https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-la-palme-krmi-pomoci-dronu-psy-ktere-erupce-sopky-uveznila-v-troskach-domu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na La Palmě krmí pomocí dronů psy, které erupce sopky uvěznila v troskách domu

15.10.2021 11:20 | SANTA CRUZ DE LA PALMA (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Licence | Volné dílo (public domain)
Na španělském ostrově La Palma, kde už od 19. září trvá erupce sopky, se skupina lidí snaží pomocí dronu zachránit několik psů. Ti zůstali kvůli tekoucí lávě uvězněni v troskách domu a po silnici ani helikoptérou se k nim zatím nedá dostat. Místní jim pomocí dronu zatím posílají každý den jídlo a vodu, informovala agentura EFE.
 
Obec Todoque na La Palmě byla kvůli erupci sopky už dávno evakuovaná. Několik psů tam ale uvízlo a před několika dny je lidé našli právě díky dronu. Na záběrech je vidět, jak vyhublí a vyčerpaní psi marně hledají potravu na místě zasypaném sopečným popelem.

"Veterináři nám poradili, co jim máme poslat za stravu. Byli hladoví a dehydratovaní," řekl televizi RTVE José Barreto. "Zatím se k nim pěšky nedostaneme kvůli velmi vysoké teplotě," dodal. Ale hned jak to bude možné, tak se je hasiči vydají zachránit.

Podle operátora dronu Thomase Haacka jsou psi stále velmi hubení, ale už jsou na tom lépe. Jednou denně jim posílají dronem jídlo a vodu. Po silnici zničené lávou a popelem se k nim ještě nedá dostat a helikoptéra tam zatím také letět nemůže.

Láva ze sopky na La Palmě už zničila na 1550 domů, několik desítek kilometrů silnic a desítky hektarů banánovníkových plantáží. Zatím podle expertů nelze říci, jak dlouho ještě bude erupce trvat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist