https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ekofilm-do-brna-miri-oceneny-snimek-zeme-medu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Ekofilm do Brna míří oceněný snímek Země medu

3.9.2020 16:55 | BRNO (ČTK)
Celý letošní ročník festivalu Ekofilm je věnován tématu spotřeby a její udržitelnosti.
Celý letošní ročník festivalu Ekofilm je věnován tématu spotřeby a její udržitelnosti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Jeden svět
Na mezinárodní festival Ekofilm, který se v Brně uskuteční v polovině října, míří i snímek oceněný v zahraničí Země medu. Tématem festivalu je pro letošek spotřeba a její udržitelnost, doprovodný program se ale ještě ladí, uvedl mluvčí festivalu Vratislav Vozník. Loni hlavní cenu festivalu získal americký snímek o keňských strážcích posledního severního tuponosého nosorožce.
 

Letošní 46. ročník festivalu je v plánu od 14. do 17. října. Z programu organizátoři zatím vyzdvihli tři body. Prvním je beseda na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, jejímž tématem, stejně jako celého festivalu, bude udržitelná spotřeba a jak jí dosáhnout.

"Celý letošní ročník festivalu Ekofilm jsme věnovali tématu spotřeby a její udržitelnosti. Velká slova, ale vlastně jednoduchá úvaha: produkce a nákup věcí i služeb by v 21. století měly mít co nejmenší dopad na přírodu a její zdroje. A také by nám měly skutečně zlepšovat život, ne jen rychle protéct mezi prsty a stát se bezcenným odpadem," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Festival se koná i pod záštitou ministerstva.

Druhým bodem je koncert Kapitána Dema na náměstí Svobody. Třetím je promítání nesoutěžního makedonského filmu Země medu, který získal velkou cenu poroty za nejlepší světový dokumentární film a další dvě zvláštní ceny poroty na filmovém festivalu Sundance i dvě nominace na Oscary.

"Film Země medu je citlivým portrétem křehké rovnováhy mezi přírodou a člověkem. Na střetu poslední ženy z rodu chovatelů včel s novými sousedy, jejich rozdílným životním stylem a snahou najít obživu v na první pohled pusté krajině. Film tedy tematicky i symbolicky uzavře 46. ročník festivalu," uvedla dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová.

Kompletní program organizátoři zveřejní v polovině září.

Loni bylo tématem festivalu Příroda je naše společné dědictví. Hlavní cenu získal americký snímek Davida Hambridge s názvem Kifaru. Je o keňských strážcích posledního severního tuponosého nosorožce. Ocenění si odnesly i další čtyři snímky v různých kategoriích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist