https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-hradecku-uhynul-orel-morsky-na-otravu-pesticidem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Hradecku uhynul orel mořský na otravu pesticidem

11.5.2020 00:28 | ROUDNICE (ČTK)
Uhynulý pták byl šest kilometrů od svého hnízdiště. Otravu karbofuranem policie již potvrdila.
Uhynulý pták byl šest kilometrů od svého hnízdiště. Otravu karbofuranem policie již potvrdila.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Klára Hlubocká / birdlife.cz
V katastru obce Roudnice na Hradecku uhynul ke konci března po otravě karbofuranem orel mořský. Karbofuran je pesticid, jehož používání je v zemědělství zakázané. Případ vyšetřuje policie, uvedla Východočeská pobočka České společnosti ornitologické v tiskové zprávě.
 

Uhynulý pták byl šest kilometrů od svého hnízdiště. Otravu karbofuranem policie již potvrdila. Druhý pták z páru podle ornitologů nedokáže sám odchovat mláďata. Zmařeno tak bylo celé letošní hnízdění.

"Při kontrole hnízda 27. března se potvrdilo to, že hnízdo je opuštěné. Respektive druhý pták z páru se stále pohyboval v okolí hnízdiště, ale na hnízdo již nezalétal. Ve hnízdě byla dvě zastydlá vejce," řekl ornitolog Tomáš Bělka.

Kontrola hnízda ukázala už jen dvě zastydlá vejce.
Kontrola hnízda ukázala už jen dvě zastydlá vejce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Bělka / birdlife.cz

Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické pomocí speciálně cvičeného psa našla v blízkosti nálezu uhynulého orla také otrávenou káni lesní a sele, které bylo otrávenou návnadou.

"Orli od Roudnice neměli na růžích ustláno ani v minulosti. Hnízdo postavili v roce 2018, loni 2019 snůšku opustili z důvodů nadměrného rušení lesnickou technikou v bezprostřední blízkosti hnízda," uvedl ornitolog Luboš Kadava.

Karbofuran je v celé Evropské unii od roku 2008 zakázaným pesticidem, dříve ho používali zemědělci. "V krajině se objevují návnady napuštěné karbofuranem, které líčí 'manažeři přírody', aby se zbavili dravých ptáků, lišek, kun nebo vyder. Návnady jsou vysoce rizikové nejen pro divoká i domácí zvířata, ale i pro člověka," řekl Kadava.

Od konce dubna také vyšetřuje policie otravy dravců u Bzence na Hodonínsku. Amatérští ornitologové tam našli dva uhynulé dospělé orly mořské, v hnízdě pak mrtvé mládě. Zřejmě je někdo otrávil. Usmrcených dravců bylo na místě víc, v lokalitě v předminulém týdnu lidé našli i pošlé luňáky červené.

Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR a Hnutí DUHA v pátek také oznámily, že podají trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli rysovi, kterého někdo postřelil na Vsetínsku. Zvíře bylo ve čtvrtek odchyceno v chráněné krajinné oblasti Beskydy u Huslenek, nakonec rys uhynul.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.5.2020 05:38
Je to k pláči,co některá individua s karbofuranem provádějí.
Při známé neschopnosti Policie ČR řešit tento druh nezákonného jednání se naskýtá otázka, jak dále.
Napadá mě pouze klasický institut udavačství za velké peníze.
"Odměna 100 tis. Kč tomu,kdo sdělí informace ,které umožní odhalit osoby používající karbofuran k líčení návnad na dravce.
Anonymita zaručena, peníze budou vyplaceny v hotovosti."
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.5.2020 08:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
K pláči je celá ČR a její duševně nemocné obyvatelstvo, které je nejen z historických důvodů zvyklé se se vším smířit, aniž by bojovalo za něco co ho přesahuje... toto už je jen špička ledovce...

Všechny problémy ilustrované články na ekolistu jsou jen vizitkou naší mentality a našich komplexů z minulosti....
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.5.2020 11:13 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Je to mrzuté, dělám to nerad, ale souhlasím. Obyvatelstvo celé ČR je duševně nemocné. Začalo to zcela jistě Mnichovskoum dohodou Anglie,Francie,Itálie aNěmecka, ale možná už Sarajevským atentátem.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.5.2020 12:33 Reaguje na Jiří Daneš
Jenomže minulost nezměníme... my (hodně z nás) v ní ale uvízlo a podle toho to tu vypadá... chybí progresivní myšlení a když už ho někdo předvede, tak je vyštípán konzervativními loutkami, které hrají jak mocní pískají.... jinými slovy z ČR každý druhý rozumný a ušlechtilý člověk uteče jinam kde slaví úspěchy.... ať už jde o jakýkoliv obor...

Za všechno co se v ČR děje si můžeme sami.... obviňovat pořád donekonečna druhé a relativizovat jejich úspěchy je nízké, až patologicky ubohé.... a hlavně nikam nevedoucí.....
Odpovědět
mr

14.5.2020 21:53 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Píšete nesmysly. Za co mohou jednotlivci, jež tento bo.del nevolili??? A co je jim to platné??? Jedni dacani odešli a ještě horší došli. Neuhlídáte živou volnou přírodu, kolikrát neuhlídáte ani to, co je zamčené, přikované atd. A když se vám trochu zadaří, tak vás tato společnost ještě slušně zdaní. Tak co jako solitér v této věci dokážete??? Nic. Který politik kdy za posledních 30 let před volbami sliboval ochranu přírody a co skutečně splnil?
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

11.5.2020 20:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
...takova odměna uz existuje, na uctu je zatim 160 tisic, kazdy z diskutujicich muzeme prispet. Bude to chtit podstatne vyssi castku, aby se nasel nekdo, kdo na sebe necha ostatni bouchaly a travici usporadat hon:
https://www.selmy.cz/odmena/sbirka/
Odpovědět
Sl

Slovan

11.5.2020 16:23
“Vyspělá země”. Souhlasím s velkou finanční odměnou pro ty, kdo pomohou s nalezením toho zmr*a.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist