https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-kromerizsku-se-mozna-pohybuje-puma-policie-stopy-nenasla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Kroměřížsku se možná pohybuje puma, policie stopy nenašla

24.7.2019 00:13 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Policisté prověřují oznámení o možném výskytu pumy u Dřínova na Kroměřížsku. / Ilustrační foto
Policisté prověřují oznámení o možném výskytu pumy u Dřínova na Kroměřížsku. / Ilustrační foto
Foto | Bas Lammers / Wikimedia Commons
Policisté prověřují oznámení o možném výskytu pumy u Dřínova na Kroměřížsku. Starostu o pohybu zvířete na polní cestě za obcí informoval jeden z místních obyvatel. Policisté včera místo a jeho okolí prohledali, žádné stopy však neobjevili, řekla kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.
 

Policie podle ní prověřila také stopy, které lidé objevili u ovocné školky v nedalekých Litenčicích. "Na místo jsme povolali také veterináře, který zjistil, že se jedná o otisky tlap velkého psa. Prozatím výskyt pumy nemáme potvrzen, přesto apelujeme na občany, aby byli při pohybu v přírodě ostražití," uvedla mluvčí.

Oznámení o možném výskytu pumy ve volné přírodě přijali policisté i v sobotu. Muž u Hoštic na Kroměřížsku spatřil podle mluvčí černošedé zvíře, a to ze vzdálenosti zhruba 300 metrů. "Domníval se, že to může být puma americká, ale zcela jistý si nebyl. V prachu na polní cestě, po které se mělo zvíře pohybovat, ani v jejím okolí policisté následně žádné stopy nenalezli. Přesto jsme pro jistotu vyrozuměli starosty okolních obcí," řekla Kyšnerová.

K obdobným oznámením vyjížděla policie také 13. července k Pohořelicím na Brněnsku a začátkem července k Dětkovicím na Vyškovsku. Ani v těchto případech šelmu nenašla. Podle stop nalezených u Dětkovic však tehdy odborník nevyloučil, že se v oblasti skutečně mohla puma pohybovat.

Zprávy o výskytu velké kočkovité šelmy ve volném terénu v uplynulých týdnech přicházely také z Jindřichohradecka nebo Pelhřimovska. Kdyby někdo pumu spatřil, policie doporučuje kontaktovat tísňovou linku 158. Zatím není známo, jak se šelma do přírody dostala. Policisté se domnívají, že zřejmě uprchla neznámému chovateli.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.7.2019 13:09
Tak jsem se nemýlil, že při tom kursu budou brzo pozorovat pomo. Když ji bude přát štěstí a vytrvá, tak za čtyři roky je doma. A to ji lední medvědi budou muset poradit či pomoci přes Beringa:-)
Odpovědět
ig

24.7.2019 14:43
Navrhuji vysadit druhou pumu do páru, aby tahle nebyla sama. Podle podobnosti klimatu s částmi areálu rozšíření v Americe by mohla bez potíží přežívat zimu a dát základ naší vlastní populaci :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.7.2019 15:00 Reaguje na
Vzhledem k vzdálenosti výskytu od sebe (JH, KM), a také dobré "připravenosti" = loveckých schopností + dobré ostražitosti, snad nebudu chměchný, když zopakuji teorii dvou či více ex. u nás. Vznik hybrida lze téměř vyloučit (pusa?-), ta slabší konkurenci včetně toulavých Garfildů dozajista nenechává odejít.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist