https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-nadvori-radnice-v-ceske-lipe-vybudovali-nadrz-na-destovou-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na nádvoří radnice v České Lípě vybudovali nádrž na dešťovou vodu

13.7.2020 11:03 | ČESKÁ LÍPA (ČTK)
Českolipsko patří v republice k oblastem nejpostiženějším suchem, v posledních letech musela radnice pravidelně v létě vydávat zákaz čerpání vody z potoků a řek.
Českolipsko patří v republice k oblastem nejpostiženějším suchem, v posledních letech musela radnice pravidelně v létě vydávat zákaz čerpání vody z potoků a řek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na nádvoří radnice v České Lípě vybudovali nádrž na zachytávání dešťové vody. Vejde se do ní přes 5000 litrů vody, která poslouží k zalévání zeleně především v komplexu městských budov na náměstí T.G.M. a v Moskevské ulici. Město se pro zachytávání vody rozhodlo kvůli suchům, která oblast v posledních letech trápí. Jde o pilotní projekt, řekla dnes ČTK mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová. Podobné projekty připravují i v krajském městě Liberci.
 

Nádrž přišla téměř na 300 000 korun, napojena je na dešťové svody a zachytává tak dešťovou vodu z části střech budov úřadu. "Uvnitř nádrže je čerpadlo a filtr k mechanickému pročištění nachytané vody. Čerpadlem je pak voda vyvedena do dvora radnice. V provozu bude zařízení od jara do podzimu, na zimu se musí odpojit," doplnila mluvčí radnice. Nádrž je na nádvoří od poloviny června a díky intenzivním dešťům je plná.

Českolipsko patří v republice k oblastem nejpostiženějším suchem, v posledních letech musela radnice pravidelně v létě vydávat zákaz čerpání vody z potoků a řek. "Díky nachytané dešťové vodě teď můžeme využít poměrně velké množství vody, která by jinak odtekla do kanálu. V praxi zatím s podobnými projekty příliš zkušeností není," řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Se systémem pro zachytávání dešťové vody počítá město i v nové budově úřadu v ulici U Synagogy.

Liberec chce zachytávat dešťovou vodu u rekonstruované Mateřské školy v Ostašově. V plánu jsou tři retenční nádrže za 2,3 milionu korun, na něž chce město žádat dotaci. Projekt by měl navíc pomoci zadržet vodu při přívalových deštích a bránit rozvodnění Ostašovského potoka. Podobně chce radnice stotisícového města řešit využívání dešťové vody také u dalších městských budov. "Byla bych ráda, aby to bylo standardem, pokud budeme realizovat nějaké rekonstrukce nebo tam, kde to bude dávat smysl," řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jaqen Hghar

13.7.2020 15:01
5000 litrů 300 000 kč :-))))))))))))))) určitě z super mega ekologického plastu :-)))))))))
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

13.7.2020 20:22
To je opravdu dílo! Za 60 korun 1 litr dešťové vody od jara do zimy. Opravdu mimořádný úspěch svobodně zvolených představitelů města Česká Lípa. Snad to ovčané města ocení v příštích obecních volbách.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

13.7.2020 20:25 Reaguje na Jiří Daneš
Ještě jsem chtěl také zastupitele České Lípy pochválit o opravdu výtvarně mimořádnou ozdobu radničního nádvoří, opravdu - velmi interesantní dílko!
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.7.2020 21:07
Jo, dělat to "tam, kde to bude dávat smysl,"!
Tohle si párkrát zopakujte před zrcadlem.
A pak se znovu podívejte na nápad udělat u mateřské školy tři nádrže na dešťovku za 2,3 mln. To už není jen hloupý nápad, to je surový výsměch.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

14.7.2020 12:30
Tak tomu říkám business. Nebojte občané, bude lépe. A mám pro vás všechny dobrou zprávu. Vy to všechno zaplatíte a my se postaráme, aby vaše peníze přišli do těch správných, nebojte se ekologických kapes.
Odpovědět
PZ

Pavel Záleský

15.7.2020 12:03
Nádrž na 5000 litrů za necelých 300.000 Kč? Instalace také nevypadá nikterak sofistikovaně, opravdu není v uvedené ceně jedna nula navíc?
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

15.7.2020 16:53 Reaguje na Pavel Záleský
Pane Záleský vy to prostě nechápete. To není obyčejný plast, ale ekologický materiál. A pokud se Vám za cena zdá příliš vyková, tak musíte vzít v potaz, že k úhoně nepřišla žádná moucha komár natož včelka. Montáž i projekt provedla certifikovaná, pečlivě vybraná firma. Při práci nebyl nikdo stresován a to přeci něco stojí :-) :-D
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist