabátem a vystříhat z vlasců.
Po vypuštění se na chvíli vzdálil, ale opět se
vracel mezi vlasce . Nakonec jsme sbalili
a odešli my. Vydržel tam do zámrazu a odletěl.
Nás rybáře ale na tu dobu vyhnal od vody. Být
tam sám, tak nevím, jak bych ho vystříhal z
těch vlasců. Dva jsme s ním doslova zápasili,
jak byl agresivní.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.3.2021 22:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Za totáče jsem jezdil na Zárubek na plankton pro akvarijní rybky. Byl tam pár labutí. V zimě chodili somrovat k příchozím potravu a my, neznalí, jsme je krmili rohlíky. Samec si bral kousky rohlíků přímo z dlaně, ale samička nepřišla blíže než na dva metry.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist