https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-broumovsku-a-okoli-zije-pres-18-vlku-zjistilo-plosne-mapovani-vlka-obecneho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Broumovsku a okolí žije přes 18 vlků, zjistilo plošné mapování vlka obecného

23.3.2023 11:00 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
Na severu Královéhradeckého kraje v česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami se v únoru potvrdil výskyt minimálně 18 vlků. V této oblasti žijí vlci ve třech teritoriích, a to ve Vraních horách, v Javořích horách a v polském Národním parku Góry Stolowe. Vyplynulo to z celoplošného mapování vlka obecného, které se konalo 11. a 12. února v Broumovské vrchovině a okolí. ČTK o tom informoval Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Vlci na Broumovsku patří k přeshraničním smečkám.
 

Ve Vraních horách byly v únoru zjištěny na základě sledování průkazných stopních drah nebo jednoznačných záběrů z fotopastí dva vlci, v Javořích horách osm, v národním parku Góry Stolowe sedm jedinců a jeden vlk u Nového Města nad Metují.

"Celkem byl během celoplošného mapování a doplňujících informací z fotopastí během února potvrzen výskyt minimálně 18 vlků. Předpokládáme, že tento počet se významně neliší od skutečného počtu vlků ve sledovaném území, protože počty v jednotlivých oblastech byly zjištěny opakovaně během zimy ať už pomocí stopování, nebo fotopastí," uvedl Kutal.

Zatímco v Javořích horách jde zhruba o stejný počet zvířat, jako byl odhad v loňském roce, ve Vraních horách byla v únoru zjištěna jen dvojice vlků, ačkoliv v prosinci to byli ještě tři až čtyři vlci a v létě měla smečka minimálně sedm členů včetně vlčat. Loni v únoru byli v tomto teritoriu zjištěni čtyři vlci.

"Naopak v Národním parku Góry Stolowe smečka sedmi vlků představuje nárůst oproti loňskému stavu, kdy byli zjištěni jen dva vlci. Již poněkolikáté se nepodařilo nalézt žádné pobytové znaky v Broumovských stěnách, i když předpokládáme, že teritorium ze smečky z národního parku okrajově zasahuje i do tohoto pohoří," uvedl Kutal.

Loni celoplošné únorové mapování vlků na Broumovsku potvrdilo výskyt minimálně 14 vlků ve třech předpokládaných teritoriích. Smyslem akce je zmapovat během krátké doby co největší území s cílem co nejpřesnějšího možného odhadu počtu vlků, kteří se v oblasti vyskytují. "Za tímto účelem organizátoři letos navrhli k projití celkem 24 tras od západní části Krkonoš - Rýchor přes Broumovskou vrchovinu až po národní park Góry Stolowe a Novoměstsko," uvedl Kutal.

Mapovatelé letos obsáhli 15 tras o celkové délce 105,7 kilometru, sněhová pokrývka byla zpravidla souvislá. "Celkem se během dvou dnů podařilo nalézt 31 věrohodných pobytových znaků vlka obecného a potvrdit tak výskyt ve všech třech předpokládaných teritoriích vlků, zasahujících do Broumovské vrchoviny, navíc byly pobytové znaky jednoho vlka nalezeny také na Novoměstsku," uvedl Kutal.

Většinou šlo o trus a stopy několika jedinců pohybujících se bez přítomnosti lidských stop, v jednom případě byly nalezeny zbytky kořisti prasete divokého. Podle ochranářů bylo ale určení počtu stopních drah a jejich stáří často obtížné. K určení předpokládaného počtu vlků tak místy napomohly únorové záběry z fotopastí. Přírodovědci odebrali vzorky trusu a moči pro potravní, parazitologické a genetické analýzy. "V Javořích horách fotopasti například v únoru odhalily smečku osmi vlků, z nichž jeden vlk je třínohý. Ve smečce zasahující na naše území z Vraních hor byli během mapování zjištěni jen dva jedinci, ještě v prosinci zde byli stopováni tři až čtyři vlci," uvedl Kutal.

Celoplošné únorové mapování na Broumovsku zorganizovalo Hnutí DUHA ve spolupráci s AOPK ČR - Správou CHKO Broumovsko. Do mapování se během víkendu zapojili dobrovolníci Vlčích hlídek, polští i čeští ochránci přírody, myslivci i farmáři.

Trvalý výskyt vlka byl na Broumovsku zaznamenám po 250 letech v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Stabilní populace vlků na Broumovsku doprovázejí útoky na hospodářská zvířata, zejména ovce. Někteří farmáři dlouhodobě požadují odstřel vlků. Ochranáři opakovaně uvádějí, že v zabezpečení stád mají někteří chovatelé rezervy.

Broumovsko není jedinou oblastí kraje, kam se vlci vrátili. Správa KRNAP letos zveřejnila informaci, že v Krkonoších byl loni potvrzen trvalý výskyt vlka obecného. Podle ní jsou tam usazené zřejmě dvě vlčí smečky. Již dříve byl potvrzen trvalý výskyt vlka také v Orlických horách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

23.3.2023 15:00
Je třeba podstatně zvýšit množství zvěře v lese.
- Vlci musí mít co žrát, aby nemuseli nezbytně lovit ovce.
-Je úplně jedno zda les žere brouk nebo spárkatá, obojí je opravdu příroda.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.3.2023 18:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vlk je inteligentní predátor .Proč by se honil po lese, když může kdykoli se mu zachce zajít na farmu a zvolat "Ubrousku prostři se !"
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.3.2023 06:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
No ale když v lese není nic, tak na farmu musí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.3.2023 16:18
Trochu až moc, na tak malý region !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist