https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-pastviny-u-milovic-se-vratil-ohrozeny-motyl-modrasek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pastviny u Milovic se vrátil ohrožený motýl modrásek

31.8.2019 00:40 | MILOVICE (ČTK)
Na pastviny velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice se vrátil ohrožený druh motýla modrásek jetelový.
Na pastviny velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice se vrátil ohrožený druh motýla modrásek jetelový.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na pastviny velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice se vrátil ohrožený druh motýla modrásek jetelový. Naposledy tam byl odborníky zaznamenán v roce 1967, až letos ho vědci spatřili znovu, oznámila v tiskové zprávě ochranářská společnost Česká krajina.
 

"Šlo o několik exemplářů, jak samečků, tak samiček. Z toho je zřejmé, že nešlo o ojedinělý výskyt migrujícího jedince," řekl entomolog David Ričl, který od roku 2016 v bývalém vojenském prostoru provádí sledování denních motýlů.

Modrásek jetelový vyhledává typ krajiny, který u Milovic obnovuje pastva divokých koní a dalších velkých kopytníků. Jsou to suché a velmi květnaté krátkostébelné stepi až lesostepi s nízkou a řídkou vegetací. "Zároveň jde o druh motýla, který na rozdíl od mnoha jiných zvládá přelety na větší vzdálenosti. To mu umožňuje osídlit místa, kde pro jeho výskyt vzniknou vhodné podmínky," řekl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Modrásek jetelový v minulosti patřil podle České krajiny po celém území státu v nížinách a pahorkatinách k nejhojnějším druhům modrásků. Z mnoha oblastí původního výskytu však vymizel. V Čechách byl donedávna na hranici vymření a v posledních 20 letech byl hlášen jen velmi vzácně. Naopak na jižní a střední Moravě je dosud rozšířenější, a dokonce se v posledních letech v některých regionech šíří a znovu je osidluje. Také v Čechách se nyní objevuje na místech, kde dlouho nežil.

Právě záchrana mizejících motýlů byla jedním z hlavních důvodů vzniku rezervace velkých kopytníků u Milovic. "Pastva velkých kopytníků samozřejmě pomáhá i dalším druhům živočichů a rostlin. O motýly nám ale šlo při zakládání rezervace především. Proto jsme rádi, že se daří zvyšovat jak početní stavy u vzácných druhů, které v rezervaci přežily, tak pomáhat v návratu těch, které v těchto místech před lety vyhynuly," uvedl ředitel České krajiny Dalibor Dostál.

Podle dřívějších informací České krajiny je v České republice za původní považováno 161 druhů denních motýlů, bez vřetenušek. Z toho 19 druhů, tedy 12 procent, vyhynulo v uplynulých necelých 100 letech. V Česku tak nyní přežívá 142 druhů denních motýlů, z nichž více než polovina je ohrožených a některé nadále vymírají. V milovické rezervaci žije zhruba polovina druhů motýlů.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace je podle ochranářů prvním místem na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

31.8.2019 07:35
Motýle milují řepku.Jen aby vám ten Modrásek nedomodráskoval.
Odpovědět
PV

Petr Vach

31.8.2019 11:12 Reaguje na Václav Kain
Jenom to né-modrá je barva Fí jali !!
Odpovědět
PV

Petr Vach

31.8.2019 11:10
Budeme pěstovat na našich zahradách palmy? Sucho mění Česko
Bude to těm motýlkům chutnat??
U nás budou "OÁZY" okolo vytěžených povrchových dolů.jinde bude Česká sahara,
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist